image

Valeriana Officinalis

Valeriaan heeft sinds de oudheid de reputatie als kalmerend en ontspannend kruid en wordt gebruikt bij slapeloosheid. De voornaamste toepassingen in de volksgeneeskunde zijn: nervositeit, rusteloosheid, slapeloosheid, angst, hysterie, spanning-hoofdpijn, menstruatie krampen, nerveuze maag, spastische darm en hoge bloeddruk. Het deel van de plant dat wordt gebruikt, is de wortelstok. De gedroogde wortel heeft een sterke geur waar katten en knaagdieren van houden en is dus voor hen een lokmiddel. De plant is inheems in Europa en houdt van een vochtige, voedselrijke, kalkrijke bodem in zon en schaduw.

Werking van Valeriaan

Bij de uitgebalanceerde dosis wordt valeriaan zeer goed verdragen en is niet suf makend. Bij sommige (meestal temperamentvolle personen) kan het kruid soms juist een stimulerende werking hebben. Echte valeriaan leidt niet tot gewenning. Het is echter het beste om het niet langer dan 3 weken achtereen gebruiken (zoals bij de meeste kruiden dat aan te raden is).
  • Lever- en nierpatiënten nemen het kruid alleen in overleg met een arts.
  • Interacties zijn mogelijk bij medicijnen die op het centrale zenuwstelsel werken.

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...