image

Pollen en hooikoorts: hoe zit het nou?

Pollen

Met een relatief zachte winter bijna achter de rug horen we het dit jaar al heel vroeg: hooikoortsklachten! Want ook al zitten we nog in de winter, er zweven al pollen door de lucht.. Onzichtbare kleine deeltjes die je slijmvliezen prikkelen en kunnen zorgen voor een reeks aan klachten: tranende ogen, jeuk, niezen, loopneus, een koortsachtig gevoel en soms voelen mensen zich er zelfs ziek van. Een allergie voor pollen kan enorm ‘vervelend’ zijn, voor sommigen uiterst vermoeiend. Want juist als het voorjaar zich aandient en we geneigd zijn de ramen en deuren lekker open te gooien om frisse lucht binnen te laten, is het voor mensen met hooikoorts vaak niet zo verstandig om dat te doen. Pollen, oftewel stuifmeel, zweeft rustig je huis binnen, waardoor ook je nachtrust verstoord kan worden.

Hoe zit dat met pollen?

Pollen zijn voor de natuur eigenlijk goed nieuwsbrengers, het is het stuifmeel dat door bomen, planten, grassen en bloemen wordt losgelaten ter bevruchting van de ‘vrouwelijke’ soortgenoot. De bijen en hommels vervullen ook een grote rol bij de bestuiving van planten. De deeltjes die rondzweven worden dus pollen genoemd, of stuifmeel.

Pollen allergie?

Een allergie voor stuifmeel of pollen noemen we ook wel hooikoorts of allergische rhinitis. De term ‘hooikoorts’ komt van John Bostock (1772–1846), deze arts heeft veel onderzoek gedaan naar de klachten die hij zelf ondervond. Hij kreeg koortsachtige symptomen en het leek samen te hangen met het hooiseizoen, vandaar de naam. Allergische rhinitis is feitelijk ontstoken slijmvlies. Het allergie aspect in deze naam komt doordat de klachten worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op allergenen. In deze blog hebben we het alleen over pollen, maar ook huisstofmijt, sporen van schimmels en huisdieren kunnen allergische rhinitis veroorzaken. Al in het vroege voorjaar komen er pollen voor in de lucht. In januari, februari en maart zijn bijvoorbeeld hazelaar en els al actief, later volgt in april de berk en vanaf mei zijn veel gras-, boom- en kruidensoorten actief pollen aan het afgeven.

Histamine

Histamine is een lichaamseigen stof die wordt aangemaakt door ons lichaam om ons te weren tegen ‘gevaarlijke stoffen’. Het is de stof die in de context met hooikoorts vaak wordt genoemd en daarom proberen we het hier zo eenvoudig mogelijk uit te leggen. Histamine komt voor in ons lichaam en het zit in voeding (denk aan: zuivel, vlees, vis, gefermenteerd voedsel, sommige kruiden enz.)

Voor een duidelijk overzicht van histamine rijke voeding verwijzen we naar de site van Natuur diëtisten, daar staat een mooie lijst.
Ons lichaam zet Histamine in voor verschillende processen in ons lijf, denk dan bijvoorbeeld aan de spijsvertering, het hartritme, de bloedsomloop en de ademhaling. Als je teveel Histamine in je lichaam hebt of je lichaam maakt teveel Histamine aan, dan kun je een allergische reactie krijgen. Vandaar dat in de context van hooikoorts vaak gesproken wordt over Histamine remmers, om de productie van Histamine af te remmen of in te perken, zodat ook de allergische reactie verminderd. Een ‘normaal’ niveau Histamine beschermt je juist tegen ‘gevaarlijke stoffen’. Van teveel Histamine in je lichaam kun je problemen ondervinden als:

  • Regelmatig hoofdpijn of migraine;
  • Slapeloosheid;
  • Gevoel van onrust, hartkloppingen;
  • Misselijkheid of braken;
  • Darmkrampen, diarree;
  • Verstopte neus, loopneus of benauwdheid;
  • Veel niezen;
  • Duizeligheid;
  • Warmte en roodheid;
  • Jeukende huid.
(Lijst van Vitakruid) Als je dus in het ‘hooikoorts seizoen’ last krijgt van allergische klachten, dan kan dat komen door een teveel aan Histamine. Het pollen en stuifmeel van bomen, planten en grassen, kunnen bij mensen met hooikoorts dus de productie van Histamine omhoog brengen in het lichaam tot zo’n niveau dat het klachten veroorzaakt die we hier boven benoemd hebben.

Wat kun je doen?

We hebben in de loop der jaren heel veel klanten met hooikoortsklachten gezien en gesproken. Hun ervaring met een aantal natuurlijke middelen lijkt enorm positief, want we krijgen daarop de reactie dat de bijwerkingen (zeer) beperkt blijven. Het inzetten van een natuurlijk middel kan een fijne eerste stap zijn om deze reacties in je lichaam tot rust te brengen. De volgende, en wellicht belangrijkste, stap is om te kijken waarom je immuunsysteem zulke overuren maakt. En door bijvoorbeeld te werken aan gezonde en sterke darmen met leefstijlaanpassingen en voedingssupplementen. Hoe dan ook werkt ieder lichaam altijd een beetje anders en kan het dus ook heel fijn zijn dat iemand met je meekijkt en -denkt. Daarvoor ben je natuurlijk altijd welkom bij ons!       Met dank aan Naturalis voor enkele beelden.  

Uitgelicht

Last van Pollen? Deze supplementen kunnen helpen!

Veel mensen hebben last van al wat groeit en bloeit in de lente. Met deze natuurlijke tips kun jij genieten van de lente zonder de hele tijd te hoesten en proesten.