Blog Hoofdmenu

Boody, 100% (eco)logisch!

boody ecologische bamboo basics

In november schreven we al een blog over Boody Ecowear, ecologische bamboe basics waar wij heel blij van worden. We lieten er in deze blog geen gras over groeien: bij Binorm zijn wij fan van dit Australische merk. Het heeft een hoog draagcomfort, is stijlvol én duurzaam. En dat laatste moeten we even verduidelijken. Want er zijn heel wat leveranciers die bamboe producten op de markt brengen die ecologisch gemaakt zijn. Maar als je je verdiept, blijken ze dat allerminst. Veel bamboetextiel wordt namelijk op een chemische manier geproduceerd. Met sterke chemicaliën die schadelijk zijn voor milieu, mens en dier.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Bamboetextiel is een stof gemaakt van bamboevezels. De sterke cellulose (de bouwstenen van planten en bomen) van bamboe wordt afgebroken met koolstofdisulfide. Het bamboe wordt hiermee helemaal opgelost tot een gelachtige substantie. Daarna verdunnen ze het met natiumhydroxide. De stof die hieruit ontstaat, is viscose cellulose. Na het zeven, verhardt het bedrijf ze het met zure oplossingen. Waarna er garen van wordt gesponnen. Deze chemische manier van bamboetextiel maken is zeer milieuonvriendelijk. En door de oplosmiddelen zijn de originele eigenschappen van het bamboe waarschijnlijk helemaal verdwenen. Bovendien zijn de arbeidsomstandigheden in de fabrieken ook een groot punt van aandacht. Omdat er met giftige chemicaliën wordt gewerkt.

Hoe doet Boody het?

Boody Ecowear doet het gelukkig anders. Ze maken hun basics van organische gifvrije en duurzame bamboeplanten. Boody verbouwt de bamboe zonder kunstmest of pesticiden en zonder irrigatie. Dus alleen met regenwater. Ze snijden de groene scheuten in stukjes rauwe bamboe. Vervolgens drenkt Boody de bamboe in een oplossing om het te verzachten. Het systeem is gesloten. Dat houdt in dat alle vloeistof wordt gerecycled en alle oplosmiddelen opgevangen en verwijderd om ervoor te zorgen dat het proces net zo milieuvriendelijk is als de bamboe zelf.

En dan?

Het dehydratatie proces zorgt voor een extract van de bamboepulp wat ze vervolgens drogen tot vlakke vellen. Als de bamboebladen helemaal droog zijn, vermaalt Boody ze tot een zacht en luchtig materiaal. Dit persen en spinnen ze vervolgens tot een viscose garen dat Boody gebruikt om de kledingstukken te breien. Dit gebeurt in buizen omdat dit zorgt voor zeer weinig stofverspilling in vergelijking met de traditionele fabricage van geknipte en genaaide kleding. Waar tot maar liefst 20% meer stof wordt verspild. Zonde!

Het resultaat is een natuurlijk luxueuze stof die zijdezacht is en heerlijk aanvoelt: de Boody basic! En oh ja, zelfs de verpakking wordt gerecycled en bedrukt met inkt op plantaardige basis. Mooi meegenomen.

Aantoonbaar goed bezig

Om er zeker van te zijn dat bovenstaande ook daadwerkelijk gebeurt en dat dit ook gecheckt wordt, draagt Boody een aantal certificeringen. En is het aantoonbaar goed bezig dus:

  • We beginnen met het Ecocert certificaat. Dit certificaat laat zien dat iedere stap in het productieproces door Ecocert SA is gecertificeerd als biologisch volgens de Ecocert Organic-norm;
  • Dan de FSC, een wereldwijde non-profitorganisatie die de normen vaststelt voor wat een verantwoord beheerd bos is, zowel in ecologische als in sociale zin. Voor Boody betekent dit dat de teelt en oogst van hun bamboevezelgewassen niet bijdragen aan het verlies of de vernietiging van natuurlijke habitats;
  • Vervolgens de PETA, de grootste dierenrechtenorganisatie ter wereld. Alle producten van Boody zijn PETA-goedgekeurd: geen dierlijke producten tijdens de productie van de Boody kledingstukken, 100% veganistisch dus;
  • De ISO certificering van Boody bevestigt de kwaliteitsborging en consistentie van alle kledingstukken;
  • De WRAP: Hun missie is zorgen voor productie van genaaide producten onder wettige, humane en ethische omstandigheden;
  • Tot slot het OEKO-TEX certificaat. Deze certificering verklaart dat de Boody afgewerkte stof geen schadelijke chemicaliën bevat. OEKO-TEX is internationaal bekend en gebruikt een onafhankelijke instantie voor alle certificeringen.

Kortom, wij verkopen dit eco-label dus met een heel goed gevoel! We hebben een ruim assortiment bamboe ondergoed zoals BH’s, leggings, slips, shirts en tops. Vragen over Boody Ecowear? Kom gerust langs in de winkel of kijk op de webshop. Bellen of mailen kan natuurlijk ook (0575 512015 of support@binorm.nl) of stuur een berichtje via onze socials: Facebook en Instagram.

Bronnen:
Sustainablejungle, Boodywear

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven