image

Aromatische olie

Wat is aromatische olie?

Aromatische olie, ook wel essentiële olie of etherische olie wordt gewonnen uit planten. Uit meerdere plantendelen om precies te zijn. Zoals de vrucht, bloesem of zaden. Maar ook uit bladeren, schors of wortels. Uit eigenlijk alle delen die zo kenmerkend zijn voor de geur van de plant. De olie wordt vaak gebruikt in aromatherapie en hoewel het een olie wordt genoemd zitten er geen vetten in. De geschiedenis van aromatische olie is te herleiden tot het oude Egypte. Men gebruikte daar etherische olie al op verschillende manieren. Onder andere in huis, als parfum en tegen insecten. Daarna bleef essentiële olie een product voor de elite. Aangezien het een zeer tijdrovend en specialistisch werkje is om de olie te winnen uit plantmateriaal.

Gebruik van aromatische olie

Pas in het begin van de twintigste eeuw werd aromatherapie en de aromatische olie verder onderzocht, waarna men veel verschillende geuren en werkingen ontdekte. Zo bezit elke soort olie een aantal eigenschappen die voor verschillende ‘kwalen’ of wensen ingezet kan worden. Aromatische olie is, de naam zegt het al, vluchtige olie en kun je verdampen in een aromalampje of een diffuser. Een voordeel van een diffuser waarin kleine druppeltjes etherische olie verdampt, is dat er steeds dezelfde hoeveelheid olie verspreid wordt. Ook kun je de olie gebruiken in bad of op de huid. Hierbij is het van belang dat je de olie aanlengt met een emulgator of met een andere plantolie. In deze blog lees je welke merken de heerlijkste olie hebben die hier heel geschikt voor zijn. Met uitzondering van tea tree en lavendel kun je etherische olie niet direct op de huid gebruiken. Dit kan namelijk voor overgevoeligheid, irritaties en allergische reacties zorgen. Dat kun je gemakkelijk voorkomen door de aromatische olie met een basisolie te verdunnen. Hieronder een aantal voorbeelden:
  • Geranium – stimuleert het immuunsysteem, is verwarmend en huid verzorgend;
  • Salie – is goed voor de luchtwegen, werkt tegen vermoeidheid en veel zweten;
  • Zoete sinaasappel – is stemming verbeterend, ontspannend en verzorgend voor de huid.

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...