Home » Gezondheid » Supplementen » Vitamine K

Vitamine K

Sterke botten en tanden. Dat is wel het voornaamste waar deze vitamine een bijdrage aan kan leveren. Bloedstolling is er ook zo een. Zonder vitamine K stolt ons bloed niet en is daardoor onmisbaar. Vitamine K is de hekkensluiter in het rijtje vitamines.

K1 en K2

K1 is volgens Wikipedia een Japanse vechtsport die technieken van onder andere het thaiboksen, taekwondo, karate, kungfu, kickboksen en het traditionele boksen combineert. Dus. Maar K1 is ook een vitamine. K2 is met zijn 8611 meter hoge bergtop de op de Mount Everest na, hoogste berg ter wereld. En tevens een vitamine. Zowel K1 als K2 zijn vormen die in vitamine K zit.

Vormen?

Ja, vormen. Vitamine K1 en vitamine K2 zijn beide ‘slechts’ een vorm van vitamine K. Vitamine K1 draagt bij aan een gangbaar bloedstollingsproces. Vitamine K2 draagt bij aan het behoud van sterke botten. Beide vitaminevormen halen we vooral uit ons eten (en drinken) en kunnen we in een betrekkelijk kleine hoeveelheden ook zelf vervaardigen. Dit proces vindt plaats in de dikke en dunne darm. Op deze plek in ons lichaam leven talloze bacteriën. Van die bacteriën is een groep die tot taak heeft om een bepaalde stof te produceren. En dat is vitamine K2, oftewel Menachinon. Deze stof heeft dezelfde werking als vitamine K1, ook bekend als Fylochinon.

Menachinon

Zit vooral in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong. Dat komt omdat dieren vitamine K1 (die ze uit plantaardige voeding zoals grassen halen) kunnen omzetten in vitamine K2. Ook het menselijk lichaam kan vitamine K1 in K2 omzetten maar kan dit alleen in mindere mate.

Fylochinon

Komt tot stand tijdens een gistingsproces, bij fermentatie. Net als bij mensen, vindt dit ook bij dieren in de darmen plaats. Met name in voedingsmiddelen waarin bacteriën deel uitmaken van het productieproces komt dus veel vitamine K2 voor. Zoals bij bepaalde zuivelproducten, kombucha of kefir.

Waar zit het in?

Vitamine K zit in groene bladgroenten, maar ook in andere groenten, fruit, melk en melkproducten, vlees, eieren en granen. Kleine hoeveelheden vitamine K2 komen ook voor in lever, kaas en eigeel*

Te veel of te weinig vitamine K?

Een te veel aan vitamine K komt eigenlijk nooit voor. Het is dan ook niet bekend of dit schadelijk is. Het is daarentegen wel bekend dat mensen die bloedverdunners of antistollingsmiddelen gebruiken, behoedzaam dienen te zijn bij het nemen van vitamine K suppletie vitamine K. Dit heeft alles te maken met de verminderde werking van antistollingsmiddelen en bloedverdunners waar vitamine K verantwoordelijk voor kan zijn.

Vitamine K bij baby’s

Baby’s krijgen in ons land al snel na de geboorte extra vitamine K. Wanneer ze borstvoeding krijgen, hebben baby’s de eerste twaalf weken 150 mg vitamine K druppels nodig. Aan kunstmatige babyvoeding is voldoende vitamine K toegevoegd. Alleen wanneer minder dan 500 milliliter kunstmatige babyvoeding wordt gegeven, is het advies (van de Gezondheidsraad) om extra vitamine K te geven. Pasgeboren baby’s kunnen een tekort hebben aan vitamine K omdat ze tijdens de zwangerschap te weinig binnenkrijgen. Dat zit zo: vitamine K kan de baby door de placenta niet bereiken. De baby kan dus ook geen voorraadje aanleggen. Bovendien heeft de baby nog te weinig darmbacteriën om voldoende vitamine K aan te maken.

Vitamine K bij volwassenen

Volwassenen die lange(re) tijd antibiotica gebruiken, kunnen ook vitamine K tekorten krijgen. Antibiotica kunnen namelijk de darmbacteriën vernietigen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van vitamine K. Een tekort kan tot gevolg hebben dat er een vertraagde bloedstolling optreedt. Vitamine K2 speelt een rol bij de aanmaak en het behoud van sterke botten. Om die reden zijn vitamine K2 supplementen vaak een combinatie van vitamine K2 én van vitamine D3. Vitamine D3 (Colecalciferol) staat namelijk bekend als de vitamine die een goede bijdrage kan leveren aan de opname van calcium (kalk) en zijn dus nodig voor onze botten en ons gebit. Een gouden duo want beide vullen elkaar naadloos aan in de aanmaak en levering van het calcium.

Hoeveelheid per dag?

De Gezondheidsraad adviseert een inname van 70 mg vitamine K per dag. Dit is de geadviseerde norm voor gezonde mensen en met het oog op de functie van vitamine K1 voor de bloedstolling, maar deze norm houdt geen rekening met de andere functies van vitamine K. Specifiek voor vitamine K2 zijn er geen richtlijnen. Risicogroepen voor vitamine K tekorten zijn onder meer baby’s, vrouwen na de menopauze en mensen met chronische aandoeningen.

Vet oplosbaar, wat houdt dat nou precies in?

Vitamine K2 MK7, ook wel Menaquinone7 genoemd, is de hoogst beschikbare, effectieve vorm van vitamine K2. En wordt dus het best door je lichaam opgenomen. Om een extra goede opname te stimuleren, neem je vitamine K het best tijdens of na de maaltijd. Dit omdat vitamine K een vet oplosbare vitamine is. Je vindt vet oplosbare vitaminen vooral in voedingsvetten. Denk aan producten die vet bevatten zoals boter, vis, vlees, noten en melk. Net als vitamine K zijn ook Vitamine D en vitamine E (en A) vet oplosbare vitaminen.

Vitamine K en Binorm

Zoek je een goed opneembaar vitamine K supplement? Bij Binorm heb je veel keuze in doseringen en in vorm: tabletten, capsules en (olie)druppels. Hier vind je een handig overzicht. En om nog even terug te komen op dat eerdergenoemde gouden duo K2 en D3, ook van deze combi’s hebben we fijne producten. Heb je vragen over deze hekkensluiter van de meest gangbare vitamines? In de winkel vertellen we je er graag meer over!

*Bron: voedingscentrum, thuisarts, gezondheidsraad


Lees onze blogartikelen over vitamine K

Helaas geen berichten gevonden.

Scroll naar boven