Etherische, essentiële of aromatische olie, wat is het nou eigenlijk precies? Ten eerste is etherische olie puur natuur. 100% natuurlijk dus. De basis voor welke etherische olie dan ook is een plant. Dat kan een bloem, zaad, wortel, boom of struik zijn. En dan niet een klein stukje van deze plant, nee, meerdere delen worden gebruikt om tot een heerlijk aromatische olie te komen. Met alle helende, unieke eigenschappen die daarbij horen. Want werkelijk alle etherische oliën kunnen ergens voor worden ingezet dankzij de samenstelling van actieve bestanddelen.
Gehele plant
Wist je dat niet alleen bloesem heel lekker kan ruiken? Vaak hebben ook andere delen van een plant heel kenmerkende geuren. Denk aan de schors, de bladeren en de wortels. Daarom wordt de plant in zijn geheel gebruikt voor het maken van etherische olie. Wel een heel precies en kostbaar klusje hoor, dat verkrijgen van olie uit plantenweefsel. Nog steeds.
Hoe gebruik jij etherische olie?
Etherische olie is super veelzijdig in te zetten. Zo kun je het natuurlijk in een diffuser gebruiken als aromatherapie. Alle geuren hebben namelijk, naast die specifieke eigenschappen voor bepaalde kwaaltjes, ook een bepaalde uitwerking op je gemoedstoestand. En zo ken jij het waarschijnlijk ook wel? Van die paar druppeltjes in een verdamper? Etherisch betekent vluchtig. Een luchtig ‘olietje’ dus dat je in een aromalampje of diffuser verdampt. En wat na verloop van tijd, nadat het zijn werking heeft gedaan, verdwijnt. En die werking is groots hoor, onderschat de kracht van etherische olie niet. Terwijl je echt maar een heel klein percentage gebruikt – een paar druppeltjes volstaat -, kan het heel veel voor je doen. Je hebt dus veel voor weinig ☺️
Hoe voel je je?
Hoe zit het dan nu met die gemoedstoestand? Nou, voel je je bijvoorbeeld gespannen en kun je wel iets gebruiken to calm you down? Dan kun je een olie in je diffuser doen die een rustige sfeer creëert, zoals lavendelolie. Natuurlijk zijn geuren subjectief maar wij vinden lavendel een aangename geur hebben. Van de geur lavendel kun je heerlijk ontspannen en het helpt ook bij een goede nachtrust.
Kun je juist wel wat energie gebruiken dan is bijvoorbeeld rozemarijn een goede hulp. Rozemarijnolie werkt stimulerend en zorgt voor een activerende sfeer. Citroenolie is trouwens ook een goede hulp, de frisse geur van citroen zorgt voor een levendige sfeer.
Kun je wel wat warmte gebruiken, druppel dan eens wat kaneelolie in je verdamper. En zo kunnen we wel even doorgaan, voor iedere gemoedstoestand is er een fijne etherische olie die je gevoel kan versterken of juist kan wegnemen.
Veelzijdig
Naast aromatherapie kun je etherische olie ook in bad gebruiken. Met uiteraard dezelfde werking. Op de huid kan ook maar dan heb je wel een basisolie nodig. Pure etherische olie is simpelweg te sterk voor je huid en kan leiden tot geïrriteerde of zelfs allergische reacties. Behalve bij lavendel of tea tree, deze oliën kun je wel direct op de huid gebruiken. Etherische olie zijn dus super veelzijdig. Je kunt ze namelijk ook nog gebruiken in crèmes en balsems, in een voeten bad of in een massageolie.
Eeuwenoud
Het gebruik van etherische olie is al eeuwenoud. De geschiedenis van etherische olie is zelfs helemaal terug te leiden tot het oude Egypte en Griekeland en door de Romeinen Men gebruikte daar etherische olie al op verschillende manieren: in de heelkunde bijvoorbeeld, bij schoonheidsrituelen en voor revolutionaire balsemingen.
Bruin flesje
Een flesje etherische olie blijft heel lang houdbaar. Omdat je ook weinig druppels nodig hebt, doe je waarschijnlijk best lang met een (relatief) kleine dosering. Wil je er nog langer gebruik van maken dan is het belangrijk om het flesje niet in direct zonlicht te laten staan. Zonlicht, warmte en zuurstof kunnen de werking én de levensduur van de olie aanzienlijk doen afnemen. Daarom zitten goede etherische oliën ook nooit in doorzichtige flesjes want dan is de olie te kwetsbaar voor deze drie factoren. Nee, flesjes met goede etherische olie – en met goed bedoelen we 100% natuurlijke etherische olie – zitten eigenlijk altijd in bruine flesjes. In blauwe flesjes worden ze ook verkocht trouwens. Maar bij ons tref je alleen bruine flesjes aan.
Reuk
Maar hoe zit het nou precies met dat grootse effect van een klein flesje olie? Het heeft alles te maken met jouw reuk. Onze reuk staat direct in verbinding met onze hersenen. Je reuk is een gevoelig zintuig. Andere zintuigen ook trouwens maar reuk bepaalt in zekere mate hoe we ons voelen. Zo kun je letterlijk misselijk worden van een slechte, vieze geur. Je kunt je er rot door voelen dus.
Geur
Maar een geur kan ook herinneringen oproepen. Herinneringen waar je blij van wordt. Dat onze reuk zo bepalend is voor hoe we ons voelen komt door dat er een beroep gedaan wordt op de cellen in het slijmvlies van je neusholte. Die cellen worden als het ware aangemoedigd door de aanwezigheid van chemische deeltjes. Die signalen worden vervolgens doorgegeven naar het deel van de hersenen waar de reuk zit. Et voilà, het cirkeltje is rond: aromatherapie heeft alles te maken met reuk en geur.
Voor iedereen?
Nee, helaas niet voor iedereen. Dat houdt in dat je bij bijvoorbeeld baby’s en kinderen niet alle etherische oliën kunt gebruiken. Wij vonden een overzicht op oliewinkeltje.nl waarin staat dat de enige etherische oliën die gebruikt mogen worden bij baby’s lavendel, mandarijn, neroli, roomse kamille en roos (mag ook de 2,5% zijn die is al verdund met 97,5% amandel & jojoba olie) zijn.
Voor kinderen van 1 tot 6 jaar geldt dat je als enige etherische oliën mag gebruiken benzoë, lavendel, mandarijn, mirte, neroli, roomse kamille en roos zijn.
Bij kinderen van 6 tot 14 jaar kun je in principe alle etherische oliën gebruiken mits er geen overgevoeligheid kan optreden. En verder geldt bij twijfel: doe maar niet. Of vraag een gezondheidscoach om advies. Bij Binorm weten we veel over het veilig gebruiken van etherische olie. Bovendien hebben we enorm veel keus, dus kom zeker langs!
Lees onze blogartikelen over etherische olie
Aromatische olie
Wat is aromatische olie? Aromatische olie, ook wel essentiële olie of etherische olie wordt gewonnen uit planten. Uit meerdere plantendelen om precies te zijn. Zoals de vrucht, bloesem of zaden. Maar ook uit bladeren, schors of wortels. Uit eigenlijk alle delen die zo kenmerkend zijn voor de geur van de…
Alleskunner kokosolie
Kokosolie, voor mij werkelijk een wonderlijk goedje! Het is niet alleen onmisbaar in mijn keuken, maar ook in mijn badkamer. Voordat ik jullie meeneem in alle toepassingen van kokosolie is het eerst belangrijk om ons wat te verdiepen in kokosolie. Aangezien kokosolie immens populair is geworden, is het wel de…