Blog Hoofdmenu

Mini interview met Minna Sangi – Yogi, counselor en masseur

We houden van Zutphen en de keuze die we hebben in therapeuten, counselors & tal van andere professionals. Bij Binorm kennen we er heel veel en hoe fijn is het om de samenwerking aan te gaan, krachten te bundelen en wat kennis te delen? Wij vinden dat dus te leuk.

Onze eerste mooie samenwerking is met Minna Sangi, van praktijk Linnaea. Ze is een goede bekende van ons en doordat zij o.a. ook yogalessen online maakt, leek het ons zo goed om hiermee te beginnen! Hieronder staat een interview met Minna & haar advies in deze toch nog vreemde tijd.

// Dag Minna, wie ben je en vertel eens wat over jezelf…

Ik ben Minna, afkomstig uit Finland en al sinds 1992 woonachtig in Zutphen.

// Wat is jouw achtergrond?

Iedereen denkt altijd dat ik naar Nederland gekomen ben voor liefde, maar dat is niet zo 🙂 Ik kwam hier in eerste instantie om een stage te lopen in een zorginstelling, maar dat werd algauw een vaste aanstelling met een interne opleiding. Ik heb tot eind 2011 gewerkt in de zorg, maar was ernaast begonnen met de opleiding tot energetische counselor, yogadocent en Thaise Yoga Massage. Vanaf 2012 ging de zorg instelling failliet waar ik werkte en dat was mijn kans om mijn eigen praktijk op te richten. Dat verliep eigenlijk gelijk goed en ik was heel blij met die stap hoewel ik dat eerst heel spannend vond.

 // Wat zijn jouw specialiteiten & voor wie doe je wat je doet?

Counseling – Energetische counseling, in gesprek met je hart & ziel.

Als counselor ga ik in gesprek met mensen en bied ik kortdurende, psychosociale ondersteuning aan. Mensen komen met allerlei levensthema’s bij mij; van relatieproblemen/onvervulde kinderwens tot vragen/problemen rondom opvoeding van jonge kinderen. Ik haal al veel uit het gesprek, maar observeer en lees tegelijk iemands energieveld en stel vragen. Vaak zijn het (familie) systemische kwesties die nog erkend en aangekeken mogen worden.

Vaak is al 1 sessie genoeg om tot eigen inzichten en oplossingen te komen. Counseling combineer ik ook vaak met lichaamswerk, omdat het fysiek lichaam veel stressvolle ervaringen opslaat. Door yoga en yogamassage kan het lichaam ook weer de spanning veilig kwijt.

Yoga – lessen en zwangerschapsyoga in Zutphen.

In yoga heb ik me gespecialiseerd in zwangerschap, bevalling en postpartum tijd. In 2003 en 2004 zijn mijn dochters geboren en mij enorm geïnspireerd in mijn werk. Samen met 3 andere moeders en geboortezorg professionals hebben op 2012 Stichting De Geboortenis opgericht om integrale geboortezorg en samenwerking met andere disciplines meer vorm te geven.

Vlak voor de Corona crisis heb ik afscheid genomen van het bestuur en blijf nog verbonden als Raad van Wijzen.

Trauma Sensitieve Yoga 

Nog een specialisatie is Trauma Sensitieve Yoga die vooral gaat om eenvoud, communicatie en terug vinden van zelf regie. Deze aspecten komen terug in al mijn lessen en dat hoor je vooral op de manier waarop ik de lessen inspreek. Deze vorm van yoga brengt het fysiek lichaam in behandeling, terug in het hier en nu, en geeft regie terug.

Het gaat er niet om dat je moet doen wat de juf (of een andere autoriteit), maar dat je eerst bij je zelf leert voelen of het wel klopt voor jou. Of misschien past een andere variatie van de oefeningen beter bij jou. Vaak doen we gehoorzaam wat de buitenwereld van ons verwacht (dat begint natuurlijk al heel vroeg) terwijl ons lichaam/gezondheid misschien op een gegeven moment iets anders nodig heeft. Yoga gaat voor mij om het terug vinden van je eigen natuurlijke staat van zijn die eigenlijk stressvrij, open, gefocust en toch vriendelijk verbonden met de rest van de wereld is.

// Wat heeft de afgelopen tijd jou gebracht? En heb je advies voor ons?

Deze tijd heeft mij nog dichterbij me zelf gebracht en de tijd gegeven om alleen nog maar vanuit mijn essentie te zijn, te werken, lief te hebben enz. Het voelt kostbaar en iets dergelijks hoor ik ook van andere mensen om me heen. Het daagt ook uit omdat ik sommige aspecten niet goed begrijp die niet democratisch voelen of die onze basis rechten zouden schenden.

Ik kom uit Finland waar voornamelijk jonge vrouwen het land leiden en waar een totaal andere, veel democratischere  en minder betuttelende sfeer heerst. Die vorm van vrouwelijk leiderschap mis ik hier in Nederland die ook rekening houdt met de natuur en niet zo veel in angst en controle leeft. Om me heen merk ik hoe bang sommige mensen zijn en als trauma specialist weet ik dat het op lange termijn niet in de koude kleren gaat zitten.

Mijn advies is om in deze tijd goede basis kennis te werven over je eigen gezondheid (en dat van je kinderen) en je leefstijl aan te passen zodat het niet alleen je weerstand verhoogt, maar ook op alle niveaus het KWALITEIT van je leven:

  • Beweeg;
  • Slaap voldoende (vrouwen hebben gemiddeld 1 uur meer slaap nodig dan mannen!);
  • Eet en drink gezond;
  • Werk met passie of zoek naar een verdieping of iets nieuws als je door de crisis geen/minder werk hebt;
  • Rust, adem en zoek regelmatig natuur op, kunst, muziek en je geliefden op, knuffel met je geliefden;
  • Accepteer (hoe lastig dat ook soms kan zijn) dat de dood er bij hoort als natuurlijk onderdeel van de cyclus van het leven. In India zeggen ze; “als een baby geboren wordt is het aantal ademtochten van haar/hem al bekend.” Als we dat accepteren, zullen we meer in liefde, vreugde en uitstekende gezondheid leven!

De eerste yogales van Minna voor Binorm staat in het teken van Benen en Buik en delen we rond 1 juli.

Liefs Binorm

Meer informatie over de werkwijze van Minna kun je vinden op www.linnaea.net

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven