image

Stressvrij met Tahin balletjes

Om je geluksgevoel te verhogen, kun je ook aan voeding denken. Eet dan voldoende eiwitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes, cacao en noten. Dit zorgt voor gezonde darmen en heeft een positieve invloed op jouw stemming. We hebben een lekker recept voor je gevonden waar veel van dit alles in zit. Deze chocoladebommetjes zijn een ideaal tussendoortje maar ook lekker als toetje. Alle ingrediënten zijn een flinke aanvulling op je magnesium en/of tryptofaan/tyrosine. Je hebt ze in een handomdraai gemaakt; super lekker en gezond!

Bereiding

De dadels even in lauw water laten wellen. Giet het water af en doe alle ingrediënten in een keukenmachine zodat er een dikke pasta ontstaat. Proef even of je het lekker vindt. Voeg eventueel een beetje cacao, kaneel, kokosbloesemsuiker of olie toe. Maak er 10 tot 12 bolletjes van en rol ze door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaadjes. Ook leuk: maak er koekjes van met een uitsteekvormpje en wentel de koekjes door het mengsel van tarwekiemen en sesamzaad. Laat opstijven in de koelkast.

Ingrediënten

        • 3 à 4 flinke eetlepels tahin (sesampasta)
        • 1 eetlepel sesamzaadjes
        • 1 eetlepel cashew- of gemengde noten
        • 1 eetlepel zonnebloempitten
        • 1 eetlepel pompoenpitten of kasha*
        • 1 eetlepel havermout
        • 6 zeer fijn gesneden dadels
        • 1 à 2 eetlepels rauwe cacao
        • 1 theelepel kaneel
        • 2 gram agar-agar
        • eventueel een scheutje walnotenolie of pompoenpitolie
        • eventueel een heel klein beetje kokosbloesemsuiker (gula java fin)
        • paar eetlepels tarwekiemen, kasha, sesamzaad of maanzaad om de koekjes door te rollen
      * Heel eenvoudig zelf te maken door boekweit zaden te roosteren in een droge pan.

Gezondheidstips

Juist in drukke tijden, als we niet lekker in ons vel zitten of als onze weerstand op de proef wordt gesteld, zouden we alle lege en onbewerkte voeding moeten laten staan. Alles wat we dan eten zou boordevol krachtige voedingsstoffen en antioxidanten moeten zitten. In elk geval voldoende magnesium, tyrosine en tryptofaan. Cruciale stoffen voor de aanmaak van serotonine en dopamine (neurotransmitters die onder invloed van chronische stress voor verminderde energie en veerkracht kan zorgen). Veel van onze voeding en vooral de tussendoortjes is juist ontdaan van magnesium, tyrosine en tryptofaan waardoor stress (maar ook stemmingsproblemen als winter blues) meer vat op ons kunnen krijgen. Honderden processen in je lijf en brein gebruiken magnesium.


Daarom is het niet zo vreemd dat er ook heel wat processen niet meer adequaat verlopen als er onvoldoende magnesium is. Wist je dat je bijvoorbeeld magnesium nodig hebt om vitamine D3 in zijn werkzame 25(OH)D vorm om te zetten? En dat magnesium ook een cruciale rol lijkt te spelen in het tegengaan van chronische ontstekingen? Hoe je het ook wendt of keert: dit bonbonnetje mag dan écht veel meer gezonde voedingsstoffen bevatten dan de kant-en-klare met glucose/fructose, transvetten et cetera, het blijven extra calorieën. Maar bewerkt industrieel voedsel geeft een veel groter risico op overgewicht dan eerlijke, onbewerkte ingrediënten.


Het recept komt uit het boek ‘Alles draait om je hormonen’ van Rineke Dijkinga

Bookazine 'Mooi Eten' | Goed om te weten

Voedsel kan in heel veel opzichten zo mooi zijn. Voor je gezondheid maar ook letterlijk om te zien. Onzichtbaar zijn vaak de ingenieuze natuurlijke processen, de passie van de telers/boeren en producenten die erachter zitten. Die verdienen ook een prachtig podium! Daarom verschijnt eind november 2021 Rineke's Bookazine 'Mooi Eten'. Deze allereerste editie gaat over 'Mooi eten' voor je hormonen. Verkrijgbaar bij Binorm.

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...