Home » Gezondheid » Klachten » Overgang

Overgang

Last van opspelende hormonen die je op de meest lastige momenten meevoeren in een bepaald soort ongemak. Voor veel vrouwen betekent dit het grootste nadeel van een fase waar alle vrouwen mee te maken krijgen: de overgang.

Uit balans

Vrouwen tussen gemiddeld hun vijfenveertigste en vijfenvijftigste levensjaar kunnen veel hinder ondervinden van het ineens superwarm krijgen met klotsende oksels als gevolg. We hebben het natuurlijk over de meest gehoorde klacht van de overgang: opvliegers. Maar ook hoofdpijn, hartkloppingen, slapeloosheid, je somber, nerveus en/of snel overprikkelt (en daardoor concentratieproblemen) voelen, zijn typische klachten die bij de overgang horen. Net als klachten die je kunt ondervinden bij het vrijen. Deze klachten kunnen je echt uit balans brengen. Omdat niet alleen je lichaam verandert, ook mentaal kunnen hormoonschommelingen belemmerend werken. Belangrijk dus om de klachten serieus te nemen en proberen ze te verminderen. Hoe? Lees vooral verder 😊

Wat is nu precies de overgang?

Eerst een paar ‘need to know’s’ over de overgang. De overgang is een heel natuurlijke periode in het leven van een vrouw. Ook van een man trouwens maar daar komen we later op terug. Iedere vrouw, we richten ons nu even op de vrouw, krijgt ermee te maken. Maar de ene vrouw is de andere natuurlijk niet dus kan de ene vrouw veel meer klachten ervaren dan de andere. Sommige vrouwen merken er niets van dat ze in de overgang zijn en andere ondervinden dagelijks klachten. De overgang betekent letterlijk de overgang van vruchtbaar zijn naar niet meer vruchtbaar zijn. De woorden ‘overgang’ en ‘menopauze’ worden nogal eens met elkaar verwart. Het zijn wel degelijk twee verschillende begrippen. De overgang omvat de gehele periode rondom je laatste menstruatie, de menopauze ís je laatste menstruatie. Het ondergaan en ervaren van deze twee begrippen kunnen door de bijbehorende overgangsklachten mijlenver uit elkaar liggen.

De lever

Je lever speelt een grote rol in de aanmaak van hormonen. Een gezonde lever zorgt voor een goede hormonale balans. Maar een lever die ongezond is, kan veel klachten veroorzaken. Ook hormonaal. Je lever speelt overigens sowieso een grote rol. Het is je grootste orgaan en betrokken bij heel veel belangrijke lichaamsprocessen. Bij het verteren van ons voedsel bijvoorbeeld, het verwerken van afvalstoffen en bij het produceren van belangrijke, essentiële eiwitten. Dit alles kost het orgaan veel energie. Het is dus superbelangrijk dat het met die energie goed zit dus. Een traag werkende lever kan zorgen voor een verstoorde hormoonhuishouding. Tel daar de overgang bij op en dan kun je dubbel veel last hebben. Een traag werkende lever kun je een steuntje in de rug geven met bepaalde kruiden. In de winkel vertellen we graag welke kruiden een positieve invloed hebben op de lever. Ontzuren is overigens ook goed voor je lever, lees in een eerder geschreven blog waarom.

Oestrogeen

Hét meest van betekenis zijnde vrouwelijke hormoon. Tijdens de overgang is je hormoonhuishouding uit haar doen. Zo daalt het hormoon oestrogeen flink in deze periode. Met als gevolg die eerdergenoemde klachten zoals een verstoorde nachtrust, opvliegers en veranderingen in je voelen, denken en veranderingen van je lijf. In je hele wezen dus eigenlijk en dat kan je nogal uit balans doen raken. Om dat verminderde oestrogeen gehalte wat op te krikken, kun je supplementen gebruiken die het hormoon oestrogeen een beetje simuleren. Met deze supplementen kun je bij flinke opvliegers net dat vinnige stukje van de hevigheid wegnemen. Vooral aan het begin van de overgangsperiode waarin jij en jouw lichaam nog niet gewend zijn aan de veranderingen.

Botten

We gaan nog even door over oestrogeen. De vermindering van dit hormoon zorgt namelijk ook voor osteoporose, oftewel een afname van je botmassa. Zorg dus goed voor je botten! Je kunt dit proces iets vertragen door veel te bewegen. Beweeg er, als je dit kunt, een eind op los: fietsen, wandelen en zwemmen bijvoorbeeld. Als sporten pijnlijk is, zorg dan voor een voedingspatroon met lekker veel groente en fruit en op mineralen en eiwitten die bijdragen aan het behoud van sterke botten. En sowieso doe je er goed aan om zo min mogelijk verzadigde vetten tot je te nemen. Juist in de overgang. Mijd ook koffie, suiker en alcohol. Kan lastig zijn. Maar niet wanneer je merkt dat deze producten jouw overgangsklachten doen verergeren…

Stofwisseling

Ook je stofwisseling is anders, of betergezegd trager, in de overgang. Om die reden kun je ervoor kiezen om bepaalde kruiden en voedingsmiddelen te laten staan. Voeding met ingrediënten die een verhittende werking hebben bijvoorbeeld. Deze producten hinderen je lever waardoor de opvliegers juist versterkt worden. Een overzichtelijke lijst met verwarmende voeding vind je op de website van Rineke Dijkinga en kom je via ons blog over de kracht van verwarmend voedsel.

Nachtrust

Bij het woord nachtrust alleen al zijn we geneigd om onze ogen even te sluiten… Het klinkt als muziek in de oren, zo fijn! Onze nachtrust is in de overgang helaas minder rooskleurig en kunnen we er, met flink wat tegenzin, gerust ‘verstoorde’ voor zetten. Balen! De overgang lijkt wel synoniem voor slecht kunnen slapen. Terwijl dat in een periode van hormoonschommelingen juist zo enorm gewenst is. Niet alleen van opvliegers kun je ’s nachts wakker liggen. Veel vrouwen voelen zich in de overgang wat instabiel en zijn meer emotioneel. Misschien pieker je daardoor meer en maak je je zorgen om dingen. Dingen waar je wakker van ligt. Natuurlijk zijn er best veel manieren om een goede nachtrust te bevorderen. Ook over slapen en het verhelpen van problemen daarbij, schreven we meerdere blogs.

Mannen versus vrouwen

We schreven al dat ook mannen in de overgang komen. Bij mannen zijn de klachten vaak wat minder fel aanwezig. Dat komt omdat de veranderingen in de hormoonspiegel wat meer geleidelijk gaan dan bij vrouwen. Ook al zijn de klachten veelal hetzelfde: opvliegers, minder energie, verslechterde nachtrust, veranderend lichaam en ook minder zin in seks. Bij vrouwen ligt de oorzaak van dat laatste in het hebben van een droge vagina. Het duurt langer voordat het vochtig wordt. Bij mannen ligt de oorzaak daarvan in de afname van het testosterongehalte. Dit hormoon beïnvloedt onder meer het libido en de erectiekracht en heeft dus een hoofdrol als het gaat om het seksuele gezondheidstoestand van de man.

Vervroegde overgang

Te vroeg in de overgang komen, het overkomt 1 op de 100 vrouwen. Te vroeg betekent in deze context al voor je veertigste. Deze diagnose kan je leven nogal overhoop gooien. Op z’n lichtst gezegd. Een vervroegde overgang kan namelijk bijzonder verregaande gevolgen hebben. Zo heb je misschien een kinderwens die niet kan worden vervuld. Het dagelijks leven wordt overschaduwd door de klachten die de overgang met zich meebrengt. Waardoor je je minder kunt identificeren met je leeftijdsgenoten omdat zij met andere dingen bezig zijn. Dingen die normaliter horen bij jouw leeftijd. Onderschat dit niet, een vervroegde overgang kan je heel eenzaam doen voelen. Trek op tijd aan de bel en win advies in hoe je hiermee om kunt gaan. We helpen je graag op weg!

Bron: thuisarts.nl


Lees onze blogartikelen over overgang

Scroll naar boven