Ken je de naam cobalamine? Waarschijnlijk niet. Terwijl dit toch echt de naam is van een van de bekendere vitaminen. Maar in de volksmond spreken we eigenlijk altijd van B12. Grote kans dat je deze benaming wel kent. Deze op vitamine B17 na laatste afsluiter van het vitamine B complex is vrijwel alleen te vinden in dierlijke producten. Dus wanneer je als vegetariër of als veganist door het leven gaat, mis je van nature deze belangrijke vitamine en raden we je aan om een B12 supplement te slikken.
Lichaamsprocessen
Het is me er wel eentje hoor, die vitamine B12. Dat komt omdat B12 bij behoorlijk wat lichaamsprocessen betrokken is. Bij vrijwel alle processen van het lichaam voor herstel. Verder ondersteunt het onze weerstand en ons immuunsysteem en is het goed voor het zenuwstelsel: het draagt bij aan het functioneren van je geheugen, concentratievermogen en gemoedstoestand. Ook heeft vitamine B12 een positieve invloed op je energielevel (fysieke én mentale vermoeidheid en fitheid) en is het goed voor de aanmaak van rode bloedcellen. En deze zijn weer essentieel voor het vervoeren van zuurstof in je bloed.
Buffertje
Wat weinig mensen weten is dat onze lever dol is op vitamine B12. Het orgaan is er zó dol op dat het de vitamine heel graag bij zich houdt. En er moeilijk afstand van kan doen. Daarom is de lever in staat om een buffertje op te bouwen waarin dus een reserve voorraadje vitamine B12 opgeslagen ligt. Hoe mooi is dat! Het is overigens de enige wateroplosbare vitamine waarbij je lichaam dit doet. Nadeel hiervan is wel dat je pas na geruime tijd merkt dat je een vitamine B12 tekort hebt. Omdat je lichaam eerst teert op jouw reserve buffertje tot dat de voorraad op is. En dat kan dus best even duren…
Oorzaken vitamine B12 tekort
Met een gezond en gevarieerd eetpatroon kom je al heel ver in de opname van vitamine B12. Ondanks dit en dat fijne buffertje aan de andere kant hebben toch aardig wat mensen een vitamine B12 tekort. En omdat deze vitamine bij zoveel lichaamsprocessen betrokken is, kunnen de klachten bij een tekort heel verschillend en vrij breed zijn. Er is bijna nooit één oorzaak aan te wijzen maar bij een B12 tekort geldt als voornaamste oorzaak toch wel het niet kunnen of willen eten van dierlijke producten. Maar ook bepaalde medicatie kan een oorzaak zijn. Het bekendste ongemak van een tekort is waarschijnlijk bloedarmoede. Dit komt door de aanmaak van die rode bloedcellen. En bloedarmoede uit zich in je futloos of moe voelen, duizeligheid, oorsuizen en hartkloppingen. Ook kan te weinig B12 klachten hebben op neurologisch vlak: tintelingen in of gevoelloze vingers en tenen, evenwichtsproblemen en geheugenverlies.
Hoe nemen we B12 eigenlijk op?
We noemden het al even, door het eten van vlees, vis, schelpdieren, gevogelte, zuivel en eieren krijgen we vitamine B12 binnen. Hierin is het gebonden aan een eiwit. In de maag wordt onder meer door maagzuur het eiwit losgekoppeld van de B12. Daarna voegt deze vitamine zich in de dunne darm samen met een ander eiwit. Deze stap is essentieel in het opnameproces van B12 en de place to be daarvoor is het einde van de dunne darm.
Maagzuur
Maar… te weinig van dat eiwit waarmee B12 zich bindt, kan killing zijn in het hele opnameproces van deze vitamine. Als deze stap niet optimaal wordt doorlopen, kun je er eigenlijk hoe dan ook wel van uit gaan dat je (op termijn) een vitamine B12 tekort op gaat lopen. Dat geldt ook bij aandoeningen aan de maag waarbij de productie van maagzuur afgenomen is. Om die reden behoren ouderen tot een risicogroep omdat bij ouderen de aanmaak van maagzuur vermindert.
Hoeveel vitamine B12 hebben we dan eigenlijk nodig?
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid B12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram. Als je meer neemt dan is dat geheel veilig en levert dat geen problemen op. Dat heeft alles te maken met een actieve en passieve opname. Komen we later even op terug. Voor een volledig overzicht per leeftijd kun je eens kijken op www.voedingscentrum.nl
Vitamine B12 tekort
Denk je dat je een vitamine B12 tekort hebt? Ga dan eens langs bij je huisarts. Hij of zij kan je informeren en een check doen of dit daadwerkelijk aan de orde is. De huisarts bepaalt dan hoe het tekort het beste de kop in gedrukt kan worden: met een B12-injectie of met een supplement welke een hele hoge dosis B12 bevat.
Boefjes met een hoofdletter B
Mocht je erover twijfelen of je genoeg B12 binnen krijgt dan kan een van onze gezondheidscoaches je helpen. Zo adviseren wij vaak om B12 samen met foliumzuur (ook een vitamine uit het B complex, namelijk B11) in te nemen. Je kunt namelijk verschillende klachten hebben die lijken op een vitamine B12 tekort terwijl het een vitamine B11 tekort is. Laat je dus niet voor de gek houden door die boefjes uit het vitamine B complex 😉
Actief en passief
De opname van vitamine B12 kan zowel actief en passief. De plaats waar de actieve opname allemaal plaatsvindt is in de darm. Hier schreven we eerder in dit stuk al over. Passieve opname van B12 gebeurt doordat de vitamine zich vermengt. Passief zegt het natuurlijk al: de vitamine kan bij deze opname vorm lekker lui zijn want het hoeft niets te doen. De passieve opname variant strekt zich over een groter oppervalk uit namelijk over de gehele lengte van het maag-darmkanaal.
Bij Binorm vind je een ruim aanbod van verschillende vormen en doseringen vitamine B12. Diverse merken ook, en voor alle leeftijden. Onze gezondheidscoaches staan voor je klaar om je te informeren!
Lees onze blogartikelen over vitamine B12
Vegan tips en aandachtspunten bij een plantaardig eetpatroon
(Plant)aardige weetjes: aandachtspunten bij een plantaardig eetpatroon Wanneer je, net als ik, volledig plantaardig eet, is het belangrijk te letten of je voldoende eiwitten, vitamine B12, vitamine D, calcium, ijzer en omega 3 vetzuren binnenkrijgt. Je hebt met dit eetpatroon of dieet, maar net hoe je het noemt, namelijk…