Yoga

Home » Ontspanning » Yoga

Voor de een is het een manier van ontspannen. Niets meer dan dat. Voor de ander is het een leefstijl, een filosofie. Met voor iedereen een gemeenschappelijke deler: focus.

Oorsprong

Yoga is oud. Heel oud. Al in de vijfde eeuw voor Christus ontstond in het Indiase hindoeïsme een stroming waarbij fysieke, mentale en spirituele oefeningen werden gedaan. Drie eeuwen daarvoor waren de Yogasoetra’s opgesteld door de Indiase filosoof Patanjali met richtlijnen voor het leven, filosofische normen en fysieke houdingen: yoga. Het woord yoga is afgeleid uit het Sanskriet. Het woord ‘yuj’ heeft namelijk als belangrijkste betekenis ‘verbinding maken en in evenwicht brengen.’

Waarom yoga?

In balans komen en blijven is de voornaamste reden om rugklachten. “Vooral in deze tijd zit onze rug steeds vaster. Yoga creëert ruimte in je lichaam, waardoor energiebanen beter doorstromen en je losser wordt.” Focus en concentratie. De vorm die wij kennen, de fysieke vorm, wordt bij yoga gebruikt om je lichaam sterker en flexibeler te maken, ter voorbereiding op je meditatie. Andere onderdelen van yoga zijn de omgang met je medemens, eetgedrag en mediteren.” Yoga tegen stress, tegen rugpijn, hoofdpijn, menstruatieklachten of slapeloosheid. Yoga lijkt wel de remedie tegen alles! Ontdek waar yoga je bij kan helpen: met méér dan 60 houdingen voor verschillende doelen en klachten. Mensen doen aan yoga omdat ze meer rust willen ervaren. Ze willen zich meer in evenwicht voelen en beter kunnen ontspannen. Maar ook voor het verminderen van klachten kan yoga veel voor je betekenen. Naast het flexibeler maken van je lichaam, doen mensen het ook graag om meer rust in hunzelf te vinden. Het is een stukje mindfulness. In de meeste yogalessen werk je gericht in het moment en focus je je op ademhaling. Alles wat je tijdens zo’n yogales leert, is ook van grote waarde in het dagelijks leven.

Houdingen

Wie kent ze niet? De Boom, Krijger, het Kind en de Neerwaartse Hond houding komen je misschien wel bekend voor. En als je ze ziet waarschijnlijk helemaal. Op yoga online vind je een handig overzicht met alle houdingen die gebruikt worden bij yoga. En die stuk voor stuk iets betekenen en ook iets doen. We lichten de Neerwaartse Hond even toe want hier hebben we wel meteen een van de meest toegepaste houdingen te pakken. De Neerwaartse Hond, oftewel Downward (Facing) Dog, is een veelomvattende, gangbare houding die energie door het hele lichaam laat stromen en de schouders, rug, polsen, handen, hamstrings en kuiten stretcht. De houding gaat stijfheid in de benen, rug en schouders tegen en is hiermee een goede warming up. Deze houding is effectief tegen hoofdpijn, slapeloosheid, sommige soorten rugpijn, stress en vermoeidheid. Ook werkt de Neerwaartse Hond opwekkend en geeft nieuwe energie. Het is een onderdeel van de Zonnegroet (warming up of ochtendritueel) serie.

Vormen

Yoga is een breed begrip. Want er zijn nogal wat soorten of yogastijlen. Welke vorm voor jou het meest geschikt is, hangt af van wat jouw klacht of doel is. We lichten hier alleen de tien meest toegepaste vormen toe. Anders blijven we bezig 😊

  1. Hatha yoga: heel geschikte vorm voor iedereen die meer rust wil ervaren en zijn of haar lichaam wat meer flexibel wil laten zijn. Bij Hatha yoga luister je naar je gevoel en je fysieke lichaam en ben je voornamelijk bezig met het beoefenen van stilstaande oefeningen, statische asana’s. Ben je nieuw in de wereld van yoga? Dan is Hatha yoga een goede vorm om mee te beginnen.
  2. Ashtanga yoga: betekent ‘Acht ledematen yoga’ waarbij het zuiveren van je lichaam centraal staat. De nadruk ligt dan ook op de ademhaling. Het meest bijzondere aan Ashtanga yoga is dat de asana’s elkaar opvolgen. Het einde van elke asana vormt het begin voor de volgende.
  3. Vinyasa yoga: onderdeel van Ashtanga yoga en wordt ook wel Flow of power yoga genoemd. Bij Ashtanga yoga zijn de asana’s opeenvolgend waardoor het een dynamische vorm krijgt. Deze overgangen worden Vinyasa’s genoemd. Vinyasa yoga heeft ook raakvlakken met Hatha yoga. Zo wordt bijvoorbeeld de welbekende Zonnegroet bij zowel Hatha als Vinyasa Yoga beoefend.
  4. Yin yoga: gericht op het ontspannen van de spieren. Er wordt dieper gewerkt op onder meer de meridianen, spieren en het bindweefsel. Bij Yin yoga maak je vooral gebruik van statische asana’s die soms wel vijf tot vijftien minuten aanhouden. Ook is er bij Yin yoga veel aandacht voor meditatie.
  5. Yoga Nidra is een verhaal apart. Anders omdat een Yoga Nidra sessie in één asana wordt uitgevoerd, namelijk in Savasanah. Voor de beginner: dit is de houding waarbij je op je rug ligt met de handpalmen gericht naar boven. Yoga Nidra betekent ‘Yoga slaap’, bij deze vorm lig je dan ook best lang stil.
  6. Power Yoga: bij deze sportieve yogavorm worden meerdere soorten asana’s uit Ashtanga en Vinyasa yoga met elkaar gecombineerd. Door de variatie in oefeningen gebruik je je spieren steeds op een andere manier. Met sterkere spieren als gevolg.
  7. Bikram yoga is gebaseerd op Hatha Yoga. Bij Bikram Yoga is vrij intensief, er wordt gewerkt met een vaste serie van 26 asana’s en ademhalingsoefeningen afkomstig uit Hatha yoga. Wat Bikram onderscheidt van andere soorten yoga is dat het wordt uitgeoefend in een verwarmde ruimte met een temperatuur van ongeveer 38 tot 40 graden Celsius. Naast de warmte in de ruimte is ook de luchtvochtigheid vrij hoog. Het werkt stress verlagend en gezondheid bevorderend. Zo is het een fijne vorm als je met klachten kampt zoals reuma, depressies, stress en spierklachten.
  8. Hot yoga: een afgeleide vorm van Bikram Yoga. Bij Hot Yoga is de ruimtetemperatuur wat minder hoog dan bij Bikram Yoga, wat het iets meer toegankelijk maakt ongeveer tussen de 30 en 35 graden. Bij Hot Yoga zijn de asana’s afgeleid van Vinyasa yoga en dat betekent meer variatie.
  9. Iyengar yoga: bij deze yogavorm draait alles om de juiste techniek en een perfecte uitlijning. Hierdoor kan het lichaam zich op een goede manier ontwikkelen zonder blessures op te lopen. Iyengar yoga is dankzij het gebruik van yoga accessoires zoals riemen en blokken namelijk een van de minst blessuregevoelige yogastijlen.
  10. Kundalini yoga: een spirituele yogastijl. Bij Kundalini Yoga draait het om het activeren van je eigen bewustzijn. Wanneer je dit met succes uitvoert, creëer je een hogere staat van bewustzijn. Er komt energie vrij in het lichaam, met name in het zenuwstelsel, door het openen van de chakra’s. Deze vorm is vrij intensief en geschikt als je meer ervaring hebt.

Luister jij goed?

Natuurlijk luister je goed. Naar anderen, naar je naasten. Wat kan ik voor hen betekenen, wat vragen ze precies van me. Eigenlijk ben je constant aan het luisteren. Er gebeurt veel om ons heen waar je ook wel naar móet luisteren, gevraagd en ongevraagd pik je namelijk van alles op. Maar hier bedoelen we je zelf. Luister je naar je zelf, naar je lichaam? Je lichaam geeft ook allerlei signalen af. Net als je omgeving. Probeer die signalen van je lichaam te leren kennen én serieus te nemen. Dat laatste kun je doen door, wanneer je moeite hebt om te focussen omdat je aan 1001 dingen moet denken (wat niet zo is) of omdat het je niet lukt te ontspannen, toch eens yoga te overwegen.

Samen of alleen?

Je kunt yoga heel goed in een groep doen. Veel yogastudio’s bieden groepslessen yoga aan. Als je het fijner vindt om alleen aan yoga te doen . De focus die je tijdens de lessen aangeleerd krijgt, kun je ook gebruiken op bijvoorbeeld je werk. “Denk maar eens aan taken die je uit moet voeren op een dag. Soms is het moeilijk om langere tijd op één taak te focussen. Als je dit tijdens yoga goed onder de knie krijgt, zul je in het dagelijks leven ook met minder dingen tegelijk zijn en merk je dat het makkelijker is om je gerichter te focussen.” Yoga leert je rustig te worden. Naast gerichte focus, helpt het ook om te weten hoe je van een inspanning, ontspanning maakt. “We zijn tegenwoordig altijd maar bezig met inspanning. Sporten, werken, deadlines, telefoon, sociale contacten, het gaat maar door. Alles wat we doen is actief. Het is zo veel, dat we soms niet eens meer weten hoe we echt moeten ontspannen. Bij yoga leer je in jezelf te keren. Door bewust de ontspanning op te zoeken en middels je ademhaling de rust op te zoeken”, zegt Schreurs.

Leeftijden

Yoga is voor alle leeftijden. Zo is er kinderyoga, babyyoga, mamayoga en partneryoga. Al is in het laatste geval de partner meer ter ondersteuning. Iyengar yoga is specifiek heel fijn voor ouderen omdat het minimaal blessuregevoelig is. Voor kinderen die veel in hun hoofd zitten en moeilijk verbinding met hun lijf kunnen maken, is yoga heel fijn. Even een tip ‘on the side’, kijk eens op de website van Monique Lijftogt uit Eefde: https://www.studiorafiki.nl/

Waar begin ik?

Laat je niet overrulen door mooie plaatjes die je online vindt als je op yoga zoekt. Dit hoef je niet te kunnen om yoga toe te passen namelijk. Je hoeft niet sportief te zijn of een lichaam te hebben dat zich feilloos in alle houdingen kan wringen. Niet nodig. Om te beginnen met yoga kijk je gewoon wat het aanbod in jouw buurt is en meld je je aan voor een (veelal gratis) proefles. En dan kijk je of het iets voor je is. Zorg dat je er plezier in hebt, dan kan yoga je veel brengen. En geef het tijd.

Leefregels

Ja, die zijn er ook. De vijf leefregels die je volgens de yoga leefstijl zou moeten nastreven zijn puurheid, tevredenheid, soberheid, zelfkennis en overgave. Deze leefregels samen met de fysieke yogahoudingen en de ademhalingsoefeningen leiden je via meditatie uiteindelijk naar verlichting. Dat is wat we willen toch?

Yogi

Iedereen kan een zogenaamde ‘yogi’ worden; iemand die yoga in zijn of haar leefstijl heeft verweven. Misschien voel je niet direct wat het voor jouw lichaam doet maar als je het tijd geeft, merk je ongetwijfeld wat de voordelen voor jou zijn en word je een echte ‘yogi’ 😊

Bij Binorm vind je de fijnste accessoires en toebehoren zodat jij het beste uit jouw yoga en/of meditatieritueel haalt. Voor goede ontspanning hebben we heerlijke kussens en yogamatjes: https://www.binorm.nl/ontspanning/yoga-en-meditatie

Wij zijn fan van de Zutphense Minna Sangi, zij maakte al diverse lessen voor lezers van onze nieuwsbrief. Meer informatie vind je op haar website: https://www.linnaea.net/ en op onze blog: https://blog.binorm.nl/mini-interview-met-minna-sangi-yogi-counselor-en-masseur/

Bron: yoga online, wikipedia, happywithyoga, superyoga


Lees onze blogartikelen over yoga

Scroll naar boven