image

Vakantiestress bij kinderen

Yes, eindelijk is het vakantie! Wat heb je er naar uitgekeken na een drukke en ook gekke coronaperiode. Even geen klokkijken en geen verplichtingen. Voor de meeste ouders of verzorgers is vakantie een periode van rust en bijkomen en voor de meeste kinderen gelukkig ook. Maar niet voor iedereen. Bij kinderen die erg gevoelig zijn, roept een vakantie vaak spanningen op. De structuur van schooltijden die wegvalt, geen vaste sportmomenten en geen vaste BSO of opvangmiddag. Daarvoor in de plaats komt je kind in een nieuwe omgeving en onderneemt het andere activiteiten dan dat het normaliter doet. Voor het ene kind een feest, voor het andere nog net geen gruwel. De stress kan zich al uiten ver voordat de vakantie begint en je daadwerkelijk in de auto stapt. En toch wil je als ouder of verzorger wel met je kind(eren) op vakantie kunnen. Dus maak je het voor iedereen zo gemakkelijk mogelijk. Maar hoe?

Must do’s

Kinderen kunnen zich enorm zorgen maken over hoe de reis gaat verlopen of over hoe de vakantiebestemming eruit gaat zien. Nu is niet alles te overzien want we zijn nu eenmaal afhankelijk van externe factoren waar je geen invloed op hebt. Maar een groot deel van de zorgen kun je als ouder of verzorger wegnemen door de veranderingen enigszins overzichtelijk te houden. Dat doe je door van te voren te vertellen wat het kind kan verwachten en waar het rekening mee moet houden zodat het zich kan voorbereiden. Plan samen een moment en neem de naderende vakantie rustig met elkaar door. Laat met zoveel mogelijk foto’s zien hoe het vakantiehuisje, de camping of het hotel eruit ziet. Zo komt het niet voor verassingen te staan. Stel een aantal activiteiten samen die je kunt gaan doen en laat je kind kiezen welke dat gaan worden. Laat je kind ook (deels) zelf bepalen wat het meeneemt op vakantie en laat het dit zelf inpakken, inclusief lievelingsknuffel natuurlijk. Dat geeft vertrouwen én troost bij lastige momenten. En bouw zoveel mogelijk voorspelbaarheid in. Voor je kind is dat misschien wel het fijnste vakantie-ingrediënt. En voor jou dus uiteindelijk ook. En een beetje zon natuurlijk 😊

De drie R’s

De drie R's, we kennen ze allemaal wel. Maar in deze context geven we een iets andere draai aan deze opvoedkundige term van Rust, Reinheid en Regelmaat. In vakantietijd gaan we ook voor Routine en Rituelen. En ja, ook voor Rust. Routine. Ga door met het boek waar je je kind thuis al uit voorlas. Laat je kind naar die muziek luisteren waar het altijd graag naar luistert. Bereid de maaltijden die het thuis graag eet en doe spelletjes die je kind graag thuis speelt. Ook al kun je de dagelijkse structuur niet helemaal nabootsen, de gewoontes van thuis geven je kind wel díe geruststelling die het nodig heeft om geen of minder stress te voelen. Rituelen. Houd in de vakantie lekker vast aan de ritueeltjes van thuis. Breng je kind bijvoorbeeld op dezelfde manier naar bed als je gewend bent. Door het één op één moment werkt dat niet alleen verbindend, het geeft je kind ook een gevoel van geborgenheid. Dit veilige gevoel is normaal gesproken al heel belangrijk, op een relatief onbekende plek natuurlijk des te meer. Rust. Plan niet te veel activiteiten. Voorkom vermoeidheid door ’s middags samen een siësta of chillmoment te houden. Probeer je kinderen ook op je vakantieadres op tijd naar bed te brengen. Ook al vragen ze om op te mogen blijven want ja, het is nu eenmaal vakantie. Door minder slaap zijn kinderen juist sneller overprikkeld. Slaap in de (vroege) avonduren is dus essentieel.

Stress verlagende producten

Om je te ondersteunen bij het aanpakken van stress bij kinderen, hebben we een top drie van fijne producten voor je samengesteld:
  1. Viridian magnesium: goed opneembaar magnesiumpoeder. De citraatvorm heeft geen spijsverteringsactiviteit nodig om opgenomen te kunnen worden, je kunt het makkelijk oplossen in water, sap of in een smoothie.
  2. CHI Lavinchi relax olie: een heel fijne olie die erg geliefd is bij kinderen doordat het rust brengt en je vrolijk maakt. De essentiële lavendelolie, mandarijn en zoete marjolein helpt om te ontspannen en beter te slapen.
  3. Bach Rescue Remedy druppels: deze druppels op natuurlijke basis zijn speciaal voor kinderen die veel spanning voelen. De Bach bloesem zorgt voor ontspanning en stelt gerust.
Ook kan voeding veel voor je kind doen. Met de juiste voeding kun je de hersenen en de verschillende cognitieve vaardigheden van kinderen, zoals concentratie en het verwerken en onthouden van informatie optimaliseren en ze beter in hun vel laten zitten. In deze blog lees je daar meer over. Tot slot nog een andere tip die we graag met je delen: vergeet vooral jezelf niet. Vind ook jouw rustmomenten. Ga bijvoorbeeld de natuur in op momenten dat ook jij even overprikkeld dreigt te raken. Als jij gestrest bent, breng je dat hoe dan ook over op je kind. Houd er wel rekening mee dat spontaan dingen doen op weerstand kan stuiten. Kom de afgesproken plannen dus na.  Daarmee voorkom je ruzietjes en blijft het voor iedereen ontspannen en gezellig. En dat is waar vakantie uiteindelijk toch voor bedoeld is!

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...