image

5 Tips om je immuunsysteem te versterken

Het immuunsysteem is een slim en complex systeem in ons lichaam dat als voornaamste doel heeft om ons gezond te houden. Het beschermt ons door virussen, bacteriën en stoffen die niet in ons lichaam horen aan te pakken en op te ruimen. Belangrijk dus om goed voor dit systeem te zorgen! Daarom delen we graag 5 tips met je om vandaag nog te beginnen met het versterken van je immuunsysteem.

20201012084742_groentefruit

1. Zorg ervoor dat je de vitamines en mineralen binnen krijgt die zo belangrijk zijn voor je immuunsysteem.

Denk aan:

  • Vitamine D

Zelfs al eten we gezond, we krijgen niet altijd voldoende vitamine D binnen, omdat we deze vitamine alleen kunnen aanmaken onder invloed van zonlicht. Daarom wordt vaak aangeraden om tijdens de donkere maanden extra vitamine D bij te slikken. D3 is een actieve variant van vitamine D en draagt o.a. bij aan sterke botten en tanden en dus ook het immuunsysteem.

  • Vitamine C

De klassieker voor de weerstand. En dat is niet voor niets, deze antioxidant helpt mee aan het beschermen van je cellen en houdt je weerstand in stand.

  • Van A tot Z

Steeds vaker hebben we door onze leefstijl meer voedingsstoffen nodig en is het moeilijker om deze alleen uit voeding te halen. Voeding blijft natuurlijk de basis! Toch kunnen er allerlei redenen zijn, waardoor ons lichaam behoefte heeft aan meer en/of andere voedingsstoffen, zoals wanneer we een drukke tijd hebben en als onze weerstand op de proef wordt gesteld. In deze periodes zou je dan bijvoorbeeld een multivitamine kunnen inzetten als extra ondersteuning, of een greens-poeder.

microbioom-illustratie-640x426-1

2. Zorg voor je darmen

Want weerstand begint in de darmen. Ja echt. Het zit namelijk zo: het is belangrijk dat onze darmwand gesloten is, zodat indringers makkelijk via deze weg ons lichaam weer kunnen verlaten. Helaas is dit vaak niet het geval. Door stress, slaapproblemen en/of verkeerde voeding kan er sprake zijn van te veel ontsteking in de darmen, waardoor indringers ons lichaam in kunnen komen. Met als gevolg: een immuunsysteem dat de hele tijd aan het werk moet! En zelfs misschien zo hard, dat het indringers op andere plekken in het lichaam niet meer aan kan (bijvoorbeeld verkoudheidsvirussen in neus- en mondslijmvlies!). Hoe werk je dan aan een sterke darmwand? Onder andere door de groei van lichaamseigen bacteriën in je darmen te stimuleren. Door veel vezels uit planten te eten, regelmatig te ontspannen en een bepaalde periode een (pre- &) probioticum in te nemen kan je je eigen bacteriën laten groeien en bloeien. Als je hier meer over wilt weten, dan is het zeker waard om eens iets te lezen van Rineke Dijkinga. Als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut schrijft zij hier veel over in boeken en online blogs. En ook nog in begrijpelijke taal, super fijn!

pexels-pixabay-279360

3. Zorg voor goede slaap

In onze hectische samenleving beschouwen we vaak zeven tot acht uur slaap als een luxepositie. Dit terwijl slaap cruciaal is voor herstel en rust. Tip: beperk het gebruik van schermen met blauw licht, televisie en telefoon, minstens een uur voor het slapengaan en drink geen koffie meer na 15.00 uur.

1698749872710

4. Kom in beweging

Het sluipt er zo bij in en als je alle zitmomenten bij elkaar op telt hebben we voor we het weten de halve dag alweer gezeten. Terwijl beweging zorgt voor doorbloeding en dus ook voor het uitwisselen van belangrijke (voedings)stoffen tussen verschillende plekken in je lichaam. Kom dus in beweging! Wandel ’s ochtends meteen een stukje buiten. Loop na het werk een blokje om. Rek en strek je vaak uit. En doe regelmatig krachtoefeningen, waarbij je je spieren even flink aan zet. Zo zijn we in het kader van 'practice what you preach' zelf als team afgelopen Mei ook flink in beweging gekomen! 😄

1698749872603

5. Kom tot rust

Deze noemen we het laatst, maar is misschien wel het meest belangrijk. Tijdens onze (orthomoleculaire) opleidingen, zeggen de docenten altijd: Stress zet de deuren open! Ons immuunsysteem kan flink ontregeld raken door stress. Er is dan simpelweg te weinig energie over om ons lichaam gezond te houden en te beschermen tegen invloeden van buitenaf. En natuurlijk is dit vaak ook echt makkelijker gezegd dan gedaan. Zorg daarom bijvoorbeeld het liefst gedurende de dag voor voldoende rustmomentjes. Waar je even op adem kan komen. En kan voelen bij jezelf: hoe gaat het nu eigenlijk met mij? En wat kan ik nu doen waar ik blij van word? Een beetje lezen, de voeten inmasseren met een fijne olie, een paar minuten op een spijkermatje liggen... Of misschien nog iets heel anders. En onthoud: liever meerdere kleine momentjes, dan één keer in de zoveel tijd een groot moment van rust (wanneer het misschien eigenlijk al een beetje te laat is).

1698749872441

Het immuunsysteem is dus een complex systeem dat ons helpt om gezond te blijven. Wanneer het niet optimaal functioneert, hebben indringers een grotere kans om ons ziek te maken. Een krachtig immuunsysteem vormt daarom een essentieel element voor een goede gezondheid. Gelukkig kun je dagelijks werken aan het versterken van dit systeem. En je hoeft niet alles tegelijk aan te pakken; begin met kleine stapjes. Elke kleine verandering kan al een wereld van een verschil maken!

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...