image

Binorm in beweging in Italië

Met het Pinksterweekend zijn wij, ter ere van het 50-jarige bestaan van Binorm, met het hele team er een paar dagen tussenuit geweest naar het prachtige Fanghetto in Italië. En met de prachtige natuur daar, konden we natuurlijk niet anders dan lekker veel in beweging zijn. Wij nemen jullie graag mee in de bewegingsavonturen die wij hebben beleefd. Lees je mee?

Stappen zetten in Fanghetto

Fanghetto is een eeuwenoud dorp in Italië, gelegen in Liguria, op 100 meter van de Franse grens. Het dorp kenmerkt zich door smalle straatjes met stenen trappen waar je alleen te voet doorheen kunt dwalen. Hier hebben wij onze eerste stappen al aardig goed gezet. 😉  Het dorpje Fanghetto Smal straatje in Fanghetto... ...en nog meer!

In het dal onder het dorp stroomt de rivier de Roya en om het dorp heen vind je talloze bergpaden voor de mooiste wandelingen om de omgeving en andere omliggende dorpen te ontdekken en te beleven. Dit hebben wij dan natuurlijk ook gedaan met het hele team!

Wandelen naar Airole

Ons eerste avontuur begon met een wandeling vanuit Fanghetto door de bergen naar Airole, een wandeling van stijgen en dalen van ongeveer een uur. Maar om heel eerlijk te zijn…. Wij hebben er wel wat langer over gedaan, want je ziet adembenemende uitzichten van de omgeving. Daar moesten wij natuurlijk even bij stilstaan en deze ten volste in ons opnemen. Het Italiaanse spreekwoord ‘Chi va piano va sano e va lontano!’ ofwel, ‘Wie kalmpjes gaat, gaat gezond en ver!’, is maar al te waar in de bergen! De wandeling gaat beginnen! Met onze gids voorop 😉 Uitzicht vanaf het bergpad op de rivier de Roya Heerlijk tussen al het groen met z'n allen! Fanatiekelingen, helling op...helling af... Wandeluitzichten, wauw! Wandelen met dit uitzicht maakt blij 😁 We zijn er bijna! We krijgen geen genoeg van de uitzichten…Zie je Fanghetto in de verte? Zo ver hebben we al gewandeld!

De nauwe straatjes en oude huizen in Airole laten zien dat het dorp al eeuwenoud is. De geschiedenis leert dat de eerste officiële documenten al van voor het jaar 1000 stammen. In de late Middeleeuwen is het dorp zoals wij het nu kennen, met de typische bouw van huizen, kerken en het dorpsplein. Airole heeft zijn karakteristieke uiterlijk behouden, maar gaat ook met de tijd mee. Zo combineert Airole een stuk historie met de voorzieningen van vandaag de dag. Het dorp heeft nu ongeveer 500 lokale bewoners.  We zijn er... ...aangekomen in Airole! De piazza, of het centrale plein, is het sociale middelpunt van Airole. Bewoners en bezoekers komen er om elkaar te ontmoeten en een cappuccino te drinken. Zo hebben wij dat ook gedaan om na te praten over de prachtige wandeling. 😊 De piazza Groepsfoto!

Zwemmen in de rivier de Roya

Vervolgens hebben wij de wandeling terug gemaakt naar Fanghetto en zijn wij afgedaald naar het dal onder het dorp om met de voetjes af te koelen in rivier de Roya of voor wie het aandurfde de koude rivier in te gaan om te zwemmen... De meesten van ons team namen het ervan, want wist je dat koud water zwemmen zo slecht nog niet is? Je wordt er alerter van, het boost je huid en haar, het verbetert je immuunsysteem, het stimuleert je stofwisseling, het versnelt spierherstel (heel fijn na de wandeling…), het verlicht stress en kan depressie verlichten. De eerste stapjes in de rivier waren pittig… toch wel kouhoud…, maar eenmaal in de rivier… Heerlijk! Wij zijn heel dankbaar voor rivier de Roya!  Rivier de Roya Frisse duik!

Wandelen over Monte Erisetta

De tweede dag zijn wij met z’n allen naar Monte Erisetta gereden. Monte Erisetta is een berg in de Ligurische Alpen. Er loopt een prachtig pad over de Monte Erisetta. Je loopt langs een bergkam en hebt altijd een mooi uitzicht in alle richtingen. Karakteristiek voor het gebied zijn de pittoreske dorpjes of perchés, kleine bergdorpjes, die boven op heuvels of tegen steile hellingen liggen. Traditioneel was dit de methode om de bevolking te beschermen tegen aanvallen op zee.


Hier hebben wij opnieuw een wandeling gemaakt, dit keer van ongeveer 2,5 uur.  De route Binorm was here! 😍


De route bracht natuurlijk veel tussenstops, want afhankelijk van de hoogte werd de wandeling afgewisseld door grashellingen, enkele steile rotswanden, dennenbossen, weelderige loofbomen en kleurrijke mediterrane flora met bloemen en kruiden die volop onze aandacht trokken.  Rode valeriaan with a view Zo mooi om te zien wat er groeit tussen de rotsen De wandeling tussen bloemen, kruiden en struiken, pssst wie van ons team loopt daar? Tijm with a view Eucalyptusboom Kruiden ruiken, kan Marieke het raden? We werden vergezeld door een lokale bewoner 🐶 Even van het uitzicht genieten Wat een teambuilding! Genieten ❤️

Fietsen in San Remo

Natuurlijk kon het bewegen niet compleet zijn zonder lekker typisch Hollands de fiets te pakken! De laatste dag hebben wij fietsen gehuurd en hebben wij langs de kust van San Remo gefietst. San Remo is een mooie badplaats aan de Italiaanse Bloemenrivièra, Rivièra di Ponente. De stad ligt vlakbij de Franse grens op ongeveer 65 km van Nice en 165 km van de Italiaanse stad Genua. De fietsroute ging over de oude spoorbaan van vroeger. Deze is nu omgetoverd tot een prachtig fietspad. Dit pad heeft ons langs een kleurrijke bloemenzee met de heerlijkste geuren en uitzicht over de zee gebracht. Tussendoor zijn wij even gestopt om een duik te nemen in de zee. Na deze heerlijke verkoeling zijn we terug gefietst om vervolgens terug te reizen naar Nederland, zodat de winkel weer open kon voor jullie. 😊  Het oude station in San Remo, op weg naar de fietsen Gezellig op de fiets! Met uitzicht! Gezellig!


Wat hebben we het fijn gehad zo samen als team lekker in beweging. Hopelijk hebben jullie mee genoten in deze blog en inspireert dit jullie ook om heerlijk te gaan bewegen, dit hoeft natuurlijk niet in Italië te zijn. 😉 Ook in Nederland heb je prachtige plekken. Wat dacht je van wandelen, hardlopen of mountainbiken op de prachtige Veluwe… Er valt zoveel te beleven en te ontdekken en dat maakt bewegen heel leuk. 😊


Wat is jouw favoriete wandeling/bewegingsactiviteit in Nederland? Laat het ons weten! Veel liefs van ons, team Binorm. Ciao!

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...