Blog Hoofdmenu

Alles over zonnebrand

Zonnebrand

Zonnestralen, of je nu een zonaanbidder bent, een wandelingetje of fietstocht maakt, je  wordt er aan blootgesteld. De stralen van de zon heb je nodig, het zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D en je wordt er superblij van doordat het de gelukshormonen endorfine en serotonine aanmaakt. Echter een teveel aan zonlicht kan zorgen voor  verbranding en (blijvende) huidbeschadiging met op termijn kans op huidkanker.

Je zou natuurlijk de zon volledig kunnen mijden, maar dat is zoals hierboven verteld niet de oplossing, want je hebt zonlicht nodig. En laten we eerlijk zijn, een getint huidje is ook wel eens fijn, niet waar? Geniet daarom regelmatig, korte periodes van 10-15 minuten onbeschermd van de zon. Vermijd daarbij de volle zon, tussen 11.00 – 15.00, want dan zijn de zonnestralen het sterkst. Zonnebrand is ideaal om je huid te beschermen wanneer je langere tijd buiten bent, toch door de zon moet of het niet ziet zitten om volledig bedekt de zee in te springen of aan het zwembad te liggen.

De werking van (natuurlijke) zonnebrand

Zonlicht geeft straling van verschillende golflengtes. UVA- en UVB-straling worden doorgelaten door de atmosfeer en zijn daardoor schadelijk voor ons. UVB zorgt voor verbranding van de huid en UVA voor huidveroudering en kans op huidkanker. De filters in een zonnebrand zijn de stoffen die je beschermen tegen deze straling.

Reguliere zonnebrand

Reguliere zonnebrand bevat verschillende organische (chemische/synthetische) filters en andere stoffen tegen zowel UVA- als UVB-stralen. Het absorbeert schadelijke zonnestralen, zodat deze de huid niet binnendringen. Het is aan te raden 15-30 minuten voordat je de zon ingaat je huid in te smeren met deze zonnebrand, want de filters hebben even de tijd nodig om in te huid te trekken. Na het aanbrengen verliezen de filters langzaam hun absorberende werking, waardoor je het regelmatig opnieuw aan moet brengen.

Chemische en synthetische stoffen hoeven niet altijd perse slechter te zijn dan natuurlijke stoffen, echter worden sommige organische zonnefilters wel steeds meer afgeraden te gebruiken. Sommigen geven allergische reacties, kunnen mogelijk hormonaal verstorend werken of kankerverwekkend zijn. Maar een groot deel is prima te gebruiken zonder risico’s.

Natuurlijke zonnebrand

Natuurlijke zonnebrand bevat minder toegevoegde stoffen en maakt gebruik van anorganische/minerale filters zinkoxide en titaniumdioxide/-oxide tegen UVA- en UVB-stralen. Deze filters absorberen ook, maar vormen vooral een barrière op de huid die de stralen van de zon reflecteert. De filters blijven op de huid liggen en treden niet door de huidlagen, waardoor, voor zover bekend, te gebruiken zijn zonder risico’s en vrijwel nooit allergische reacties veroorzaken. Doordat de filters op de huid blijven liggen, werken ze direct. Wel is het aan te raden natuurlijke zonnebrand gelijkmatig over de huid aan te brengen voor optimale werking.

Beide filters bieden bescherming tegen zowel UVA als UVB, waarbij zinkoxide vooral beschermt tegen UVA en titaniumdioxide/-oxide effectiever beschermt tegen UVB. De ideale bescherming is dus een zonnebrand die beide filters bevat.

Doordat de filters op de huis blijven liggen, smeert natuurlijke zonnebrand minder goed uit, trekt het minder goed in en laat wel eens een witte waas achter. Gelukkig is de techniek inmiddels wat vooruitgegaan en kunnen de filters kleiner gemaakt worden, de zogenaamde nanofilters, waardoor de witte waas verdwijnt en toch effectief zijn in bescherming van de huid. De effecten voor de gezondheid van de kleine nanofilters is nog niet geheel duidelijk, er zijn aanwijzingen dat deze de huid binnen kunnen dringen. Daarom maken veel natuurlijke zonnebrand merken nog geen gebruik van nanofilters en hebben specifiek non-nano (geen-nano) op hun producten staan. Zo weet je dat je goed zit in je keuze.

Hoe kies je de juiste zonnebrand?

Door de juiste zonnebrand te kiezen, zorg je goed voor je huid en ga je huidveroudering door de zon tegen. De kwaliteit van de zonnebrand is belangrijk, je wilt namelijk zo min mogelijk schadelijke filters en andere schadelijke stoffen (niet alleen met zonnebrand natuurlijk!) op je huid smeren, zeker als je de zon in gaat. Daarbij is het ook fijn om de effecten op het milieu en het zeeleven zoveel mogelijk te beperken, want zonnebrand kan nogal schadelijk zijn voor het milieu en zeeleven. Het is natuurlijk niet de allergrootste bedreiging voor het zeeleven, maar om het kwetsbare zeeleven nog kwetsbaarder te maken hoeft ook niet.

Ontwikkeling in filters en stoffen is in volle gang, zo ook de onderzoeken ernaar. Zoals in elke industrie gebeurt het dat een stof eerst onschadelijk leek te zijn, opeens toch schadelijk lijkt te zijn en visa versa. Het is dan ook nooit zo zwart wit als dat het lijkt. Een aantal filters en stoffen lijken (voor nu) behoorlijk schadelijk voor zowel mens als milieu en zee.

De volgende stoffen zijn schadelijk voor je gezondheid:

  • Oxybenzone;
  • Octinoxate;
  • Para-aminobenzoic acid, 4-aminobenzoic acid.

De volgende stoffen zijn redelijk schadelijk voor je gezondheid:

  • Amiloxate;
  • Enzacamene;
  • Homosalate (andere namen: homomenthyl salicylate, HMS, HS; 3,3,5 trimethyl-cyclohexyl-salicylate);
  • Octisalate (andere namen: ethylhexyl salicylate);
  • Octocrylene;
  • Padimate O;
  • Sulisobenzone.

Kies daarnaast voor een product met zo min mogelijk ingrediënten waar je eigenlijk niets aan hebt. Veel conserveringsmiddelen zijn overbodig, maar ook in natuurlijke zonnebrand worden natuurlijke alternatieven gebruikt met alsnog moeilijke benamingen waarvan je je afvraagt wat het is en of het nodig is. Veel van deze worden echter als veilig beschouwd hoor. Zelf zeg ik altijd, net als met voeding, kun je het niet uitspreken? Kies het dan niet, dat is beter voor jou en de planeet.

Een aantal merken kiest voor het gebruik van diverse plantaardige olien, zoals olijf-, kokos-, jojoba- en amandelolie. Het voordeel hiervan is dat er dan een stuk minder of geen extra natuurlijke conserveermiddelen nodig zijn. Daarnaast zorgen ze voor een extra voedend en beschermend effect en hebben verschillende oliën van nature een hogere SPF. Let er wel op welke olie er wordt gebruikt. Zonnebrand op basis van palm- en aardolie zijn weer erg belastend voor het milieu.

In veel natuurlijke zonnebrand zitten daarnaast extra verzorgende en beschermende stoffen uit planten en bloemen die ook bij dragen aan optimale bescherming van de huid. Mensen met een gevoelige huid kunnen ook op toevoegingen van planten en bloemen reageren.

SPF

De SPF, Sun Protection Factor, geeft aan in hoeverre de zonnebrand de UVB-stralen kan absorberen of reflecteren. Bij SPF 15 is dat ruim 93%, bij SPF 30 98% en bij SPF 50 98%. Vaak wordt gezegd dat de SPF factor uitdrukt hoeveel langer je in de zon kan zonder te verbranden. Maar het ligt niet zo gemakkelijk. Het gaat namelijk om de hoeveelheid zonlicht waaraan je huid kan worden blootgesteld. En die wordt bepaald door onder anderen de UV-index, de plek op aarde en het tijdstip van de dag. Je kunt dus niet zomaar zeggen dat je met een SPF 30x keer langer in de zon kunt verblijven.

Om de SPF optimaal te laten werken, moet je regelmatig smeren. Het liefst om de twee uur en sowieso elke keer nadat je hebt gezwommen. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk na elk gebruik wat af, dit is afhankelijk van welk filter, de zonkracht, je activiteit en je huid.

Welke factor kies je dan? Ga je niet voluit in de zon dan is factor 15 meestal voldoende. Ga je wel volop in de zon op het strand of park, gebruik dan minstens factor 30. Ook kun je kijken naar je huidtype. Heb je een lichte huid en verbrandt je snel? Kies dan minstens voor factor 30. Verbrandt je zelden en wordt je geleidelijk bruin? Dan is minstens factor 15 voldoende.

De SPF zegt dus niks over de bescherming tegen UVA-stralen. Het is daarnaast ook belangrijk te letten in hoeverre de zonnebrand beschermt tegen UVA. Hier zijn verschillende aanduidingen voor die niet altijd even duidelijk zijn over volledige bescherming. Wel staat het bij de meeste zonnebrand apart vermeld op de verpakking. In Nederland moet de UVA bescherming ten minste een derde van de SPF zijn.

Gaat het je duizelen door al die moeilijke namen? Geen probleem! Gelukkig weten wij met welke merken je het beste kunt smeren en hebben een aantal merken die wij in de winkel hebben voor je op een rijtje gezet.

Weleda

Zonnebrand van Weleda bevat non-nano deeltjes en is op basis van titaniumdioxide. Het bevat verzorgende jojoba-, olijf- en kokosolie, met hier en daar natuurlijke conserveringsmiddelen en bevat extracten van de plant Edelweiss die een sterk anti-oxidatieve werking heeft en de huid en cellen beschermt voor schade van stralen en huidveroudering voorkomt.

Het is zeer geschikt voor de gevoelige huid en zowel te gebruiken voor baby’s, kinderen als volwassenen. Verkrijgbaar in factor 30 en 50 met een speciale serie voor baby en kinderen, die parfumvrij is. De zonnebrand van Weleda geeft wel een witte waas. Dit los je op door de zonnebrand in kleine beetjes aan te brengen en goed uit te smeren.

Biosolis

Biosolis zonnebrand bevat non-nano deeltjes en is op basis van zowel titaniumdioxide als zinkoxide. Wat Biosolis onderscheidt van anderen merken is dat het als hoofdingrediënt Aloe Vera gebruikt in plaats van water. Dit maakt de zonnebrand zeer vocht inbrengend, verzorgend en beschermend. Het bevat een aantal natuurlijke conserveringsmiddelen. Daarnaast bevat het andere verzorgende ingrediënten, zoals sheaboter, jojobaolie en wortelextract.

Verkrijgbaar in factor 6, 15, 20, 30 en 50, met een speciale serie voor baby en kinderen. Ook deze zonnebrand heeft de neiging een witte waas achter te laten.

Annemarie Borlind

Zonnebrand van Annemarie Borlind is een zonnebrand die gebruik maakt van een organisch filter. Hierdoor smeert de zonnebrand goed uit en laat geen witte waas achter. Het hoofdingrediënt is diep bronwater uit de rode zandsteen lagen van het noordelijke Zwarte Woud in Duitsland. Het bevat daarnaast natuurlijke conserveringsmiddelen en voedende extracten van kombu zeewier, duindoorn en vitamine E die zorgen voor een gezonde cel activiteit en de huid te beschermen tegen verbranding.

Verkrijgbaar in factor 15, 20, 30 en 50.

Dado Sens

De zonnebrand van Dado Sens is speciaal ontwikkelt voor de droge en gevoelige huid die neigt naar allergische reacties. Zeker ideaal bij de probleemhuiden, zoals psoriasis en eczeem. Het maakt gebruik van een organisch filter, waardoor het makkelijk smeert en geen witte waas achterlaat, en bevat daarnaast natuurlijke conserveringsmiddelen en verzorgende olien, waaronder jojoba, amandelolie en sheaboter.

Verkrijgbaar in factor 20 en 30, met een speciale serie voor kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven