Blog Hoofdmenu

Langdurig zittend werken – Klachten & herkenning verkeerd zitten

Klachten & herkenning verkeerd zitten

Klachten langdurig zittend werken

De klachten die je kunt ervaren of ondervinden door langdurig zittend te werken liegen er niet om. Het is eenvoudig te vinden op het internet en het maakt dat je je afvraagt: waarom werken we eigenlijk zittend?  De arbo heeft deze lijst opgesteld.

Naast deze klachten zijn er natuurlijk nog andere veelvoorkomende klachten die zittend werken met zich mee kunnen brengen, last van hoofdpijn, nek en schouders en de rug.

Omdat we thuis meestal niet over een ergonomische werkplek beschikken, is het niet vreemd dat we in deze tijd, waar we veel thuiswerken, ook veel klachten kunnen ondervinden. Gelukkig kun je best wat doen om klachten te voorkomen.

In dit blog geven we je tips voor een goede houding, gezond zittend werken en tips voor als je al klachten hebt.

Hoe kan ik het beste zitten?

We beginnen bij het begin. Een gezonde zithouding is een houding waarin je je lichaam kunt ontspannen, je buik voldoende ruimte geeft en je rug mooi lang is. De optimale zithouding bestaat eigenlijk niet, maar het Vlaams Instituut voor Gezond leven geeft een mooie lijst met tips voor een gezonde zithouding:

  • Voor een goede zithouding staan je voeten volledig op de grond en zijn je knieën lager dan je heupen.
  • Laat wat ruimte tussen het zitgedeelte van je stoel en je knie. Een eenvoudig trucje om dat te controleren? Als je vuist tussen je stoel en je knieholte past, heb je voldoende ruimte.
  • De lage rugsteun van je stoel moet net boven je broeksriem uit komen.
  • Steun met je schouders tegen de rugleuning. Vermijd vooroverbuigen en leun lichtjes achterover.

Gezond zittend werken

Langdurig zittend werken is voor geen mens gezond, wij zijn van nature gemaakt om te bewegen. Vandaar ook dat wij in een eerder blog al vertelden over de Pomodoro techniek, om geconcentreerde blokken van 30 minuten te werken en na deze 30 minuten een korte pauze te nemen. Gebruik deze korte pauze om je uit te rekken, je benen te strekken, een was in de wasmachine te stoppen of een kop thee te halen. Zo geef je je lichaam voldoende rust, variatie in beweging en kun je klachten, zoals pijnlijke spieren en rugpijn voorkomen.

Maar ook het gebruik van een ergonomische bureaustoel kan enorm helpen. Wij ervaren zelf het verschil met de ergonomische stoelen van Varier. Ze zijn gemaakt om je in beweging te houden, ook als je stil zit, want de stoelen nodigen uit tot subtiele bewegingen. Door andere zitoplossingen te ontwerpen veranderen ze onze manier van zitten en bieden de stoelen een welkome dynamische variatie voor ons lichaam. Varier Furniture staat bekend om de stoelen die ze produceren met de unieke en herkenbare uitstraling.

De Varier Variable Balans is de kniestoel die je postuur verbetert door de lichte kanteling van het bekken ten opzichte van de knieën. Ook worden je buikspieren geactiveerd wat ervoor zorgt dat je minder last krijgt van je spieren en je al met al dus gewoon beter en gezonder zit.

Het voorkomen van last van en pijn aan je (rug-)spieren is dus vooral een kwestie van afwisseling van houding en belasting. En langdurig zittend werken is geen goed idee.

Advies & tips bij rugpijn*

Rugpijn is enorm vervelend, zelfs als je niet (zittend) werkt, ondervindt je er problemen van. De meest gegeven tip die we kunnen vinden is: blijf in beweging! Ga wandelen, maar blijf vooral niet teveel in 1 houding zitten.

Ook kan een spijkermat van Flowee wellicht helpen met ontspanning van nek-, schouder- en rugspieren. Het zorgt voor een goede doorbloeding, waardoor je spieren kunnen ontspannen.

Daarnaast is het natuurlijk wel zo dat als je op die keukenstoel blijft werken, die niet goed is voor je houding, je klachten blijven of zelf erger worden.

Juist een ergonomische bureaustoel die je postuur verbetert, je een gezonde zittende houding geeft kan klachten helpen voorkomen. Daarbij kunnen ergonomische stoelen ook een lust zijn voor het oog. Niet zo gek, als je iedere dag aan de keukentafel werkt.

Kijk hier voor de bureaustoelen van Varier bij Binorm.

Voordelen van een ergonomische bureaustoel van Varier:

  • stimuleert beweging
  • goed voor je houding & postuur
  • stimuleert een rechte rug
  • kan rugklachten helpen voorkomen

* Uiteraard zijn dit tips die je zelf kunt toepassen, maar mochten je klachten dermate serieus zijn, dan raden we je áltijd aan om naar een expert te gaan!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven