Home » Gezondheid » Klachten » Hooikoorts

Hooikoorts

Yes, het is weer voorjaar! Grote kans dat jij dat ook denkt als je in deze periode buiten loopt en je de geniet van de zon en van de ontluikende natuur. De meeste mensen staan inderdaad te juichen wanneer de lente in aantocht is. Maar dat geldt echt niet voor iedereen. Voor mensen met hooikoorts is de lente een verschrikking. In toenemende mate…

De overgang van het koude winterweer naar het mildere voorjaar is voor ieder wezen een reden om een sprongetje te maken. De koeien dansen letterlijk de weide in en mensen zoeken en masse de zon op, bij voorkeur op een gezellig terrasje. Maar steeds meer mensen hebben last van hooikoorts en ervaren de lente als een verschrikking. Dat meer en meer mensen allergisch blijken voor pollen – want dat is wat hooikoorts is – heeft te maken met klimaatverandering. Bomen zoals de berk, els en hazelaar staan veel eerder en dus ook veel langer in bloei. Mensen met hooikoorts hebben dus ook eerder én langer last van de allergische reacties die met hooikoorts gepaard gaan. Sommige al op het moment dat het nog volop winter is.

Wat is hooikoorts?

Iets om niet heel blij van te worden. Want met serieuze klachten als een zere keel, flink hoesten, volop niezen en rode ogen is hooikoorts oprecht geen pretje. Hooikoorts gaat voor een flink deel over jouw immuunsysteem. We weten allemaal dat ons lichaam behoorlijk briljant in elkaar zit. Het geeft allerlei signalen af (die je echt serieus moet nemen!), bijvoorbeeld wanneer er gevaar dreigt. Zie het als een soort overlevingsmechanisme. Zo bestempelt jouw lichaam pollen en stuifmeel in de lucht voor mensen met hooikoorts als ‘gevaarlijk’. Met als directe reactie dat het histamine af geeft. Histamine is een lichaamseigen stof die een rol speelt bij je immuunsysteem en bij diverse processen in je lichaam. Te veel histamine leidt tot allergische reacties; je immuunsysteem is not amused en geeft dit op een heel duidelijke manier aan.

Histamine

Nog even iets meer over histamine. Deze stof kan ook in bepaalde dierlijke en plantaardige voedingsmiddelen zitten. Zo zit het in rode vruchten en groenten zoals bietjes, tomaten, aardbeien en frambozen. Histamine prikkelt tot extra slijmvorming, je krijgt dus een waterige loopneus en gaat niezen. Er ontstaat jeuk in je neus, je keel, je verhemelte en je kunt soms benauwdheid van de lagere luchtwegen krijgen. Ook kun je last krijgen van holteontstekingen als de slijmvliezen te veel opzetten. Histamine is een stof die verwijding van je bloedvaten geeft, waardoor je neusslijmvlies gaat opzwellen. Je krijgt vervolgens neusverstopping. Adem je pollen en stuifmeel in, dan komen die in contact met de slijmvliezen van je neus, keel en ogen. En precies daar krijg je dan ook last: gezwollen ogen, een kriebelneus en geïrriteerde keel. Heel vervelend!
Hoe ban je hooikoorts uit je leven?
We zijn eerlijk met je. Het antwoord op bovenstaande vraag is helaas niet. Je kunt hooikoorts niet uit je leven bannen. Het is namelijk onmogelijk om niet in contact te komen met stuifmeel en pollen. Behalve wanneer je besluit om niet naar buiten te gaan maar hé dat is uiteindelijk natuurlijk niet wat je wilt. Natuurlijk doe je er goed aan om de pollen te mijden, je hoeft ze niet op te zoeken in bos of park. Weer je er op een andere manier tegen is ons advies, we komen hier later even op terug. Het is wel zo dat je over een allergie kunt heen groeien. Dat is met hooikoorts ook het geval. Al blijf je er vaak een klein beetje last van houden.

Je weren tegen hooikoorts, hoe dan?

Goed, de kans dat je hooikoorts uit je leven kunt bannen is dus vrij klein. Maar, er zijn natuurlijk best wat maatregelen die je zelf kunt nemen om je een beetje te weren tegen pollen en stuifmeel in de lucht. We noemden het al even; probeer – hoe lastig het ook is als je net als wij het liefst in de natuur bent – bos en park in het voorjaar te vermijden. Met alle bloesems die ontluiken, is de lente hét moment waarop stuifmeel en pollen veelvuldig door de lucht rondvliegen. En dus ook zo je huis binnenvliegen. Net op het moment dat je lekker de ramen open wilt zetten na een lange winter als puntje op de i van je voorjaarsschoonmaak. Als je ’s nachts lekker wilt slapen, is het beter om van je voorjaarsschoonmaak een zomerschoonmaak te maken… Nog beter: wees de rest voor en plan je schoonmaak der schoonmaakbeurten in het najaar  Naast je eigen maatregelen vind je bij ons fijne, natuurlijke producten die je ondersteunen in het verminderen van hooikoortsklachten. En sta je naast bovengenoemde tips nog te springen om advies? Kom dan zeker langs in de winkel of bel/mail ons!

Hooikoorts en voeding

Hooikoortsklachten kunnen dus ook toenemen door voeding. We schreven al dat het een lichaamseigen stof is maar het komt ook voor in ons eten. Denk aan zuivel, vlees en vis. Wanneer het voorjaar zich dus aandient, doe je er verstandig aan om je voedingskeuze aan te passen zodat je allergieën zo min mogelijk kans geeft. Het is altijd goed om veel te drinken, minimaal twee liter per dag, maar in de tijd van ontluikende bloesems helemaal. Zo blus je als het ware de allergische reactie een beetje. Dit kun je natuurlijk ook in een andere vorm van voedsel gieten bijvoorbeeld door in deze periode meer soep te eten. Gooi je recepten tijdelijk dus even over een andere boeg. Vul dat aan met voedsel dat goed is voor je immuunsysteem. Ook hiervoor geldt dat dit het hele jaar natuurlijk goed is om te doen maar in deze periode extra goed. Groenten die rijk zijn aan antioxidanten zijn bijvoorbeeld: broccoli, spinazie, spruitjes en tomaten. Ook honing kan een goede toevoeging zijn aan je menu. Waarom dat kan helpen bij hooikoorts lees je hier: https://blog.binorm.nl/hooikoorts-en-honing/ Over wat je nog meer tegen hooikoortsklachten kunt doen, schreven we nog een blog: https://blog.binorm.nl/pollen-en-hooikoorts-en-wat-kun-je-eraan-doen/ Hier vind je ook een lijst, samengesteld door Natuur diëtisten met ingrediënten waar veel histamine in zit. En die je dus even niet op je boodschappenlijstje hoeft te zetten…


Lees onze blogartikelen over hooikoorts

Alleskunner kokosolie

Kokosolie, voor mij werkelijk een wonderlijk goedje! Het is niet alleen onmisbaar in mijn keuken, maar ook in mijn badkamer. Voordat ik jullie meeneem in alle toepassingen van kokosolie is het eerst belangrijk om ons wat te verdiepen in kokosolie. Aangezien kokosolie immens populair is geworden, is het wel de…

Scroll naar boven