Misschien zit het in mijn familie: in de winter met een kruik gaan slapen. We doen het allemaal. Is het in de loop der jaren meer een gewoonte geworden of is het wel degelijk de behoefte aan zo’n heerlijk warme kruik? Hoe zit dat bij jou? Wat zijn jouw bed rituelen om bij koude nachten warm te worden én warm te blijven?
Goed, voor ons is het ritueel dus het vullen van de kruik, deze in bed leggen, je zelf klaar maken voor de nacht – ’s avonds douchen in plaats van in de ochtend heeft dat enorme voordeel dat je al lekker opgewarmd bent voordat je je bed in stapt – en je dan te nestelen op precies dat plekje waar je kruik ligt. En deze dicht tegen je aan te houden. Wat een feest 😊
Warmte
De warmte van een kruik werkt op de eerste plaats natuurlijk verwarmend. Maar het werkt ook helend. Troostend en verlichtend. Heerlijk voor tijdens de koude dagen of bijvoorbeeld voor ontspanning en om je op je gemak te voelen. Ook geschikt voor het verlichten van pijn waarbij warmtetherapie wordt aanbevolen, zoals een verstoorde darmactiviteit, stimulatie van de doorbloeding, ontspanning bij spier verkrampingen en menstruatieklachten. Pas trouwens wel op met warm water. Zo mag je geen kokend water gebruiken omdat dit het materiaal kan aantasten en er lekkage kan optreden.
Welke kruik?
Bij Binorm vind je een ruime keuze in verschillende kruiken. Denk hierbij aan kruiken met hoes, zonder hoes en kruiken voor kinderen. Maar voor welke kruik kies je dan? Wil je een heerlijk zachte kruik? Kies dan voor een kruik met hoes. We hebben mooie hoesjes met leuke printjes, effen hoesjes waarbij je kunt kiezen uit een gebreide stof of fleece en van zachte schapenwol. Een eerlijk is, die is echt wel superfijn hoor! Een hoes is niet alleen lekker zacht en mooi om te zien, maar een goede hoes houdt ook langer de warmte vast. Heb je al zo’n fijne (wollen) hoes voor je kruik? Kies dan voor een kruik zonder hoes. Kruiken zonder hoes zijn te verkrijgen in verschillende, groottes, types en kleuren. Voor ieder wat wils. We hebben ze zelfs in zakformaat. Superhandig voor warme handen tijdens je winterse wandeling.
Kids, baby’s en kruiken
Naast de standaard kruiken met en zonder hoes, hebben wij ook kruiken voor kinderen. In de vorm van de meest schattige knuffels. Deze harige vriendjes houden je kindje warm maar bieden ook troost. Ze zijn namelijk gevuld met lekker geurende kruiden zoals lavendel (ontspannend) en speciaal geselecteerde en behandelde granen. Ze geven daarmee
een aangename warmte, heel fijn als je kindje ziek is of wanneer het verdriet heeft. Het is makkelijker voor ze om rustig in slaap te kunnen vallen. Ze zijn ook superveilig want er komt geen kokend water aan te pas. Je legt ze gewoon even in de magnetron, that’s it. Kinderen en vooral (pasgeboren) baby’s kunnen hun eigen temperatuur nog niet regelen. Een kruik is daarom echt wenselijk. Vraag onze gezondheidscoaches om advies!
Do’s en Dont’s
Vul een kruik nooit helemaal tot boven maar houd zo’n 20% ruimte of lucht over. Dat zorgt voor het beste en langste warmte resultaat én het draagt er aan bij dat de kruik an sich lang mee kan gaan omdat je eventuele gebreken tegen gaat.
Hoe groter de kruik, hoe langer je kunt genieten van de warmte.
Warmtekussens
Een warmtekussen hoort natuurlijk ook in het rijtje van de kruiken thuis. Het heeft immers dezelfde fijne warmte werking. Warmte heeft nu eenmaal een prettige uitwerking op je welzijn. Wist je dat warmtetherapie één van de oudste door de mensheid gebruikte genezingsmethoden is? Denk maar eens na over het gevoel wat je krijgt wanneer je de zon op je huid voelt. Of hoe de warmte van een kachel je bij koude doet voelen. Een kop warme thee of chocolademelk na een koude wandeling. De warmte van de sauna. Het doet je ontspannen.
Een gemakkelijke manier om deze prettige warmte te evenaren is een kruik of warmtekussen. Niets is fijner om, wanneer last hebt van stramme spieren, het te verlichten met de weldadige warmte van een warmtekussen. Warmtekussens komen in aardig wat soorten en maten. We zetten ze hieronder even in een handig overzicht voor je:
Kersenpitten
Een kersenpitkussen wordt het meest gebruikt. Kersenpitten nemen snel warmte op en geven het geleidelijk af. Een ideale warmtebron omdat het ook echt lang warm blijft. Tegelijk ontspant en verzacht het pijnlijke spieren.
Druivenpitten
Het voordeel van een warmtekussen met kleinere pitten zoals druivenpitten is dat het zich makkelijk aanpast aan de vorm waarop het ligt. Vooral holtes kun je daardoor beter bereiken.
Lijnzaad
Warmtekussens welke gevuld zijn met lijnzaad hebben een heel zachte structuur. Dit zorgt er ook voor dat het comfortabel is om op te liggen. Kan zowel warm als koud gebruikt worden en vormt zich goed naar het lichaamsdeel dat je juist wilt verwarmen ter verlichting of verkoelen bij bijvoorbeeld een kneuzing.
Kool- of raapzaad
Ook met de warmtekussens gevuld met koolzaad of het vergelijkbare raapzaad kun je je heerlijk verwarmen. Maar ook bij verlichting van pijnlijke plekken op je lichaam zijn deze warmtekussens ideaal en gemakkelijk in gebruik.
Silicagel bolletjes
Een warmtekussen met silicagel vulling of siliconenparels is heel comfy in vergelijking met een warmtekussen met pitjes omdat de gelballetjes heel zacht aan voelen. Dit warmtekussen geeft een heel gelijkmatige warmte af en is geurloos. Daardoor heeft het als fijn bijkomend voordeel dat ze perfect zijn voor mensen met een allergie én voor mensen die niet zo blij worden van de natuurlijke geur die warme pitjes of zaden, kruiden of granen afgeven.
Warm én koud
Meerdere warmtekussens kun je ook gebruiken om juist het tegenovergestelde effect te bereiken: verkoeling. Deze warmtekussens zijn óf gevuld met pitten óf met een thermische gel. Een mooi voorbeeld is het Moorgelkussen. Dit kussen is ideaal ter verzachting van spierpijn of bijvoorbeeld artrose. Zeer eenvoudig op te warmen in de magnetron of juist te verkoelen in de vriezer. Door de gel vormt het kussen zich uiterst gemakkelijk naar het lichaamsdeel waarop het ligt.
Tot slot nog een fijne tip: besprenkel je warmtekussen of kruik met een klein drupje etherische olie. In combinatie met de warmte, komen deze kruiden nog beter tot hun recht. Zo helpt lavendel om te ontspannen, eucalyptus bij het vrijer ademen en rozemarijn om stress te verminderen. Win – win want zo ben je nog meer in staat om te genieten van de warmte van de natuur!
Over etherische olie schreven we trouwens ook een blog.
Lees onze blogartikelen over kruiken
Ik wol wel!
Want de voordelen van wol zijn té fijn. We vertellen je graag waarom je die niet wilt missen. Dat we jou die voordelen niet willen onthouden, zit ‘m vooral in -je raadt het al – de warmte en behaaglijkheid waarmee wol producten je omhullen. En dat gunnen we jou ook…
Over de rauwheid van rouw, een gastblog van Janet Molewijk
Een blog over rouw en verlies is misschien niet direct wat je verwacht als je denkt aan Binorm en haar producten. Toch is het in tijden van verlies, verdriet en rouw juist ook belangrijk om aandacht te (blijven) besteden aan je lichaam. Rouw is rauw. Het is vaak hard werken,…