Home » Gezondheid » Supplementen » Vitamine C

Vitamine C

Vitamine C, de pater familias van alle vitaminen. Vitamine C, ofwel ascorbinezuur is de meest bekende vitamine die we kennen. Een indrukwekkende antioxidant die je lichaam beschermt tegen schadelijke invloeden en die goed is voor tal van andere functies in het lichaam.

Waar is deze veelzijdige vitamine goed voor?

Nou, komen de voordelen hoor: vitamine C heeft dus, we zeiden het al, een goede antioxidant functie. Daarnaast draagt het bij aan een goede weerstand en ondersteunt het ons immuunsysteem. Maar vitamine C helpt ook om onze tanden sterk te houden, bij het behoud van sterke botten en goed voor de vorming van bindweefsel en is het nauw betrokken bij de aanmaak van collageen. En dus goed voor een stevige huid. Maar we zijn er nog niet. Vitamine C is ook nog belangrijk voor ons zenuwstelsel en gemoedstoestand. Zo werkt het als ruggensteuntje wanneer het gaat om je leerprestaties, concentratievermogen, geheugen en de vermindering van vermoeidheid.

Goede weerstand

Je kent het wel; kinderen op tijd naar school, doorsjezen naar je werk alwaar een deadline en volle mailbox op je liggen te wachten. Na schooltijd gaan de kinderen misschien naar de BSO en dan heb jij in de tussentijd even een paar vrij uurtjes. Waarin je moet sporten, boodschappen moet doen, die vriendin moet zien die een lastige periode doormaakt om haar een hart onder de riem te steken… kinderen vervolgens van de BSO ophalen, (gezond) eten koken en snel opeten want het ene kind heeft vervolgens hockeytraining aan de ene kant en het andere kind voetbaltraining aan de andere kant van de stad. Het is doorgaans rennen en vliegen geblazen en we hebben het idee dat we niet vijf maar tien ballen in de lucht moeten houden. Want we moeten zoveel! Gevolg is dat we gehaast en gestrest van de ene activiteit in de andere rollen en aan ons zelf niet toekomen. We gaan laat naar bed want potverdorie, we willen toch zeker ook nog wel even een klein me time momentje. De ochtend erop hetzelfde ritueel met een nog iets meer vermoeide ouder…

Supplement

Het is zó ontzettend belangrijk om goed voor jezelf te zorgen in drukke tijden. Een goede weerstand is dus essentieel! En omdat we veelal ook nog minder groenten en fruit eten is een dagelijks supplement met vitamine C echt noodzakelijk om te voldoen aan onze verhoogde behoefte van deze onovertroffen vitamine. Echt, vooral in stressvolle tijden kun je het goed gebruiken!

Wat is vitamine C precies?

Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Dat betekent dat je er eigenlijk nooit te veel van kunt binnen krijgen. Want een overschot plas je namelijk gewoon uit. Maar dat betekent tegelijk ook dat het dus snel je lichaam weer verlaat. Met andere woorden: we lijken in de verste verte niet op de eekhoorn die een voorraadje noten, kastanjes, eikels en zaadjes aanlegt voor minder goede tijden. Best jammer. We zijn dus aangewezen op de inname van vitamine C door voeding en supplementen. Dat het een in water oplosbare vitamine is, betekent wel dat het gevolgen heeft voor de mate van wat het je in voeding oplevert. Hoe jij je eten klaarmaakt, heeft te maken met de opbrengst van vitamine C. Zo kun je groente met deze vitamine namelijk het beste in weinig water en ook niet te lang koken. zeker niet langer dan wat in de bereidingswijze wordt geadviseerd. Doe je dit wel dan verdampt de hoeveelheid vitamine C. Zonde natuurlijk! Daarbij helpt het ook om de groente niet te klein te snijden. Het meeste profijt van vitamine C krijg je als je de groente helemaal niet verhit. De grootste hoeveelheid haal je dus uit rauwe groente.

Welke groente?

De groenten waar je de vitamine in vindt, zijn verschillende soorten kool, paprika, peultjes en aardappels. Nu kun je, behalve de aardappelen en peultjes, deze groenten prima rauw eten. Wees creatief is ons advies. Boerenkool doet het bijvoorbeeld prima in een smoothie en paprika en olijven eet je gemakkelijk uit het vuistje als groentesnack. Ook in fruit zit natuurlijk vitamine C. In bessen, kiwi’s, aardbeien en sinaasappels vind je de meeste hoeveelheden. Doe er je voordeel mee want deze fruitsoorten zijn, ook al kun je twisten over smaken, wel heel smaakvol. Er zit altijd wel iets tussen wat je lekker vindt. Toch?

Voedingsadvies

Als je gezond en gevarieerd eet, kun je er op vertrouwen dat je voldoende vitamine C binnen krijgt. Dus iedere dag twee stuks fruit en 400 gram groenten. Verder lekker en gezond vezelrijk eten. Bij een tekort aan vitamine C, wat vrijwel nooit meer voorkomt, kan een verminderde weerstand en vertraagde wondgenezing tot gevolg hebben. De verschijnselen zijn niet mals: tandvleesbloedingen, onderhuidse en zelfs inwendige en uitwendige bloedingen.

Hoeveel vitamine C heb je dagelijks nodig?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen is 90 mg en voor vrouwen is 75 mg. Uit onderzoek blijkt dat je veilig elke dag 2000 mg mag binnenkrijgen. Bij infecties is er zelfs behoefte aan veel meer vitamine C. Hoeveel je precies nodig hebt verschilt per persoon. Onze darmen kunnen geen eindeloze hoeveelheden vitamine C aan. Daarom wordt een max van 2000 mg per dag veelal aangehouden.

E-nummer

Over het algemeen trekken we bij het horen van het woord E-nummer een vies en afkeurend gezicht. Want die zijn immers superslecht. Voor een groot deel klopt die bewering. maar het gaat niet voor alle E-nummers op. Natuurlijk zijn de meeste overbodige, ongezonde toevoegingen om jouw etenswaren langer vers te houden. Of langer houdbaar, dat is een betere omschrijving. Maar wanneer je op het etiket van jouw pakje voeding het E-nummer E300 ziet staan, mag je wat ons betreft dat voedingsmiddel groots inslaan. Niet dat je nu moet gaan hamsteren 😉 Maar het is wel zo dat E300 een totaal onschuldige antioxidant is, toegevoegd om net als andere E-nummers om voeding te conserveren. Mooi meegenomen want een gratis portie vitamine C!

Combi

Zoals vaker het geval is bij vitaminen en mineralen, versterkt het ene het andere. Dat geldt ook voor vitamine C. In combinatie met het mineraal zink, hebben beide een nog krachtigere antioxidant werking. Zowel vitamine C als zink zijn gunstig voor de weerstand, het immuunsysteem en zijn allebei goed voor je huid. Topcombi dus!

Bron: ahealthylife.nl


Lees onze blogartikelen over vitamine C

Detox Lever Smoothie

De lever, het grootste reinigingsorgaan verdient aandacht. Vaak is Detoxen gericht op de lever en de nieren en dat is niet voor niets. Het ontgiften van deze organen kan ervoor zorgen dat je je energieker voelt, dat afvalstoffen beter worden afgevoerd én dat de leverfunctie (in dit geval) verbeterd wordt….

Scroll naar boven