Blog Hoofdmenu

Wat zijn oplossingen voor goed en actief zitten?

Weer naar school of naar het werk betekent voor velen ook: weer achter het bureau zitten! Je ziet soms de meest bijzonder houdingen voorbij komen: van achterstevoren op de stoel tot half over het bureau heen hangend. Anderen proberen ook in beweging te blijven tijdens het werken, om niet als verstijfd op te staan na een geconcentreerde werksessie. Even naar de wc of in de keuken iets te drinken halen. Als er namelijk iets slecht is voor ons lichaam, dan is dat lang achter elkaar zitten. Door professionals in de zorg wordt dan ook de afwisseling van zitten en staan erg aangeraden. Alleen staan is namelijk ook niet gezond! Daarom gaan we graag in op de oplossingen voor goed en actief zitten tijdens het (huis)werken.

Thuiswerkplek met de Varier Variable

Zelfs de overheid geeft aan dat lange tijd zittend werken op korte termijn klachten kan opleveren als rugpijn, hoofdpijn, pijnlijke schouders en een stijve nek. Op lange termijn verhoogt het zelfs de kans op hart- en vaatziekten en depressieve klachten. Je kunt er hier meer over lezen.

Hoe krijg ik een productieve werkhouding?

We kwamen een leuke techniek tegen via de site time management, het heet de Pomodoro techniek. Het is een manier om je tijd in te delen in geconcentreerde werkblokken van 25 minuten. Na deze 25 minuten neem je 5 minuten ‘pauze’, haal een kop thee, bel iemand enz. En na 4x 25 minuten neem je een langere ‘pauze’ van 15 minuten. Zo blijf je efficiënt, maar zorg je er ook voor dat je regelmatig even opstaat van je werkplek.

Je kunt bijvoorbeeld ook per blok afwisselen met je houding, 1 blok staand werken en 1 blok zittend. Zo blijf je gedurende de dag in beweging!

Welke bureaustoel gebruik je voor thuiswerken?

En als je dan zit, vaak toch nog steeds aan je keukentafel, waar kun je dan op letten om je houding actief en optimaal te houden? Wij werden meteen ‘verliefd’ op de stoelen van Varier (Voorheen Stokke). Dit Noorse meubelmerk heeft als grootste inspiratie: beweging. De stoelen zijn gemaakt om je aan te zetten tot subtiele bewegingen, zelfs zonder dat je dit doorhebt.

We gebruiken de Varier stoelen dan ook zelf op kantoor bij Binorm en thuis. Er zijn varianten om voornamelijk op te zitten, dan hebben we het over de Varier Variable balans kniestoel. Maar ook de Move, een kruk die je ook staand kunt gebruiken. Door de schotelvormige voet, maakt het dat je zelfs staand continue subtiele bewegingen blijft maken. Toepasselijke naam dus ook: Move. De ultieme zit-sta kruk. Je zit terwijl je staat en je staat terwijl je zit.

Waarom een ergonomische bureaustoel?

De kniestoel, oftewel de Varier Variable balans zullen veel mensen wel herkennen. Doordat het drukpunt van de stoel op de knieën ligt, neem je (bijna) als vanzelf een goede houding aan. Het verlengt de rug en opent het buikgebied. Terwijl zitten op een keukenstoel vaak juist het tegenovergestelde doet.  Ook de naam van deze stoel zegt al veel: Varier Variable Balans. Doordat de stoel reageert op jouw bewegingen om in balans te blijven, blijven rug- en buikspieren actief. Nu is het natuurlijk niet zo dat je gemakkelijk omvalt, het is een stabiele (bureau) stoel.

Het leuke van de Varier Variable balans en de Varier Move is dat ze ook nog eens mooi staan in je interieur. Ergonomie wordt daarmee ook nog eens knap. Scandinavisch design met gezondheidsvoordelen. Zo heb je niet alleen een goede stoel, maar kun je deze ook laten staan als je klaar bent met werken of gemakkelijk wegzetten door het lichte gewicht. Ideaal als je wat kleiner behuisd bent en niet beschikt over een aparte thuiswerkplek, -kamer of kantoor.

Wat zorgt voor een actieve zithouding?

In beweging blijven is zeer belangrijk voor je doorbloeding, je houding en daarmee natuurlijk je gezondheid. Hiermee komen we op de betekenis van ergonomie en het belang van ergonomisch zitten en werken.

Ergonomie is kortweg de wetenschappelijke studie van de mens in relatie tot zijn omgeving (Bron Wikipedia). Vaak wordt ergonomie toegepast in de werkomgeving. Het gaat dan niet alleen om de werkplekinrichting en je lichaamshouding, maar ook om je mentale gezondheid.

Voldoende afwisseling is hierbij de sleutel tot een gezonder lichaam. En actief zitten op een ergonomische stoel draagt hieraan bij.

Wil je meer weten over de Varier Variable en de Varier Move? Neem dan hier eens een kijkje.

Nog even op een rijtje, de voordelen van een ergonomische bureaustoel:

  • Het verbetert je zithouding;
  • Het verbetert je werkhouding;
  • Een ergonomische bureaustoel zet aan tot beweging;
  • Een ergonomische bureaustoel ondersteunt je lichaam;
  • Je blijft (onbewust) actief je rug- en buispieren aanspannen;
  • Je kunt de Varier Variable balans ook als ‘gewone’ stoel gebruiken;
  • De Varier bureaustoelen zijn licht in gewicht en makkelijk te verplaatsen;
  • Je kunt met een ergonomische kruk (de Varier Move bijvoorbeeld) zowel staand als zittend werken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven