image

Spirulina de super alg

Spirulina, de alg die superkrachten bezit. Spirulina wordt inmiddels in de categorie ‘superfood’ geplaatst en dat is niet voor niets. Het voedingssupplement zit vol met mineralen, vitaminen, eiwitten en nog veel meer...

Wat is het?

Een spiraalvormig blauwgroen algje, dat houdt van een warm klimaat en mineraalrijk en zilt water. Het kan vrijwel overal groeien onder de juiste omstandigheden. Er zijn veel soorten blauwgroene algen waarvan er maar een paar tientallen soorten eetbaar zijn. Spirulina (zoutwater) en de ander veelgehoorde Chlorella (zoetwater) zijn algen die niet veel nodig hebben om te groeien: water en zon, minimaal 320 dagen zon per jaar. Spirulina wordt daarom ook wel de ‘zon-alg’ genoemd. De blauwgroene micro alg dankt zijn diepgroene kleur aan de hoge dosis Chlorofyl die het algje rijk is. Chlorofyl is het stofje dat de groene kleur aan bladeren geeft en ook het stofje dat ervoor zorgt dat planten zonlicht kunnen omzetten in voedingsstoffen.

Wat doet het?

Spirulina is een voedingssupplement dat heel veel mooie eigenschappen bevat. Hieronder op een rijtje waar deze superfood een positief effect op kan* hebben:
  • ondersteuning van het immuunsysteem (waarom het een weerstandtopper is, lees je hier)
  • vermoeidheid
  • het behouden van een normale bloedsuikerspiegel
  • de instandhouding van de normale leverfunctie
  • ondersteunt de reinigende werking van de lever
  • ondersteuning van vitaliteit
  • de spijsvertering en bevordert een normale stoelgang
* we schrijven hierop ‘kan’ want sommige claims op gunstige effecten mag je niet zomaar opschrijven. Het dient dan eerst uitvoerig onderzocht te worden.

Waar komt het vandaan?

De Spirulina waar we het hier over hebben (en die wij in de winkel hebben),  wordt gekweekt onder beschermde omstandigheden. Producenten van het supplement kunnen op deze manier zorgen voor een biologische omgeving waar ze de kwaliteit zorgvuldig kunnen controleren. Biologische Spirulina wordt na de ‘oogst’ streng gecontroleerd op de aanwezigheid van eventuele schadelijke stoffen. Over de wereld zijn verschillende gebieden waar Spirulina gekweekt wordt, denk hierbij aan Noord-Amerika en Azië. Het is dan ook aan te raden om biologische Spirulina te kopen. Door de populariteit van de alg is er Spirulina op de markt waarvan ze de kweekomstandigheden niet zo goed controleren. De kans op aanwezigheid van schadelijke stoffen is dan ook aanzienlijk groter.

Waarom zou ik Spirulina gebruiken?

Omdat je Spirulina kunt zien als de groene ‘multivitamine’. De dosering en hoeveelheid vitaminen is weliswaar lager dan in de reguliere multivitamines, maar Spirulina vult tekorten uitstekend aan. In perioden dat je drukker bent dan anders, je vermoeid bent en extra ondersteuning kunt gebruiken, is Spirulina de meest rijke natuurlijke bron van mineralen en vitaminen. Ook zit er veel plantaardig eiwit in, hierdoor is Spirulina een geliefde toevoeging voor vegetariërs en veganisten.

Samenstelling Spirulina

Spirulina barst van de vitaminen, mineralen en aminozuren, ook bevat het een hoog gehalte (plantaardig) eiwit. Dit zit er onder andere in:
  • Vitamine  B1, B2, B3, B6;
  • Calcium, Magnesium, IJzer, Zink;
  • Chlorofyl, Fycocyanine.
Voor een volledige lijst verwijzen we je graag door naar de site van Chi. Zij hebben een opsomming gemaakt van alle ingrediënten in hun Bio Spirulina.

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...