Home » Gezondheid » Klachten » Vermoeidheid

Vermoeidheid

Natuurlijk is iedereen wel eens moe. Omdat je te laat naar bed bent gegaan of te veel hooi op je vork hebt genomen. Maar wat als je structureel geen energie hebt? Als je je altijd vermoeid voelt, kan dit tot vervelende klachten leiden.

Zwaar

Voor de grap zingen wij thuis wel eens het liedje van Brigitte Kaandorp, “Ik heb een heel zwaar leven” als er wordt geklaagd dat iemand ‘ineens zomaar’ te moe is om ook maar iets te doen. Het is natuurlijk cynisch bedoeld omdat het vaak om spontaan opgekomen vermoeidheid gaat waar drie minuten eerder nog totaal geen verschijnselen van waren… Maar als je een serieus gebrek hebt aan energie, dan is het echt een ander verhaal. Je voelt geen enkele puf om iets te doen, ook al zou je het zelfs heel graag willen doen. Het kost te veel moeite en bij de gedachte alleen al raak je een soort van uitgeput.

Alle ballen in de lucht

Vooral moeders zijn vaak moe. Vaders ook hoor dus een iets meer algemene doelgroep is misschien op zijn plek: ouders met jonge kinderen zijn veelal moe. En dit komt omdat ze het gevoel hebben dat ze alle ballen in de lucht moeten houden. Omdat anders het hele kaartenhuis in elkaar zakt. Volle agenda’s met gezinsactiviteiten zoals voetbaltraining, zwemles, gitaarles, kinderfeestjes (inclusief aan te schaffen cadeautjes), tienminutengesprekken op school. En (vaak ook) je werk, sociale leven,  sport momenten. Het is ook nogal wat en bij het lezen van deze opsomming zouden best veel mensen al moe kunnen worden. Als moeheid je gedurende langere tijd gaat belemmeren in je dagelijks leven, dan is het goed om hier letterlijk en figuurlijk stil bij te staan en er iets mee te gaan doen. Een baan, al dan niet in combinatie met het ouderschap, wordt vaak gelinkt aan moeheid onderschrijven ook deze cijfers van het CBS.

Van alles geprobeerd

Misschien en heel waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd: vroeger naar bed gaan, gezonder eten, meer ontspanningsmomenten inbouwen, meer bewegen en minder alcohol en koffie (voor het slapen) en juist meer water drinken. Dan ben je al supergoed bezig! En hopelijk helpt het. Zo niet, blijf dan niet in je lage energie level zitten. Doe je er echt alles aan om minder moe te zijn maar blijf je je futloos voelen dan is het goed om eens naar de huisarts te gaan. Dan kan er gewoon meer aan de hand zijn dus doe die check!

Prikkels

Veel prikkels zorgen voor onrust. Kosten je dus veel energie. Grote kans dat je je van die prikkels en de impact ervan helemaal niet zo bewust bent. Er zijn maar weinig mensen die alle prikkels welke op een gemiddelde dag binnenkomen, feilloos kunnen filteren. Die ze volledig binnen kunnen laten komen en kunnen verwerken zonder daar last van te hebben. Maar bij het overgrote deel van ons is die filter niet of nauwelijks aanwezig waardoor prikkels meedogenloos hard binnen komen en je jezelf veelal verliest in details.  Je bent een kei in heel veel dingen maar helaas wat minder in het doseren van al die prikkels. Je kunt er dus niet echt op inhaken want dan is het vaak al te laat en kost je dit (ongemerkt) behoorlijk wat energie. Bouw ook wat ritme in je dagen. Ritme geeft rust in je koppie. Als je daarbij ook nog ademhalingsoefeningen doet, kom je helemaal tot rust. Focus brengt je in het hier en nu en kan helpen om stress los te laten.

Herstelmomenten inbouwen

Heel belangrijk! Gun je lichaam tijd om te herstellen. Na inspanning komt ontspanning toch? Doen, door je lichamelijk én geestelijk te ontspannen te ontspannen, blijf je fit. Dus even niet met je neus voor of boven een scherm. Probeer het idee los te laten dat je van alles moet (wilt) en creëer ruimte om herstelmomenten in te bouwen. Je lichaam geeft vaak wel aan wanneer het nodig is, luister naar de signalen en pak die rust. Ga niet over je grenzen heen en geef eraan toe. Wees opgebouwde spanning voor, de klachten nemen dan alleen maar toe.

Wat kan helpen bij vermoeidheid?

We schreven het al: meer bewegen is goed. Ga lekker sporten. Hoeft echt niet in de sportschool. Een ommetje van minimaal twintig minuten geeft al energie. Gezonder eten? Zet gezonde voedingsstoffen op het menu die je energie geven. Dus bijvoorbeeld meer noten, yoghurt, spinazie, eieren, zalm en bananen. Dan gaat je lichaam lekker op energie 😉 Wij kunnen niet heel veel meer dingen bedenken dan ontspanning. We doen het te weinig maar potverdikkie, wat geeft dat een energie. Laad je batterij op met datgene waar jij het beste van kunt ontspannen. Dat kan de natuur in maar ook even helemaal niets zijn. Vroeger gaan slapen, eerlijk gezegd kan het ons niet vroeg genoeg. Gun die hersenen en dat lijf van je rust en duik lekker op tijd je bed in. En doe dat bij voorkeur onder fris gewassen beddengoed in een donkere, rustige kamer waar je je fijn voelt die je bovendien goed ventileert! Minder alcohol of koffie en meer water? Echt niet ingewikkeld hoor. Gewoon meer water drinken. En minder alcohol en koffie. Just like that.

Wat moet je vooral niet doen bij moeheid?

Er lekker tegen in gaan. Ontkennen dat je moe bent. Doorrazen  en de verschijnselen van moeheid keihard negeren. Nee, dat helpt allesbehalve. Veeg je agenda schoon, minimaliseer stressfactoren en beperk de mogelijkheden om over je eigen grenzen heen te denderen. Neem tijd voor jezelf, laat de boel de boel en voel je daar niet schuldig over maar geloof oprecht dat je het verdient. Dat is namelijk zo. Gevolg? Meer energie!

Magnesium

Is fijn bij moeheid want het ontspant je spieren. Veel mensen hebben onbewust een tekort aan dit mineraal.  Terwijl het juist zoveel kan betekenen bij stress. In de winkel lichten we dit graag toe! Hier vind je onze magnesium producten.

Interessante linkjes

Thuisarts

 Nu


Lees onze blogartikelen over Vermoeidheid

Scroll naar boven