Blog Hoofdmenu

Bewegen is leven – De kracht van beweging

We weten allemaal dat beweging goed voor je is. Onze vrienden van Personall Fit in Zutphen nemen je mee in dit blog over bewegen.

Bewegen is leven. Beweging in je leven zorgt voor vooruitgang. Letterlijk en figuurlijk. Wanneer je je ene been voor je andere plaatst dan loop je vooruit. Maar beweging gaat zo veel verder dan alleen maar de fysieke verplaatsing. De juiste vormen van beweging kunnen zorgen voor mentale, intellectuele, emotionele en fysieke verbetering. Hierdoor ervaren mensen meer levenskwaliteit, meer zelfstandigheid, meer veerkracht, meer plezier en uiteraard meer geluk.

Bewegen is voor alle leeftijden

Misschien heb je weleens van die filmpjes gezien van Chinese 80 – 90 plussers die nog steeds de mooiste en moeilijkste yoga poses laten zien of prachtige vloeiende Tai Chi bewegingen demonstreren. Dit heeft helemaal niks te maken met erfelijkheid of de juiste genen. Dit komt enkel en alleen maar omdat ze in beweging blijven. Dagelijks zoeken ze de grenzen op van hun gewrichten en ze zorgen er voor dat deze gewrichten drie dimensionaal bewegen.

Stilstand is achteruitgang

Zeker naarmate de leeftijd vordert. Ook bij de huidige jeugd zien wij al beweegarmoede. In de afgelopen jaren hebben wij al veel tieners gezien die niet meer met hun vingers bij hun tenen kunnen komen (zonder de knieën te buigen). En wanneer dit dan op oudere leeftijd het geval is dan horen we vaak: “ah dat komt door de leeftijd, dat hoort er gewoon bij”. Maar niets is minder waar. Dit heeft enkel en alleen maar te maken met het feit dat we die bewegingen in het dagelijks leven niet meer hebben gebruiken. Je bewegingsvocabulaire is tot een minimum beperkt gebleven. Je hebt fysiek gezien te lang STILGESTAAN.

Zo kan het ook

Een aantal maanden geleden werd ons gevraagd om een ouder echtpaar (70 +) te gaan trainen, op verzoek van beide dochters. Er werd ons verteld dat we hun moeder niet op een matje op de grond moesten leggen, want dan kwam ze nooit meer overeind. In dit geval kunnen we twee dingen besluiten. Of we gaan inderdaad nooit meer op de grond liggen en we schrappen deze bewegingen ook uit het bewegingsvocabulaire óf we gaan ermee aan de slag en zorgen ervoor dat we deze beweging weer toevoegen aan onze grote bewegingsbibliotheek. We kunnen dan ook trots vermelden dat deze dame een aantal weken later 10 x achter elkaar op de grond kon gaan liggen en zelfstandig, zonder hulpmiddelen, ook weer overeind kon komen. Dit geeft zo ontzettend veel vrijheid en zelfstandigheid terug. Zo zie je maar weer, bewegen is leven.

 

Bewegen is leven

De grote conclusie is: Kun je je eigen veters niet meer strikken, lukt het je niet meer om een half uurtje met je (klein-)kinderen te spelen of is je favoriete ommetje ineens te ver? Blijf er niet mee zitten en neem geen genoegen met je huidige fysieke beperkingen maar ga ermee aan de slag. Geef niet op en gooi alle vooroordelen, overtuigingen en excuses overboord en kom in beweging. De kwalen van ouderdom komen niet perse met de jaren. Het grootste deel van alle ouderdomskwalen is niks anders dan beweegarmoede.

 

Ga aan de slag met je beperking

Wat kun je nu zelf doen om bewegingsarmoede te voorkomen? Wees je bewust van je eigen lijf. Waar zit je kracht en waar kom je tekort? Is je grootste beperking je kracht, je conditie of je lenigheid? Ga aan de slag met je beperking. Doe aan kracht training, Schrijf je in voor yoga of doe iedere dag wat verschillende stretches voor de spieren die de meeste aandacht nodig hebben. Zoek een maatje om mee te wandelen, hardlopen of fietsen. Of beter nog, zoek een goede personal trainer of coach die jou helpt om de juiste bewegingen (goed) te maken en kom terug in de kracht van je lijf. Je lijf heeft je nooit in de steek gelaten. Jij hebt je lijf niet de juiste aandacht gegeven. Neem de controle terug, kom in beweging en geef je lijf de aandacht die het nodig heeft en verdient.

 

Inspiratie

Mocht je nog wat inspiratie nodig hebben om in beweging te komen hebben we hieronder 2 video’s voor je met zowel kracht als lenigheid oefeningen.

 

 

Wil je advies over bewegen? Neem contact op met Personall Fit in Zutphen.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven