Home » Gezondheid » Supplementen » Probiotica

Probiotica

Wat zijn het ook alweer, Probiotica? Het zijn supplementen met een mix van gezonde bacteriën. Miljoenen en soms zelfs miljarden bacteriën om precies te zijn. Allemaal levende ieniemienie organismen die hun beste beentje voorzetten om jouw darmkanaal in ongeschonden staat bereiken. Want alleen in ongeschonden staat kunnen ze hun werk doen.

Legertje

Nu ben ik best een beetje visueel ingesteld. En stel ik me voor dat ik zo’n legertje aan Probiotica voor me zie, over elkaar heen buitelend richting de eindstreep, namelijk je darmen. Na die lange reis door je lichaam zijn ze stuk voor stuk uitgeput maar komen ze zeer voldaan aan: die talloze bacteriën hebben met hun laatste krachten hun doel bereikt! En daar, in jouw darmen, doen ze waar ze voor gekomen zijn en waar ze goed in zijn: het bewaken van jouw immuunsysteem.

Vijanden

Uitgeput of niet, in jouw darmen zijn de Probiotica nog niet klaar. Hun reis zit er weliswaar op maar nu pas begint het echte werk. Ze zetten zich schrap om ‘oorlog’ te voeren waarbij de Probiotica aan zet zijn. Ze strijden tegen allerlei soorten vijanden zoals bacteriën die schadelijk kunnen zijn als je ze hun gang laat gaan. Bacteriën, schimmels, gisten en soms zelfs parasieten die je ziek kunnen maken omdat ze je immuunsysteem aantasten. Probiotica rekent dus het liefst meteen bij aankomst af met deze vijanden. En maakt goed onderscheid tussen goede en slechte bacteriën. In een gezonde darm is het slijmvlies volledig bezet door met name dus, en gelukkig maar, goede bacteriën. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft en de slechte bacteriën geen of nauwelijks kans krijgen zich ook in het slijmvlies te nestelen, kun je dus Probiotica inzetten. Voor het evenwicht.

Darmflora

Maar alles goed en wel, Probiotica zijn dus gewoon hartstikke belangrijk voor je. Het hebben van een verstoorde darmflora kan leiden tot het ontstaan van allergieën en chronische ontstekingen. Probiotica gaat dit tegen en helpt je darmen om in balans te komen en te blijven. Er zijn meerdere oorzaken waardoor je darmflora van de een op andere dag uit balans kan raken. Veranderingen waar je lijf moeite mee heeft zoals stresssituaties, medicijngebruik – onder meer bij het gebruik van antibiotica – na een operatie of bij een voedselintolerantie. In dit soort situaties kan het helpen om even extra Probiotica in te zetten.

Bacteriestammen

In een gezonde darm leeft een krankzinnige hoeveelheid verschillende gezonde bacteriestammen. Broodnodige bacteriestammen wel te verstaan; ze maken allerlei essentiële gezonde voedingsstoffen aan. Zoals bepaalde gezonde zuren en vitaminen. Elke bacteriestam, er zijn zo’n 2000 verschillende bacteriestammen geïdentificeerd, heeft zo zijn eigen karakteristieke werking in onze darmen. Hoe meer stammen, hoe meer kracht zou je denken. En dat klopt! Een combinatie van meerdere bacteriestammen heeft inderdaad een krachtiger en effectievere uitwerking. Kies daarom een Probiotica met meerdere bacteriestammen.
Een goed voorbeeld is Lactobacillus rhamnosus GG, een van de bekendere bacteriën. Deze hoort tot het geslacht ‘Lactobacillus’, de soort ‘rhamnosus’ en de stam wordt aangeduid met een letter- en/of cijfercode, in dit geval ‘GG’. Elke bacteriestam is uniek. Mooi toch?

Beschermingsmechanismen

Probiotica heeft een flinke dosis beschermingsmechanismen . Al het andere wat je in je mond stopt en doorslikt komt in een akelig zuurbadje terecht. Probiotica niet. Dankzij die beschermingsmechanismen is het maagzuur te slim af en bereiken ze met al hun bewezen goede eigenschappen na die eerder genoemde gevaarlijke reis hun eindbestemming; de darmen. Veelal onaangetast gelukkig zodat ze hun dankbare werk kunnen verrichten: het evenwicht in de darm verbeteren of herstellen om op die manier jouw gezondheid positief te beïnvloeden.

Kilo’s bacteriën

Op ons grootste orgaan alleen al, de huid, komen gigantische hoeveelheden bacteriën voor. Maar ze komen niet alleen in grote getallen voor op de huid. Ook in onze slijmvliezen wonen talloze bacteriën. Maar met kop en schouders bovenaan staan de darmen als het gaat om de huisvesting van bacteriën. Een volwassene draagt maar liefst 1 tot 1,5 kilo bacteriën en andere micro-organismen met zich mee in de darmen.

Probiotica en kinderen

Probiotica speciaal voor kinderen en baby’s, kleuter, peuter of dreumes vind je bij ons in de vorm van druppels, poeder, capsules en kauwtabletten. Zo is er de Probiotica voor kinderen van Orthiflor, de Dino Orthiflor poeder met een neutrale smaak en 6 verschillende bacteriestammen. De Dino Orthiflor Poeder (voorheen Orthiflor Junior) is voor gebruik vanaf het moment van bijvoeden, of na het gebruik van Orthiflor Start, tot de leeftijd van ongeveer zes jaar. Dino Orthiflor Poeder bevat naast een mix met 6 verschillende bacteriestammen ook Pro-Motor. Dit maakt inweken overbodig en zorgt voor een goede overleving van de bacteriën in de darm. Dino Orthiflor Poeder is speciaals afgestemd op kinderen en gemakkelijk te doseren.

Beste Probiotica

Maar welke Probiotica is nou de beste? Bij Binorm kun je uit meer dan veertig verschillende Probiotica supplementen kiezen. We hebben een groot assortiment Probiotica van de fijnste, natuurlijke merken. Er zit dus altijd wel een tussen die voor jou als beste uit de bus komt. De best beoordeelde Probiotica door het Binorm team is Bio Kult Probiotica. Dit is een Probioticamix met wel veertien verschillende bacteriestammen, in een concentratie van 10 miljard per gram. We bevelen deze aan omdat Bio Kult vele onderzoeken doet. Dat vinden wij altijd een prettige basis.

Vormen

Probiotica komt in veel soorten en maten. We hadden het er al even over. Zo hebben we probiotica poeder, tabletten, kauwtabletten, capsules en druppels. Probiotica worden doorgaans tijdens de maaltijd in genomen. Ook hebben we een groot aanbod aan vegan probiotica, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Genoeg keuze dus. We helpen je graag bij het vinden van de beste variant Probiotica voor jou!


Lees onze blogartikelen over probiotica

Scroll naar boven