Lieve en fijne mensen om je heen, een lekker zonnetje, iets wat je voldoening geeft, grappige verhalen en mooie plekken. Én vitamine D. Allemaal zaken die je stemming kunnen beïnvloeden. Dat vitamine D daar ook een aandeel in heeft, wist je misschien niet. Maar deze hoort toch echt in dat rijtje thuis. Voor jou kan het rijtje er overigens heel anders uitzien. Want het is natuurlijk nogal persoonlijk waar jij blij van wordt. Maar vitamine D geldt wel degelijk voor iedereen dat het invloed heeft op je humeur.
Wonderlijk
De meest wonderlijke vitamine vinden wij. Want je lichaam kan het zelf aanmaken. Hoe mooi is dat? Ons lichaam maakt vitamine D onder invloed van zonlicht (van UV straling om precies te zijn) in de huid aan. Daarmee is de zon de grootste en belangrijkste bron van vitamine D. Mensen die weinig zonlicht kunnen verdragen maken het natuurlijk veel minder aan. Daarom wordt aan deze doelgroep geadviseerd om extra vitamine D in te nemen. Aan ouderen bijvoorbeeld. Of mensen die weinig buiten (kunnen) komen, aan kleine kinderen en zwangere vrouwen. En aan mensen met een getinte of donkere huid want zij maken minder vitamine D aan dan mensen met een lichte huid.
Zonbescherming
Factoren die ook een rol kunnen spelen bij de aanmaak van vitamine D zijn zonnebrandcrème en kleding. Wees er dus alert op dat je je lichaam liever niet volledig bedekt met stoffen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen, denk maar aan gesluierde vrouwen die dit vanuit geloofsovertuiging wel doen. Ook aan hen wordt de inname extra vitamine D geadviseerd om een tekort te voorkomen. Wees je daarnaast ook bewust van je zonnebrandcrème. In sommige zonnebrandproducten zitten veel (onnodige) toevoegingen die de aanmaak van vitamine D belemmeren. Bij Binorm weet je dat je goed zit met natuurlijke producten, zo ook met onze zonbeschermingsproducten. Bovendien schreven we hier eerder een blog over. Wil je dus meer informatie over natuurlijke zonnebrand, lees dan vooral hier even verder.
Winter
En dan breken ieder jaar weer de maanden met de R aan, dé periode om dat potje vitamine D tevoorschijn te halen. Want in de donkere wintermaanden kun je nog zo je best doen om aan die aanbevolen hoeveelheid van dagelijks een half uur buiten zijn te komen, de ultraviolette straling van een eventueel zonnetje heeft dan simpelweg te weinig kracht om je van een natuurlijke portie vitamine D te voorzien. Je bent dan echt aangewezen op een potje. En van voeding hoef je het voor de inname van vitamine D ook niet echt te verwachten. Er is, naast vette vis, nu eenmaal weinig voeding te vinden dat bolstaat van de vitamine D. De kans op een vitamine D tekort is dus relatief groot. Een tekort kan bij jonge kinderen voor afwijkingen aan het skelet zorgen en bij volwassenen en ouderen kan het leiden tot botontkalking of spierzwakte. En tot lusteloosheid en je vermoeid voelen. Een te veel aan vitamine D komt in ons land eigenlijk nooit voor. Omdat het dus alles te maken heeft met de zon die zich in ons kikkerlandje volgens velen helaas te weinig laat zien.
Waarom vitamine D?
Vitamine D is dus nodig. Broodnodig. Voor de zojuist genoemde botten bijvoorbeeld om het risico van osteoporose (botontkalking) op latere leeftijd te verkleinen. Vitamine D zorgt namelijk voor de aanmaak van calcium uit voeding en calcium is belangrijk voor sterke botten. Daarnaast draagt vitamine D bij aan een goede werking van de spieren en je immuunsysteem.
Wat is vitamine D nou eigenlijk?
Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine met twee varianten: vitamine D2 en vitamine D3. Vitamine D2 wordt gevormd in bepaalde paddenstoelen en schimmels en vitamine D3 in de huid van mens en dier. Daarom komt vitamine D3 van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. In supplementen en verrijkte voedingsmiddelen wordt zowel vitamine D2 als vitamine D3 gebruikt. Beide vormen zijn actief, dus doen hun werk in ons lichaam. Vitamine D3 heeft wel een iets sterkere werking dan vitamine D2.
Olie
Omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, is een supplement op basis van olie de beste keuze. Olie is net als vet een smeuïg goedje. En is daardoor een goeie toedieningsmethode voor vitamine D. Het een gedijt goed in combinatie met het ander en daarom is een vitamine D-supplement op basis van olie een goede keuze. Je spijsvertering is het hier absoluut mee eens. Daarom vind je vitamine D supplementen ook in een andere vorm dan tabletten, namelijk in capsules en in druppelvorm. De laatste is vooral voor kinderen prettig want gemakkelijk te doseren en goed opneembaar. En bovendien volop verkrijgbaar: In Nederland wordt geadviseerd om alle kinderen jonger dan vier jaar extra vitamine D te geven.
Voeding
We schreven al dat vitamine D niet in veel voeding voorkomt. Ben je een visliefhebber? En dan bedoelen we niet het hengelen maar het eten 😉 Dan zit je goed. Want vitamine D komt van nature voor in vette vis. Het is daarom goed om wekelijks haring, zalm en makreel op je boodschappenlijstje te zetten. Vitamine D zit ook in andere dierlijke producten zoals vlees en eieren maar wel in mindere mate dan in vette vis. Hetzelfde geldt voor zuivelproducten zoals halvarine, margarine en bak- en braadproducten. En dan is het niet van nature maar wordt het door de makers toegevoegd. Als je veganist of vegetariër bent is het dus sowieso goed om je aanbevolen dosis vitamine D met supplementen aan te vullen omdat je bovenstaande voedingsmiddelen niet of nauwelijks tot je neemt.
Hoeveel vitamine D heb je nodig?
Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen ouder dan 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Veel mensen krijgen zoals gezegd voldoende vitamine D binnen door de zon en door gezonde voeding. Je lichaam maakt dan dus zelf vitamine D aan en legt tegelijkertijd ook een voorraadje aan. Dit doet je lichaam in vetweefsel en organen zoals de lever. In het najaar kun je hier wel even op teren maar je redt het er niet mee tot het voorjaar wanneer de zon weer wat aan kracht wint. Het advies daarom blijft toch echt wel om in de wintermaanden extra vitamine D te slikken.
Vrolijk zijn en vitamine D
Vrolijk zijn willen we allemaal. Maar iedereen heeft te maken met tegenslagen en verdriet. Gebeurtenissen en situaties hebben nu eenmaal invloed op onze mate van vrolijkheid kunnen voelen en uitstralen. Van je somber, neerslachtig en depressief voelen kunnen de scherpe randjes een klein worden afgeknaagd worden door vitamine D. Of jij je dag begint met een aangenaam zonnetje of dat je wakker wordt terwijl het pijpenstelen regent, dit zijn toch echt wel factoren die je stemming kunnen bepalen. Bij een aangenaam zonnetje voel je waarschijnlijk een grote drang om lekker naar buiten te gaan en ben je beter in staat om de dingen van de zonnige kan te bekijken. En ja, wanneer het slecht weer is, is de kans toch echt groter dat je de hele dag met een ‘resting bitch face’ rond loopt…
Hier vind je alle vitamine D varianten die je bij Binorm kunt vinden voor jou en je (kleine en oudere) naasten.
Bron: voedingscentrum
Lees onze blogartikelen over vitamine D
Stressvrij met Tahin balletjes
Om je geluksgevoel te verhogen, kun je ook aan voeding denken. Eet dan voldoende eiwitten, zonnebloempitten, sesamzaadjes, cacao en noten. Dit zorgt voor gezonde darmen en heeft een positieve invloed op jouw stemming. We hebben een lekker recept voor je gevonden waar veel van dit alles in zit. Deze chocoladebommetjes…
Alles over natuurlijke zonnebrand
Of je nu een stadswandeling maakt of op je ligbed een boek leest; wanneer je op een zonnige dag buiten bent, wordt je blootgesteld aan de zon. Fijn, want zonder zonlicht kunnen we niet. Het zorgt voor de aanmaak van vitamine D én van endorfine en serotonine, de bekende gelukshormonen….
Toppers voor je weerstand
Binorm toppers voor je weerstand Bij Binorm komen we zo veel mooie producten tegen en soms is het bijna lastig om aan jullie te laten zien wat we allemaal hebben… We hebben nu een aantal producten op een rijtje gezet waar je weerstand erg gelukkig van wordt. Wellicht denk je,…
Vegan tips en aandachtspunten bij een plantaardig eetpatroon
(Plant)aardige weetjes: aandachtspunten bij een plantaardig eetpatroon Wanneer je, net als ik, volledig plantaardig eet, is het belangrijk te letten of je voldoende eiwitten, vitamine B12, vitamine D, calcium, ijzer en omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Je hebt met dit eetpatroon of dieet, maar net hoe je het noemt, namelijk…
Alles over zonnebrand
Zonnebrand Zonnestralen, of je nu een zonaanbidder bent, een wandelingetje of fietstocht maakt, je wordt er aan blootgesteld. De stralen van de zon heb je nodig, het zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D en je wordt er superblij van doordat het de gelukshormonen endorfine en serotonine aanmaakt. Echter…