image

Hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in?

Veel mensen weten wel dat een ergonomische werkplek beter is dan voorovergebogen aan de keukentafel werken. Maar hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in? We gaan er nu even vanuit dat niet iedereen beschikt over aparte kamers of kantoren, maar juist van de huis-tuin en keuken oplossingen. Hoe maak je met een aantal eenvoudige stappen een goed ingerichte werkplek? Hoe richt ik mijn werkplek ergonomisch in? Wat is eigenlijk een ergonomische werkoplossing? Ergonomie is kortweg de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving (Bron WIKIPEDIA). Vaak wordt ergonomie toegepast in de werkomgeving. Het gaat dan niet alleen om de werkplekinrichting en je lichaamshouding, maar ook om je mentale gezondheid. Je werkplek (ergonomisch) inrichten kan je lichaam ondersteunen, maar alleen een gezonde werkplek is niet voldoende. De afwisseling van een zittende houding naar een staande is van belang, evenals het afwisselen van werk. We geven in ons blog interessante tips (al zeggen we het zelf ; ) over het afwisselen van werk en hoe je dit kunt doen. En concentreren we ons voornamelijk op de praktische inrichting van je werkplek.

Hoe zorg ik voor een betere werkplek en hoe richt ik mijn werkplek in?

Allereerst is het natuurlijk fijn dat je voldoende licht, rust en ruimte hebt. Hoe je je werkplek inricht komt vaak op een paar zaken aan: de computer, bureau of tafel, stoel en het licht. We hebben hiervoor een paar ideeën op een rij gezet en werken bovenstaande punten hieronder een voor een af.

Computer

Er is inmiddels wel duidelijk en dat wordt ook door de overheid onderschreven, dat te lang zittend werken niet goed is voor je gezondheid. Niet alleen voor onze fysieke gezondheid, ook onze mentale gezondheid kan hieronder te lijden hebben. Dit zegt de overheid daarover. Denk er ook aan dat het niet verstandig is om langere tijd op een laptop te werken. Om de juiste schermafstand te kunnen houden en armhouding te kunnen aannemen wordt aangeraden om:
  • een apart toetsenbord te gebruiken & een losse muis;
  • je scherm op een stapel boeken te zetten;
  • of om een laptop verhoger te gebruiken, bijvoorbeeld de Upstaa.
We vroegen Rob Manders van Manders computers & electronica, hier uit Zutphen, om advies. R-Go Tools is een interessant merk dat zich concentreert op betaalbare ergonomische tools voor beeldschermwerk. Van gesplitste toetsenborden, zodat je je handen wat verder uit elkaar kunt zetten dan bij een regulier toetsenbord, tot ergonomische muizen. Je kunt met vragen altijd terecht bij Manders, zij zijn leverancier!

Bureau

De Upstaa geven we hier even wat aandacht, want het is een computer/ laptop verhoger die geweldig is in deze tijd, en überhaupt voor computerwerk thuis of op kantoor. Met de Upstaa maak je van iedere tafel gemakkelijk een sta werkplek. Met de Upstaa wissel je dus gemakkelijk van houding wat enorm goed is voor je lijf en je productiviteit. Neem eens een kijkje op de site van Upstaa. Bijkomend voordeel, vinden wij, is dat de standaard in Nederland wordt gemaakt van duurzaam hout. Je zet ‘m zo in en uit elkaar, wat voor ons nog een voordeel oplevert, namelijk dat je dus nu overal een fijne werkplek kan maken zonder dat je daar veel voor nodig hebt. Je kunt dus zo afwisselen tussen staand en zittend werken. De meesten van ons werken namelijk gewoon nog aan die fijne keukentafel of aan een niet verstelbaar bureau.

Stoel

En als je dan zittend werkt, ga dan voor een goede stoel. De meeste stoelen zijn niet geschikt om lange tijd op te zitten werken. Nu horen we je denken: ja, dat is leuk, maar ik heb a) geen ruimte, b) geen plek voor een ergonomische bureaustoel en c) wat is dan een goede bureaustoel? En misschien ook nog wel d) zitten was toch juist niet goed? We helpen je uit de brand. Bij Binorm werken we allemaal op een stoel van Varier Furniture. Ergonomische stoelen van Noorse makelij. De Varier Variable Balans bijvoorbeeld en achter de toonbank bij Binorm staat een in hoogte verstelbare kruk, de Varier Move. De (bureau)stoelen van Varier zijn multifunctioneel. Ze misstaan zeker niet aan je keukentafel en mocht je ze toch weg willen zetten, ze zijn super licht en daardoor heel gemakkelijk te verplaatsen. Multifunctioneel dus. De stoelen van Varier zijn gemaakt met als belangrijkste uitgangspunt: beweging. De stoelen zorgen voor een goede rug houding, met name de kniestoel, de Variable Balans. Deze stoel verlengt je rug en opent je buikgebied, ook zet de stoel continue aan tot beweging, wat maakt dat je actieve rug- en buikspieren houdt. Zelfs zonder dat je dit doorhebt. Dus als je zit, dan zit je actief! Voor ons dus de ultieme thuiswerk stoel. Zelfs de uitvinders van de Upstaa, die vooral staand werken willen stimuleren, geven aan dat alleen maar staand werken ook niet goed is. Dus zo heb je twee vliegen in een klap. Actief zittend werken en actief staand.

Licht

Licht is (ook) een vaak onderschat onderdeel van de werkplek. We vroegen Ton Westerik van de Lichtmeester in Zutphen om advies. Een van de belangrijkste is: zorg voor gelijkmatige verlichting. Dus niet alleen een bureaulamp erbij halen, maar zorg ook dat de rest van je werkplek of kamer goed verlicht is. Vaak werken we in te donkere ruimten waardoor onze ogen vermoeid raken. Dit kan weer leiden tot hoofdpijn en spanning in het hoofd. We moeten dan immers hard werken om het gebrek aan licht te compenseren. Ook is het van belang het licht mee te laten bewegen met het daglicht. Denk aan de dagen dat het grijs en donker is buiten, zo’n dag dat je het gevoel kunt krijgen niet helemaal wakker te worden. Dan is licht erg belangrijk. ’s Ochtends bouw je de intensiteit van het licht op en naarmate de dag vordert en ten einde loopt dim je het licht steeds meer, waardoor je de natuurlijke aanmaak van melatonine ondersteunt. Heb je nu meer vragen over licht in je huis of op je werkplek? Vraag dan eens een lichtadvies aan bij de Lichtmeester.

De thuiswerken tips op een rijtje:

  • Zorg voor een actieve zithouding;
  • Wissel je werkhouding af met staand werken;
  • Zorg voor een aparte muis en een apart toetsenbord;
  • Schaf een goede ergonomische stoel aan;
  • Zorg voor voldoende licht.
TNO, ARBO en VMN hebben een duidelijke infographic gemaakt met nog meer tips voor het inrichten van je thuiswerkplek.

Kan ik geld krijgen voor het inrichten van een thuiswerkplek?

Er even van uitgaande dat mensen niet een enorm budget hebben om allerlei materialen zomaar aan te schaffen voor een fijne thuiswerkplek, hebben we ook uitgezocht of ergonomische meubels aftrekbaar zijn en of je een financiële compensatie kunt krijgen voor thuiswerken, via de overheid of via je werkgever.

Zijn ergonomische meubels aftrekbaar?

Na navraag bij De Belastingdienst komen we tot het volgende: Op het moment dat je kosten maakt voor werk is uitsluitend het openbaar vervoer aftrekbaar, andere kosten dus niet. Wellicht kan de werkgever hierin wel een rol spelen en dit kun je dan ook het beste bespreken met je werkgever. Voor mensen in loondienst heeft de werkgever een zogenoemde zorgplicht, dit is in de wet vastgelegd. We hebben hieronder de zorgplicht vermeld die de ARBO op hun website omschrijft: De werkgever moet zorgen voor een gezonde en veilige werkplek voor de werknemer en voor een inrichting van de werkplek die aan de persoonlijke eigenschappen van de werknemer is aangepast. Dit geldt ook voor je thuiswerkplek. Dit wordt de ‘zorgplicht’ van de werkgever genoemd. De mate waarin de werkgever daar invulling aan kan geven is afhankelijk van wat redelijkerwijs gevergd kan worden. Het kan zo zijn dat het door omstandigheden niet redelijk is om dit van de werkgever te verwachten.” Bron: ARBO. Met name het stukje van ‘redelijkerwijs’ is interessant. Vaak zullen werkgevers hun best doen om ervoor te zorgen dat je je werk goed kunt doen thuis, maar het ligt uiteraard niet altijd binnen de capaciteit om iedere werknemer van een compleet ergonomische werkplek te voorzien. Ga hierover eens in overleg. Ben je zelfstandige en wil je je werkplek goed inrichten, dan is een (ergonomische) stoel alleen aftrekbaar als je een aparte kantoor/ werkruimte hebt die geen onderdeel uitmaakt van de ‘huis’ inventaris.

Krijg ik geld voor thuis werken?

Volgens het Nibud kost thuiswerken gemiddeld zo’n € 2,- per dag. Nog los van de kosten die je eventueel zou maken voor de aanschaf van meubels. Momenteel is hiervoor nog geen verplichting voor werkgevers al zijn er werkgevers die wel thuiswerkvergoedingen betalen. Het Algemeen Dagblad schreef er een mooi artikel over.

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...