Home » Gezondheid » Supplementen » Magnesium

Magnesium

Magnesium. Het overbekende mineraal dat belangrijk is voor ontspanning en een goedwerkende spierfunctie. Maar is het wel dat overbekende mineraal? Het komt in grote hoeveelheden in je lichaam voor. Het zou dus wel wereldberoemd moeten zijn 😉 Magnesium is namelijk betrokken bij meer dan 300 processen in je lichaam. Maar weten we alles wat er te weten valt over ‘de verkeersregelaar’ magnesium?

Verkeersregelaar

Verkeersregelaar? Dat is toch iemand die alle verkeer op een druk kruispunt in goede banen leidt wanneer er bijvoorbeeld uitzonderlijk vervoer passeert? Of wanneer de stoplichten uitvallen? Klopt. En dat is precies wat magnesium ook doet: de meeste van onze lichaamsprocessen in goede banen leiden. En dat doet het mineraal bijzonder goed. Even een eervolle vermelding aan dit veelzijdige mineraal tussendoor.

Veel, heel veel lichaamsprocessen

Goed, betrokken bij meer dan 300 processen in je lichaam dus. Een kleine greep uit het totaal plaatje: bij ontspanning en de spierfunctie. Maar wist je dat magnesium ook een bijdrage levert aan ons zenuwstelsel? En aan onze psychologische functies? Aan energie (beat je vermoeidheid!), geheugen, sterke botten, cel verdeling, vochtbalans, een sterk gebit, leervermogen en concentratie aan de opbouw van eiwitten, de zogenoemde bouwstoffen van je lijf en ga zo maar door.

Gehalte

Het is dus essentieel om je lichaam te ondersteunen door je magnesiumgehalte op peil te houden. Juist omdat het bij die flinke hoeveelheid processen in je lijf voorkomt. Geloof ons, dat wil je graag zo houden. Want de klachten waar je last van kunt krijgen bij een magnesium te kort, zijn niet al te best. Op wat een magnesiumtekort doet, komen we later in dit stuk even op terug.

Soorten en maten

Magnesium bestaat in vele soorten en maten. Zo is er magnesium citraat en magnesiumpoeder maar je kunt ook kiezen voor magnesiumolie. Welke het beste magnesiumsupplement is voor jou, moet je even uitpluizen want de ene magnesiumvorm heeft weer een andere uitwerking dan de andere. Uiteraard vind je ze stuk voor stuk bij Binorm en we helpen je natuurlijk graag met het uitzoeken welke vorm het meest optimale voor jou is!

Relaties

Net als wij mensen relaties hebben (hopelijk heel fijne), is het mineraal magnesium ook in staat om goede relaties aan te gaan. En deze ook goed te houden. Sterker nog, de een staat zonder de ander een stuk minder in zijn kracht. Stel je je een soort yin en yang voor; zonder yang geen yin 🙂 Dat geldt dus ook voor magnesium en zijn componenten zoals ascorbaat, citraat, malaat, lactaat, bisglycinaat, oxide, sulfaat, carbonaat, phosphoricum en tauraat. En ja, dit zijn best een beetje ingewikkelde termen… Het komt in het kort erop neer dat magnesium als supplement, altijd connected is met een ander. Magnesium dat ongebonden is heeft als voedingssupplement dus geen werking.

Organisch

En we gaan nog even door met de ingewikkelde termen. Maar wees gerust, we leggen alles voor je uit. Bovenstaande opsomming van magnesium en zijn componenten zijn organisch maar kunnen ook anorganisch zijn. Organische vormen zijn verbindingen die van nature in ons lichaam voorkomen.
Anorganisch is het tegenovergesteld en betekent kort gezegd niet of onnatuurlijk. Beide verbindingen hebben zo hun eigen werking voor bijvoorbeeld de opneembaarheid. Dit hangt namelijk van allerlei omstandigheden af. Zo doet magnesium absoluut een vreugdedansje als het in aanraking komt met vitamine D, met vitamine B6 en met het mineraal fosfor. Je lichaam heeft deze vitaminen en mineralen broodnodig om magnesium te kunnen opnemen.

Voedsel

Ook voedsel zorgt voor de opname van magnesium. Als je je zorgen maakt over de opname van magnesium, zorg dan dat je koelkast en voorraadkast ruim voorzien zijn van voeding zoals spinazie, noten, zaden, bananen en volkoren producten. En in pure chocolade, daar worden we dan wel weer blij van! Je vindt op onze blogpagina’s die onderaan vermeld worden meerdere weetjes en heerlijk recepten boordevol ingrediënten die de opname van magnesium stimuleren.

Afname

Net als tegenpolen die ook in de beste relaties voorkomen, heb je bij het woord opname natuurlijk ook een tegenhanger namelijk afname. En eerlijk gezegd is de lijst met voedingsmiddelen die voor afname van magnesium zorgen, langer dan de lijst die opname stimuleren. Helaas. Want het zijn producten die we stiekem allemaal best heel lekker vinden. Omdat er een aantal verslaving gevoelige lekkernijen tussen zitten. Zoals koffie. En drink je geen koffie, dan is er thee. Frisdrank. En drink je geen frisdrank dan zijn er genoeg andere producten welke (veel) suiker bevatten die magnesium ook liever zien vertrekken. Alcohol bijvoorbeeld. Maar ook een factor waar je geen of nauwelijks invloed op hebt kan bijdragen aan de afname van magnesium: medicatie. Ben je afhankelijk van medicatie, check dan altijd even in hoeverre dit van invloed kan zijn op de opname van magnesium. In de winkel kunnen we je daarbij helpen!

Tekort

Het is dus belangrijk om de voedingsmiddelen die de afname van magnesium bevorderen, met mate te gebruiken. Want een tekort heb je gewoon best snel te pakken. Een tekort kan serieuze klachten geven zoals vermoeidheid, spierkrachtafname en botontkalking (osteoporose). Maar er wordt ook een relatie gezien in klachten zoals diabetes type 2 en diverse hart- en vaatziekten. En steeds vaker wordt een tekort aan magnesium ook in verband gebracht met stress en depressie. Iets om dus heel serieus te nemen. Twijfel je of je een tekort hebt aan magnesium? Stel gerust je vraag via support@binorm.nl of kom langs in de winkel. Onze gezondheidscoaches staan voor je klaar om je het beste advies te geven.


Lees onze blogartikelen over magnesium

Scroll naar boven