image

De 8 voordelen van zelfgemaakte soep

Het is nu echt kouder …. Brrrr. Ideaal voor een heerlijke pan dampende zelfgemaakte soep. Wist je dat zelfgemaakte soep tal van voordelen heeft? Zelfgemaakte soep heeft het allemaal: het is gezond, voedzaam, makkelijk, veelzijdig, budgetproof en heerlijk! Niet voor niets eten we bij Binorm (bijna) elke dag verse soep!

De voordelen van zelfgemaakte soep:

1. Houdt je vochtgehalte op peil

Ben je een moeilijke drinker of heb je een dagje minder gedronken? Kies dan vaker voor soep. Een portie soep van 250 ml levert een zesde van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vocht (1,5 liter per dag).

2. Een boost van groenten

Soep is ideaal als je moeite hebt om aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groenten (minimaal 400 gram) te komen. Een portie soep van 250 ml levert ongeveer 150 gram groenten (op basis van 600 gram groenten per liter water).

3. Veel vitamines, mineralen en vezels

Met soep kun je eindeloos variëren in ingrediënten. Hierdoor levert soep veel vitamines, mineralen en vezels. Helemaal als je veel groenten toevoegt en wat vaker kiest voor peulvruchten als alternatief op vlees/vis. Hoe langer je de soep kookt, des te meer vitamines en mineralen er verloren gaan. Maar, er komen juist ook vitamines en mineralen vrij door het koken die je lichaam hierdoor beter kan opnemen, zoals lycopeen in tomaten en bètacaroteen in wortelen, oranje en groene groenten. De verloren vitamines en mineralen compenseer je gemakkelijk door rauwkost tijdens de lunch en fruit als tussendoortje te eten.

4. Ideaal voor kinderen

Om kinderen meer groenten te laten eten is soep heel geschikt om ze vertrouwd te laten raken met verschillende smaken. Vrijwel alle groenten, ook de minder geliefde, kunnen in soep ongemerkt worden toegevoegd en eventueel licht gepureerd worden.

5. Goedkoop en veelzijdig

Alle groenten zijn geschikt om te gebruiken voor soep. Kies voor groenten uit het seizoen of die in de aanbieding zijn, dit is vaak goedkoper. Ook peulvruchten zijn veelzijdig voor in soep en goedkoop.

6. Makkelijk

Binnen een half uur kun je al een zelfgemaakte soep op tafel hebben. Bovendien is soep makkelijk om van tevoren klaar te maken en in grote hoeveelheden. Deze kun je vervolgens in porties invriezen, zodat je bij weinig tijd toch een gezonde maaltijd kan eten.

7. Vullend

Een stevige maaltijdsoep verzadigt meer dan vast voedsel. Soep heeft namelijk een verzadigend effect. Soep vult de maag, waardoor deze uitzet en een signaal doorstuurt naar het verzadigingscentrum in je hersenen. Soep met stukjes verzadigt langer dan volledig gepureerde soep.

8. Goed voor de lijn

Mensen die vaak soep eten, hebben minder last van een hoog cholesterol en overgewicht. Soep levert over het algemeen weinig calorieën, afhankelijk van hoe je de soep maakt. Een soep op basis van veel groenen en peulvruchten, levert per portie van 250 ml ongeveer 100 – 150 kcal.

Tips voor een gezonde en voedzame soep:

Nu hebben we nog een lijstje tips voor je, als je soep maakt. Zodat de soep niet alleen heerlijk is, maar dat je ook rekening kan houden met gezondheid en soep.

// Maak je soep zelf

Wanneer je zelf soep maakt, kun je zelf bepalen wat je er allemaal in doet. Bovendien is het een stuk gezonder en voedzamer. Kant- en klare soepen bevatten veel zout en vele soorten ook aardig wat toegevoegde suiker. Met een portie van 250 ml kant- en klare soep zit je al vrij snel op bijna de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zout (6 gram per dag) en 15 gram suiker.

// Wees matig met bouillonblokjes

Bouillonblokjes bevatten veel zout. Kies voor vet- en zoutarme bouillon of maak je bouillon zelf. Gebruik één bouillonblokje per liter water in plaats van per 500 ml water.

// Gebruik verse kruiden en specerijen in plaats van zout

Je hebt geen extra zout nodig om soep op smaak te brengen. Kruiden verrijken de smaak van soep enorm. Denk aan: knoflook, (gerookte) paprika, gember, kurkuma, peper, peterselie, koriander, komijn, lavas, marjolein bieslook, dille, dragon basilicum, tijm, ui. Ideaal om mee te koken, maar voeg ook eens verse kruiden toe vlak voor het opdienen.

// Wees matig met vet en kies een gezond alternatief

Gebruik weinig extra vet zoals boter, room en spekjes. Vaak zijn deze ingrediënten niet nodig om een soep romiger of gebonden te maken. Groenten zoals pompoen, bloemkool, (zoete) aardappel, knolselderij, aardpeer en courgette en noten, zaden en avocado zijn hier ook geschikt voor. Dit laatste geeft wel wat extra calorieën, maar tegelijkertijd meer vitamines, mineralen en gezonde vetten.

// Varieer en wees creatief!

Bereid je soep met minimaal 600 gram groenten per liter water. Varieer volop in groenten voor een variatie aan voedingsstoffen en kies eens wat vaker voor peulvruchten. Kook de groenten beetgaar, zodat voedingsstoffen behouden blijven. 

Voeg ook eens zaden en pitten toe vlak voor het opdienen, zoals zonnebloem- en pompoenpitten, sesam-, hennep-, maan- en lijnzaad of noten.

// Neem vaker soep mee

Een grote pan soep gemaakt, maar geen plek in de vriezer? Neem soep mee in een thermoskan voor tijdens je lunch. Aangevuld met 2 sneetjes volkorenbrood en gezond beleg heb je een heerlijke en voedzame lunch. 

 

PS. Plaatjes zijn van Unsplash. XOXO

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...