Home » Ontspanning » Waterflessen

Waterflessen

Je kent ze vast wel, herbruikbare waterflessen. We denken dat het niet meer echt nodig is, toch zetten we nog even voor je uiteen waarom het gebruik van herbruikbare waterflessen zoveel beter is dan het gebruik van flessen voor eenmalig gebruik. Beter voor milieu én mens. Met herbruikbare waterflessen vechten we samen tegen vervuiling.

Acht miljoen

Raken de beelden van de in stukken plastic verstrikte dolfijnen, schildpadden en zeevogels jou ook zo? Keer op keer blijft het moeilijk om te zien, al dat zeeleven waar we juist zo zuinig op moeten zijn maar waarmee we het tegenovergestelde doen. We maken het kapot met enorme hoeveelheden plastic troep. Je kunt je nauwelijks voorstellen dat er ieder jaar wereldwijd zo’n acht miljoen stukken plastic in onze zeeën en oceanen terechtkomt. Je leest het goed: acht miljoen! Dit is plastic afval wat niet afbreekbaar is. Het zal nooit vergaan. En dat maakt het zo heftig. Het afval vormt namelijk een flinke bedreiging voor alles wat in onze zeeën en oceanen leeft. En het gaat nog een stap verder. Want als de vissen uit diezelfde zeeën en oceanen op ons bordje eindigen, heeft dat ook gevolgen voor ons. Negatieve gevolgen. De onzichtbare microplastics komen op die manier ook ons lichaam binnen drijven. Alleen al er bij stilstaan geeft een treurig gevoel. Heb jij dat ook?

Wat kunnen we eraan doen?

Kort gezegd kunnen en moeten we minder plastic gebruiken. Door het besluit dat in 2021 door onze regering werd genomen om statiegeld te heffen op plastic flesjes, moet dat toch lukken zou je denken. Uit onderzoek blijkt deze maatregel inderdaad vruchten afwerpt. Volgens de Plastic Soup Foundation, het brein achter World Cleanup Day, is het aandeel plastic flesjes in gevonden zwerfafval met 37 procent sterk afgenomen. Supergoed nieuws! Maar daarmee zijn we er nog lang niet…

Herbruikbare waterflessen

Gelukkig is het assortiment met herbruikbare (én hippe) waterflessen, drinkflessen, thermosflessen en bidons de laatste jaren flink toegenomen. We zijn veel vaker dan voorheen onderweg. In de natuur wel te verstaan. Onderweg van de ene boswandeling naar de andere. Door corona kunnen we weliswaar minder (ver) reizen, we zijn meer buiten. Misschien hebben we dankzij de pandemie de natuur wel een beetje herontdekt. En zijn we ons veel meer bewust geworden dat we onze ecologische voetafdruk drastisch moeten terugdringen. Daarom nemen we herbruikbare waterflessen mee voor tijdens die wandelingen. Gevuld met water uit onze eigen kraan. Wel zo lekker en gezond! En hoe langer de wandeling, hoe meer dorst je krijgt. En veel water drinken is sowieso het advies toch?

Gezonder dan water uit plastic?

Ja! Los van het feit dat herbruikbare waterflessen dus een stuk duurzamer zijn, is het inderdaad ook nog een stuk gezonder. Als je je herbruikbare waterfles zojuist gevuld hebt met kraanwater, is het dus verser dan vers. Als je water uit een plastic fles van de supermarkt drinkt, weet je niet hoe lang deze al in het schap staat. Laat staan dat je weet hoe lang het water al in dat flesje zit. Bovendien geeft het plastic minuscule deeltjes af die de smaak van het water kunnen beïnvloeden. Microplastics. Alleen het woord al. Het drinken van water uit plastic flessen kan dus ook nog effecten voor je gezondheid hebben! Een naar idee. En helaas geen idee wat zomaar uit de lucht is komen vallen. Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat water uit plastic flessen hormoon verstorende chemicaliën bevat. Een van deze hormoon verstorende chemicaliën is Bisfenol A, beter bekend als BPA. Van BPA is bekend dat het al bij lage blootstelling mogelijk een schadelijk effect kan hebben op het immuunsysteem van ongeboren en jonge kinderen. Daardoor hebben deze minipersoontjes mogelijk meer kans om voedselintoleranties te ontwikkelen en kunnen ze gevoeliger worden voor infectieziekten.*

Soorten waterflessen

Herbruikbare waterflessen zijn duurzaam, dat hoeven we je niet meer te vertellen. Eigenlijk kan een herbruikbare waterfles een leven lang mee. Maar goed, er kan natuurlijk wel eens wat kapot gaan. Dus als je ‘m moet vervangen, wil je ervan uit kunnen gaan dat ze recyclebaar zijn. Liefst 100%. Gelukkig geldt dat voor het overgrote deel.

Dopper

Neem de Dopper flessen. Hoewel van plastic gemaakt, geldt voor iedere Dopper fles dat deze 100% recyclebaar is. Het plastic kan dus opnieuw en opnieuw worden gebruikt. Dat idee vinden wij fijn. Bovendien zijn ze zó handig en in allerlei kekke kleurtjes verkrijgbaar, wij willen serieus niets anders. Hoewel…

YOS

Ook de YOS bottle mag er zijn. YOS staat voor ‘Your Organized Supplements’ en is een waterfles en pillendoos tegelijk. Superhandig! Een waterfles met een uniek schuifsysteem; een pillendoos met zeven compartimenten voor supplementen of medicijnen voor een hele week. Vijf procent van YOS’ omzet gaat naar de stichting ‘Support Casper’, in het leven geroepen om het werk van Prof. Dr. Casper van Eijck te supporten. Hij werkt aan nieuwe manieren om alvleesklierkanker te bestrijden.

Betaalbaar

Kraanwater is, logisch, een stuk goedkoper dan waterflessen voor eenmalig gebruik. Ok, de aanschaf van een kwalitatieve en leuk uitziende herbruikbare waterfles moet je misschien even incalculeren, maar het weegt niet op tegen de kosten die je zou besparen. Een simpel rekensommetje om te laten zien dat herbruikbare flessen zoveel malen beter is voor je portemonnee. Stel dat je een huishouden hebt van 5 personen die iedere dag 7,5 liter water drinken á € 1,16 per fles. Dan kom je uit op € 5,78 per dag wat neerkomt op € 2.107,88 kosten aan fleswater per jaar. De besparing is natuurlijk afhankelijk van je waterleverancier maar duidelijk is dat dit kan oplopen tot honderden euro’s!

Water filteren

Het kan zijn dat je in een gebied met hard water woont. Hard water bevat veel kalk; calcium en magnesium. Dit heeft geen nadelige gevolgen voor mensen maar wel voor apparaten waarvoor je het water gebruikt. Bij een waterkoker kan het bijvoorbeeld kalkaanslag veroorzaken en moet je aan de bak: ontkalken geblazen. Maar het kan ook anders. Bij het gebruik van een waterfilter kan van BRITA heb je binnen no time heerlijk zacht drinkwater. Je vult gewoon je kan en filtert de kalk en andere smaak verstorende stoffen. Én ook je waterkoker is blij met BRITA want ontkalken is nauwelijks meer nodig. Daarnaast zijn bijna alle BRITA filterpatronen recyclebaar. Win win!

*https://www.rivm.nl/bisfenol-a-bpa

Scroll naar boven