Blog Hoofdmenu

Slaapritueel van een slaap liefhebber

De helende en genezende werking van een nachtje slapen. Het gezegde ‘ik slaap er een nachtje over’ bestaat niet voor niets. In onze slaap verwerken we de dag, herstelt ons lichaam zich en laad het op voor de volgende dag.

Veel mensen hebben zo hun vaste patroon of ritueel voor het slapen gaan. Waar de een graag nog even het laatste nieuws kijkt of hun Instagramfeed doorloopt, zo begint de ander het slaapritueel met meditatie of een kop thee.

Ik heb al veel dingen uitgeprobeerd, ik heb namelijk al ruim 13.000 nachten op mijn slaapteller. (Voor het gemak: mijn leeftijd x de dagen van het jaar) En ben me gaan verdiepen in slaap en de do’s en dont’s. Maar ik merk dat slapen zo enorm persoonlijk is, het hangt samen met zo veel factoren. Ben je gezond? Hoeveel stress heb je? Welke zorgen spelen er in je hoofd? En hoe gemakkelijk kun je loslaten?

Nu is het zo dat ik van de categorie ‘piekeraar’ ben. Op het moment dat mijn lichaam zegt: “ga maar lekker uit”, zegt mijn hoofd: “perfect! Dan ga ik lekker aan”. Een combinatie waar ik, daar ben ik inmiddels van overtuigd, zeker niet de enige in ben. Met deze zelfkennis, ben ik gaan kijken hoe ik ook mijn hoofd kan ‘uitzetten’ voor de nacht.

Zo kijk ik bijvoorbeeld al nauwelijks televisie en ik heb gemerkt dat het afbouwen van prikkels heel goed werkt. Ook het hanteren van een vast ritme iedere dag werkt goed. Natuurlijk blijven we mens, hebben we een nacht of twee (of meer) te weinig geslapen door kinderen of een avond in het café. Het is dan fijn om een ritueel te hebben waar je naar terug kan gaan dat je goeddoet. Daarbij is het ook handig om te weten met hoeveel slaap je het beste functioneert, waar de een het beste gedijd op 6 uur slaap doet de ander dat op 8. Ik ben een enorme slaapliefhebber, ik kan prima functioneren met 6 uur, maar het beste ga ik op 9 uur per nacht. Oké, nu zal ik mijn ritueel delen. Het is niet hoogdravend (vind ik zelf) het is iets wat goed bij mij past, wellicht geeft dit handvatten voor een eigen slaapritueel. En ja, ik begin al met afbouwen vanaf 18:00 uur…

18:00 – 19:00 avondeten – lampen worden gedimd.

19:00 – 20.00 kinderen naar bed en huis opruimen – kaarsen aan en rust

20:00 – 21:00 Lezen, vrienden bellen, tekenen, televisie, hangt erg af van de dag en waar ik zin in heb.

21:00 – prikkels op een 0-stand. Telefoon gaat op vliegtuigmodus (meestal) en ik drink een laatste kop thee. Lekker warm. Dan douchen, de dag afspoelen is echt zalig én je gaat schoon je bed in.

21:30 – 22:00 – Nog meer lezen of een yoga Nidra. Lezen helpt om mijn gedachten van de dagelijkse dingen af te leiden naar een andere wereld. Het is een, voor mij, perfecte afleidingsmanoeuvre voor mijn pieker-brein. De yoga Nidra is ook echt een prachtige oefening, het neemt je mee van je hoofd naar je lijf. Zo loop je alle delen van je lichaam na in een begeleide meditatie, tegenwoordig in heel veel apps te vinden of anders via Spotify. Zoek er eentje die bij je past (stemgeluid, muziek) en laat het gebeuren.

Daarna kan ik de lamp uitdoen en meteen in slaap vallen, heerlijk! Slaap lekker!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven