Blog Hoofdmenu

Alleskunner kokosolie

Kokosolie, voor mij werkelijk een wonderlijk goedje! Het is niet alleen onmisbaar in mijn keuken, maar ook in mijn badkamer. Voordat ik jullie meeneem in alle toepassingen van kokosolie is het eerst belangrijk om ons wat te verdiepen in kokosolie. Aangezien kokosolie immens populair is geworden, is het wel de moeite waard om hier wat over toe te lichten. Er is namelijk veel controversie over. Ik neem jullie mee in wat kokosolie precies is, hoe het wordt gemaakt, hoe het nu zit met het vet in kokosolie, welke gezondheidsvoordelen er zijn en hoe je een goed kwalitatieve kokosolie kiest voor zowel keuken en badkamer.

Wat is kokosolie?

Kokosolie, ook wel kokosvet genoemd, komt uit het vruchtvlees van de kokosnoot.

Er zijn twee soorten kokosolie:

// Geraffineerde kokosolie, ook wel Copra kokosolie:

Deze kokosolie wordt gemaakt door het vruchtvlees onder zeer hoge temperatuur te drogen. Door oplosmiddelen wordt de kokosolie uit het vruchtvlees geëxtraheerd, vervolgens gebleekt, ontgeurd en geraffineerd. Hierdoor verdwijnen de waardevolle werkzame bestanddelen, zoals carotenoïden, lecithine, mineralen, polyfenolen en vitamine E.

Het drogen van het vruchtvlees gebeurt in de oven of in de zon. Het nadeel van deze manieren van drogen is dat de temperatuur in de oven te hoog is, het drogen te lang gebeurt en er bij de oven kerosine gebruikt wordt. Ook het drogen in de zon heeft nadelen. De zon schijnt namelijk niet elke dag en in de nacht is het vochtig, waardoor het vruchtvlees gaat beschimmelen en bacteriën zich gaan nestelen en vermenigvuldigen. Daarom wordt deze kokosolie vervolgens geraffineerd, zodat dit (deels) verdwijnt. Deze manier van het maken van kokosolie wordt vaak gebruikt, omdat het een goedkope manier is.

Het heeft een smeltpunt tussen de 30 en 33 graden Celsius.

// Ongeraffineerde, koudgeperste kokosolie:

Deze Virgin kokosolie wordt gemaakt door het vruchtvlees te laten fermenteren of mechanisch te persen en te filteren. De kokosolie wordt meestal geperst onder de 55 graden, ook wel koudgeperst. Hierdoor blijven alle waardevolle werkzame bestanddelen behouden.

Het heeft een smeltpunt tussen de 24 en 26 graden Celsius.

Een betere keuze zou je denken, maar ook tussen de verschillende Virgin kokosolie zitten flinke kwaliteitsverschillen. Bij het filteren zit deze kwaliteit. Meestal wordt er gefilterd onder zeer hoge druk (het moet immers snel, snel, snel), waardoor alsnog de structuur van de kokosolie verandert en waardevolle werkzame bestanddelen verloren gaan.

De vetten in kokosolie

Ja, kokosolie bevat het meeste verzadigde vet van alle vet- en oliesoorten, maar liefst 86%. Een groot deel van deze vetzuren, circa 68%, bestaan uit MCT’s, Medium Chain Triglycerides, oftewel middellange keten vetzuren. Dit in tegenstelling tot de meeste vetten. De MCT vetzuren worden juist goed door de darmen geabsorbeerd. Via het bloed gaan ze rechtstreeks naar de lever en worden, net zo snel als suikers, omgezet in energie.

Ja maar, nog steeds verzadigde vetzuren, toch?

Om even een korte verheldering te geven over verzadigde vetzuren… Voor lange tijd zijn deze in verband gebracht met een groter risico op hart- en vaatziekten. Echter laten nieuwe grootschalige studies geen verband zien en krijgen verzadigde vetzuren wat meer positiviteit over zich heen. Het risico stijgt bij mensen die bewerkte vetten en bewerkte koolhydraten eten en niet bij mensen die onbewerkt verzadigd vet eten

Hieruit kan natuurlijk niet de conclusie getrokken worden dat verzadigde vetten altijd gezond zijn en onbeperkt gegeten kunnen worden. In normale hoeveelheden zijn ze niet slecht voor de gezondheid, net als met veel voedingsmiddelen overigens.

Waarom is er over kokosolie dan zoveel controversie?

Mede hierom, dat er nog bij de oude negativiteit wordt blijven hangen, maar ook omdat de gezonde Virgin kokosolie hetzelfde vergeleken wordt met de ongezonde geraffineerde Copra kokosolie. Ze komen op dezelfde hoop terecht, zonder onderscheid te maken. En dat is heel jammer. Want ja, de Copra kokosolie kent de vele nadelen van bewerkt verzadigd vet. Virgin kokosolie heeft dit niet, mits van goede kwaliteit J.

De bewezen gezondheidsvoordelen van kokosolie

Hier de bewezen gezondheidsvoordelen van kwalitatieve Virgin kokosolie op een rijtje:

  1. Helpt bij afvallen:
    • Virgin kokosolie verbetert de bloedlipiden, verhoogt de stofwisseling en ondersteunt het verzadigingsgevoel.
    • De MCT’s zorgen dat je dagelijks 5% meer energie verbrandt bij matige consumptie, 15 tot 30 gram. In vergelijking met andere vetten verbrandt je met kokosolie ook meer calorieën.
    • Het direct omzetten van de MCT vetzuren in energie in de lever gebeurt in de vorm van ketonen, die het hongergevoel verminderen.
  2. Goed voor het cholesterol:
    • Het goede (HDL) cholesterol wordt door Virgin kokosolie verhoogt en het slechte (LDL) cholesterol blijft onveranderd of wordt lager.
  3. Dood bacteriën, schimmels en virussen in je lichaam en mond:
    • Bij het verteren van laurinezuur in Virgin kokosolie wordt monolaurine gevormd. Zowel laurinezuur als monolaurine helpen bij het doden van schadelijke micro-organismen. Een goed voorbeeld hiervan is de schimmel Candida.
    • Met Virgin kokosolie kun je ook heel goed Oil pulling doen. Je neemt een eetlepel olie in je mond en spoelt hiermee 10 tot 20 minuten. Bacteriën die tandplaque, tandbederf en tandvleesaandoeningen kunnen veroorzaken, worden gedood, een slechte adem vermindert en de gezondheid van je gebit verbetert.
  4. Beschermt tegen haarbeschadiging:
    • Het laurinezuur in Virgin kokosolie is ideaal om je haar te beschermen tegen beschadiging. In tegenstelling tot andere vetzuren kan het in de kern van het haar komen.
  5. Voedt de droge huid:
    • Het smeren van Virgin kokosolie op de huid verbetert de vochtigheidsgraad en lipide niveau van de huid. De olie trekt goed in en de huid voelt zijdezacht aan. Ook een leuk weetje: Virgin kokosolie houdt 20% van de UV straling tegen, ideaal te gebruiken in combinatie met een zonnebrand dus.
  6. Helpt de acne huid:
    • Heb je een droge huid, maar acne? Gebruik dan Virgin kokosolie. Bij acne zorgt de bacterie Propionibacterium acnes voor overgroei. Het laurinezuur in kokosolie doodt deze bacterie. Bij een vette acne huid is dit minder geschikt, want door de olie wordt het gezicht vetter.
  7. Kan verbetering geven bij eczeem.

Het kiezen van een kwalitatieve goede Virgin kokosolie

De Copra kokosolie wordt vaak aangeduid met RBD, wat staat voor Refined (geraffineerd), Bleeched (gebleekt) and Deodorized (ontgeurd). Het is inmiddels duidelijk dat je deze kokosolie beter kan laten staan.

Om optimaal van de waardevolle werkzame bestanddelen gebruik te maken, kun je het beste kiezen voor Virgin kokosolie. Ook hierin verschilt de kwaliteit, zoals eerder verteld.

Belangrijke aandachtspunten:

  • Virgin (koudgeperst), de verpakking heeft een ISO nummer.
  • Onbewerkt, dus ongeraffineerd en niet ontgeurd. Een goede Virgin kokosolie ruikt nog naar kokos, die geur verdwijnt als je het gebruikt in de keuken of op je huid smeert. De smaak is helemaal niet sterk en verdwijnt ook.
  • Zit in een glazen pot. Dit kost minder bewerking en je kunt de kleur van de kokosolie bekijken. Kokosolie is van nature licht grijs tot wit van kleur en nooit spierwit. Spierwit betekent dat de kokosolie is gebleekt. Ook hoort het niet geel en troebel te zijn, wat een teken kan zijn van zongedroogde (beschimmelde) kokosnoten.
  • Je kunt het proces van de kokosolie inzien.
  • De fabrikant of leverancier staat op de pot vermeldt.
  • Is vloeibaar bij 25 graden.
  • Is glad in plaats van brokkelig.
  • Goede merken zijn o.a.: De Witte Parel, Royal Green, Amanprana en OrganicFarm.

Laat je vooral niet misleiden door spreuken op de verpakking als 100% puur / 100% natuurlijk / raw etc. Iedereen mag dit vermelden. Ook biologisch geeft geen garantie. Alleen de herkomst is biologisch en de er is slechts eenmalige controle. Verder zie je vaak Extra Virgin op een verpakking staan. Bij kokosolie zegt dit ‘extra’ niks, zoals wettelijk is vastgesteld bij olijfolie. Ook zie je wel eens koudgeperst staan, in de ovens kan bij de persing een hogere temperatuur gebruikt zijn.

Waar kun je kokosolie allemaal voor gebruiken?

In de keuken:

  • Om in te bakken, braden en marineren. Door de verzadigde vetten is het een zeer stabiele olie om op deze temperaturen hier voor te gebruiken.
  • Het is ook lekker op je boterham i.p.v. boter en hierdoor licht verteerbaar en puur.
  • Ideaal te verwerken als creamer in je smoothie of zelfs door je koffie, thee of soep voor een heerlijke, romige smaak.
  • Ook kun je het verwerken in recepten, zoals mayonaise, saladedressing, cake en taart.

In de badkamer:

Bij huid-, haar- en mondaandoeningen zoals ik hierboven heb omschreven. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld:

  • Als bodylotion na het douchen. Je huid voelt gevoed, glad en zijdezacht aan.
  • Bij oorsmeer: druppel twee druppels gesmolten olie in het oor en verwijder met een wattenstaafje.
  • Bij keelpijn en hoest: gorgelen met een lepel kokosolie of een hoestsiroop met een halve eetlepel kokosolie en een theelepel honing.
  • Bij aambeien: insmeren.
  • Bij hooikoorts: door een beetje kokosolie in de neusgaten te wrijven.
  • Als haarconditioner of masker: laat het een nacht intrekken en was goed uit), als haargel.
  • Tegen luizen: nacht laten inweken en de volgende ochtend goed doorkammen en uitwassen.
  • Als basisolie bij etherische olien.Als lippenbalsem.
  • Bij wondgenezing, blaasjes of littekens.
  • Als gezichtsmasker: meng 1 eetlepel kokosolie met 1 eetlepel honing en laat 20 minuten intrekken.
  • In plaats van anti-roos shampoo.
  • Bij droge en gebarste hielen.
  • Ter verlichting van insectenbeten.
  • Tegen luieruitslag.
  • En nog veel meer!

Kortom, een wonderlijk goedje!

Bronnen: Pubmed, ScienceDirect, Oxford Academic, Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde, JISPPD, IJDR, NCBI

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven