Home » Gezondheid » Supplementen » Omega 3

Omega 3

Ons lichaam zit zeer ingenieus in elkaar en kan ontzettend veel. Meer dan we vaak denken. Alleen bij de aanmaak van sommige voedingsstoffen, haalt ons lichaam een mager zesje. Het kan het niet zelf, maar wel met een beetje hulp. Voor sommige voedingsstoffen zit die hulp in voeding of in suppletie. En, je raadt het al, Omega 3 is er zo een.

Bouwstenen

Omega 3 vetten zijn zogenaamde meervoudig onverzadigde essentiële vetten. Ons lichaam heeft ze broodnodig anders ontstaat een tekort aan deze vetzuren. Omega 3 vetzuren zijn belangrijke bouwstenen voor onze lichaamscellen. Bovendien leveren ze een bijdrage in de ondersteuning aan  hart, gezichtsvermogen en hersenen. Omega 3 past volledig in een gezonde leefstijl.

Gunstig

Omega 3 heeft veel gunstige effecten op je lichaam. Maar kan voor deze gunstige effecten wel wat hulp gebruiken en die hulp komt uit de hoek van andere vitaminen en mineralen. Er zijn dus meerdere voedingsaspecten die een rol spelen bij een goede omega 3 opname in ons lichaam. Als je omega 3 inneemt en andere (on)verzadigde (trans)vetten, suiker en witmeelproducten blijft eten, doet omega 3 niet veel voor je. Dat schreven we al, de omega 3 is dan voor aan groot deel al verbruikt. Ruil bovengenoemde ongezonde vetten in voor voeding dat rijk is aan magnesium, vitamine B6, zink, selenium, vitamine C en vitamine E. Weten waar deze voedingsstoffen in zitten? Op de website van voedingscentrum vind je handige overzichten.

Waarmee vergroot je de positieve effecten van omega 3?

Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel direct van de oorspronkelijke bron. Een gevarieerd en gezond eetpatroon vormen natuurlijk de basis van een goede gezondheid. Probeer eens eigen sausjes en kruidenmixen te maken, mayonaise en ketchup bijvoorbeeld. En, we kunnen het niet vaak genoeg zeggen, eet zo min mogelijk zonnebloemolierijke- en witmeelproducten en suiker. Eet vette vis, schelpdieren en zeewier.

Goede vetzuren

Andere plantaardige bronnen van goede vetzuren die een gezonde bijdrage kunnen leveren, zijn lijnzaadolie, walnootolie, hennepzaadolie, koolzaadolie, noten en zaden en natuurlijk olijfolie. Dit zijn goede vetzuren op plantaardige basis, maar alleen visolie en algenolie zijn rijk aan de essentiële onmisbare vetten. Wij zijn fan van Rineke Dijkinga. Over visolie en omega 3 (visvrije) capsules schreef Rineke heel interessante blogs, een aanrader om eens een kijkje op haar website te nemen. Haar visie op het gebruik van simpele voedingsstoffen in je dagelijkse maaltijden en hoe die iets moois kunnen doen voor je gezondheid, spreekt ons enorm aan. Dat begrijp je. Daarom verkopen we haar boeken en producten ook zo graag in de winkel. 

Doen!

Het voedingscentrum raadt aan om minimaal een keer in de week vis te eten. Zo krijg je voldoende Omega 3 vetzuren binnen. Kies dan voor vette vis zoals zalm, haring of makreel. Of paling, sprot of sardientjes. Maar goed, niet iedereen houdt daarvan natuurlijk. Of mag of kan het eten. Lukt je het om wat voor reden dan ook niet? Dan kun je visolie supplementen die deze vetzuren bevatten, gebruiken als alternatief. En ben je veganist? Dan kun je kiezen voor Omega 3 vetzuren uit algen. Net zo effectief!

Algenolie

We gaan nog even door over algenolie. Eigenlijk zijn niet, zoals veel mensen denken, vissen de bron van Omega 3 vetzuren. Nee, het zijn algen die boordevol Omega 3 vetzuren zitten. Maar omdat vissen veel algen eten, zijn ook vissen een uitstekende bron van Omega 3 vetzuren. Maar dus niet de oorspronkelijke bron. Iets met voedselketen 😉 Vinden wij leuk om te weten en jij waarschijnlijk ook.

Duurzaam

En niet alleen leuk trouwens. Ook superbelangrijk! Omdat het veel beter is voor onze aarde om algenolie dan visolie te nuttigen. Met de consumptie van algenolie belast je de zeeën en oceanen niet, met visolie en met het eten van vis natuurlijk wel. Check dus altijd even waar de vis(olie)producten vandaan komen. Zijn deze op een duurzame manier op de markt gebracht? Dus met respect voor de natuur en gevangen of gekweekt volgens strenge regels waarbij goed nageleefd wordt dat er genoeg vis in de zeeën en oceanen achterblijven voor een juist ecologisch evenwicht.

EPA, DHA en ALA

Poeh, gelukkig zijn dit geen afkortingen die je echt moet onthouden. Wel is het goed om ze even toe te lichten, vinden wij. EPA staat voor Eicosapentaeenzuur, DHA voor Docosahexaeenzuur en ALA voor Alfa-linoleenzuur. Dit zijn de meest bekende vormen van Omega 3. Plantaardige bronnen van Omega 3 zoals walnoten, lijnzaad-, soja- en raapzaadolie en chiazaad zitten lekker vol met ALA. In mindere mate zit ALA ook in vlees, in groene bladgroenten en worden ze vaak toegevoegd aan plantaardige margarines. ALA kan relatief goed door het lichaam omgezet worden in EPA maar minder goed in DHA. EPA en DHA staan bekend als visvetzuren maar kunnen dus ook uit andere voedingsmiddelen gehaald worden zoals uit algen.

Plantaardige of dierlijke omega 3?

Wat is nu het beste? Omega 3 in plantaardige of in dierlijke vorm? De verschillende vormen variëren in de hoeveelheid wat dus vooral te maken heeft met de aanwezigheid van die drie afkortingen EPA, DHA en ALA. Het is niet zo dat wanneer je veganist bent en dus Omega 3 via plantaardige voeding binnenkrijgt, flink onderdoet voor de mensen die dierlijke Omega 3 consumeren. Integendeel, we schreven immers al dat algen de natuurlijke bron is van Omega 3. Dus voeg Omega 3 toe aan je voedingspatroon op die manier waarbij jij je het fijnst voelt. En dat geldt eigenlijk voor alles, nietwaar?

Bron: rinekedijkinga.nl, voedingscentrum.nl


Lees onze blogartikelen over Omega 3

Scroll naar boven