Blog Hoofdmenu

Ontzuren

Ontzuren

In het voorjaar zijn we vaak niet alleen bezig met een voorjaarsschoonmaak van ons huis, maar ook van ons lichaam. We willen fris en gezond de lente en zomer tegemoet gaan. In deze context wordt ontzuren vaak genoemd. Wij zijn fan van ontzuren en we leggen je uit waarom.

Wat is ontzuren?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we eerst weten wat zuren zijn. Zuren zijn in feite afvalstoffen zoals urinezuren, melkzuren en azijnzuren. Het zijn ‘resten’ die na de voedselverbranding, wanneer we te veel verzurende voeding eten, achter blijven in het lichaam en overal in het lichaam worden opgeslagen. Dit kan leiden tot fysieke klachten.

Bij zuren denken we vaak gauw aan dingen als citroenen of cranberry’s, maar dat zijn juist zeer basische voedingsmiddelen. Voeding en drank, zoals rundvlees of alcohol, zijn zwaar verzurend. Het heeft dus niets te maken met de smaak, zuur of niet-zuur. Het tegenovergestelde van zuren zijn basische of alkalische voedingsmiddelen.

Daarover verderop meer.

Ontzuren betekent in eerste plaats je lichaam (zoveel mogelijk) ontdoen van zuren. Voor een gezonde zuur-base balans streven we naar een pH-waarde van de urine tussen de 6.5 en 7.5. Een te hoge zuurgraad (< pH 7) kan in de weg staan voor het goed functioneren van ons lichaam.

Hoe kun je ontzuren?

Ontzuren kun je op meerdere manieren doen. Allereerst is het goed om te kijken hoeveel sterk verzurende factoren je in je leven hebt, denk aan: stress, slaaptekort, medicijnen, overmatige spierbelasting of roken. Probeer deze zoveel mogelijk te verminderen.

Dan kun je kijken hoe ‘verzuurd’ je eigenlijk bent. Dit kun je doen door test strips in je urine te dompelen. Alka is een bekend merk dat we vaak gebruiken, zij raden aan om een start test te doen (1 dag, 3 keer testen) zodat je een goed gemiddeld startbeeld hebt van je zuurgraad. Wanneer je weet hoe ‘zuur’ je bent, kun je aan de slag.

Aan de slag

Natriumbicarbonaat is de basische buffer die overtollige afvalzuren in het bloed moet neutraliseren, als je deze buffer verhoogd, is je lichaam in staat meer afvalzuren af te voeren. Dit kun je doen met Alka® DruppelsAlka®Tabs OriginalAlka® Tabs Magnesium en Alka®Tabs Calcium.

Je kunt ook Alka® Thee drinken, een erg lekkere kruidenthee die zo samengesteld is om het lichaam te helpen bij het afvoeren van zuren.

Alka® Greens is een “superfood” dat bestaat uit een zeer uitgebreide selectie van basische en orthomoleculaire voedingsstoffen waarmee u het lichaam voedt, ontzuurt en beschermt tegen verzuring. Je gebruikt een zakje per dag die je oplost in water, plantaardige melk of vruchtensap. Je kunt hierin zelf bepalen hoeveel ‘vloeistof’ je lekker vindt. Je kunt het ook door een smoothie mengen.

Voeding

We weten inmiddels allemaal dat gezonde en goede voeding een niet te onderschatten positieve invloed op ons lichaam kan hebben. Wanneer je je verdiept in een gezonde zuur-balans in je lichaam, merk je dat we veel dingen ook al weten.

Zo zijn verzurende voedingsmiddelen en dranken onder andere: koffie, alcohol, frisdrank, suiker, mayonaise, rundvlees en pasta.

Basische voedingsmiddelen zijn (bijna) alle groenten, veel fruitsoorten, zaden en kruidenthee en water.

Stichting Zuur-base kennis heeft een mooi overzicht van verzurende en basische voeding.

Kijk hier voor het overzicht.

Ontzuren is persoonlijk

Hierboven hebben we geprobeerd op eenvoudige wijze het ontzuren van ons lichaam duidelijk proberen te maken. Je kunt veel van bovenstaand genoemde producten prima gebruiken, maar wil je nu een persoonlijk advies dat aansluit op de mate van verzuring van jouw lichaam? Dan kun je contact opnemen met één van onze specialisten of natuurlijk bij ons in de winkel langskomen. Dan kunnen we afstemmen welke producten je het beste kunnen ondersteunen in het ontzuren.

Kijk hier voor ons Alka assortiment.

Bronnen:

Stichting Zuur-Base Kennis

Ortho Health Foundation

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven