image

Regenboogeten en waarom dat goed voor je is

De regenboog staat symbool voor geluk en hoop  (je weet wel, die pot goud..) of de verbinding tussen hemel en aarde. Maar nu mogen we de regenboog ook associëren met eten en een gebalanceerd dieet. Want wie alle kleuren van de regenboog eet, krijgt de nodige vitaminen en mineralen binnen. Voordat we over gingen tot het schrijven van dit stuk hebben we ons afgevraagd of het ‘regenboog’ eten niet weer een hippe uitvinding is voor een nieuwe benadering van eten. Geenszins gelukkig, het is vooral een enorm handig ezelsbruggetje. We verdiepen ons in regenboog eten.…. Het ezelsbruggetje van de regenboog gebruiken is vrij gemakkelijk, welke kleuren heb ik al gegeten of welke mis ik nog? Maar ook zul je merken dat eten met een regenboog in je hoofd best heel gemakkelijk is en leuk.

Een voorbeeld:

Ochtend: Havermout met blauwe bessen en appel (rood & paars) Middag: Boterhammen met avocado en een sinaasappel  (groen & oranje) Avond: Boerenkool (geel & groen) En je hebt ze, regenboog check, gezondheid & vitaminen check. En je ziet ook, dat het niet (extreem) ingewikkeld of moeilijk hoeft te zijn.

Tips voor regenboogeten:

  • Eet het liefst biologische (en dus onbespoten) groenten en fruit
  • Gebruik zo veel mogelijk seizoensgroenten
  • Uiteraard lekker vers, liever een paar keer verse groeten en fruit kopen, dan teveel ineens kopen en de helft moeten weggooien. Inmiddels weten we wel dat het niet hoort dat groenten en fruit oneindig houdbaar zijn
 

Aandachtspunt: Vet

Wel is er iets waar je goed op ‘moet’ letten. We hebben tijdens onze lessen (orthomoleculaire gezondheidsleer) vernomen dat je vet nodig hebt om essentiële voedingsstoffen op te nemen. “Gooi een dikke klodder mayo op het bordje rauwkost dat je je kinderen geeft, want zonder vet hebben ze er weinig aan”, is een zin die eens voorbij kwam. Wij raden niet per sé mayonaise aan, maar het is een manier van zeggen dat het vrij duidelijk maakt dat vetten essentieel zijn om voedingstoffen op te nemen. Er zijn natuurlijk heel prima mayonaises verkrijgbaar zonder rare toevoegingen, bijvoorbeeld die van Bio Bandits.  Genoeg over mayo, hoe voeg je goede en gezonde vetten toe aan je maaltijden (of de lunch box van je kinderen), zodat wat je eet ook optimaal wordt opgenomen?

Tips voor het toevoegen van gezonde vetten aan het regenboog eten:

  • Voeg noten, pitten of zaden toe (en varieer hier in)
  • Eet een salade met een dressing van olijfolie, walnootolie of sesamolie
  • Garneer je verse soep of salade met een scheutje olijfolie en noten & pitten
  • Geef je kinderen noten mee naar school

Functionele stoffen per kleur van de regenboog

Om je een inzicht te geven in een aantal functionele stoffen in de regenboog, geven we hieronder een toelichting per kleur.

PAARS & BLAUW:

Anthocyaan – dit stofje is de kleurstof die de vruchten en bladeren hun dieprode/paarse kleur geeft. Het wordt gerekend tot de antioxidanten* en  daarmee brengen de groenten en vruchten in deze kleurcategorie die eigenschappen mee.

GROEN:

Weer een kleurstof, de stof Chlorofyl. Deze stof zorgt ervoor dat bladeren hun mooie groene kleur krijgen. Chlorofyl heeft onder andere een beschermende werking voor onze darmen, heeft een positieve werking op het zuurstofgehalte in ons bloed, versterkt het immuunsysteem en is in staat toxische stoffen aan zich te binden waardoor ons lichaam ze af kan voeren. Wonderspul dus..

GEEL:

Kalium – Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in je lijf. Carotenoïden – Zie hiervoor oranje. Luteïne – Antioxidant* – en het beschermt de ogen als UV filter.

ORANJE:

Carotenoïden, er zitten veel groenten en fruit vol met carotenoïden. In de context van ‘eet de regenboog’ is deze stof zeer relevant. Aangezien de vele kleuren (van geel tot rood) van de vruchten aangeven dat ze vol goede stoffen zitten. Carotenoïden zijn in feite ook de kleurstoffen die we zien. De kleurstoffen lenen hun naar aan de groente waar veel van deze stof aanwezig is, het Latijnse carota, wat wortel betekent. We hebben hieronder een samenvatting gemaakt van de gezondheid effecten van carotenoïden in het algemeen. De gezondheid eigenschappen van carotenoïden voor zover bekend :
  • Ondersteunen het immuunsysteem
  • Goed voor ogen en huid

ROOD:

LYCOPEEN – Antioxidant* *Antioxidanten - Bij de verschillende kleuren komen meerdere malen antioxidanten voor. Antioxidanten hebben met name een beschermende werking voor ons lichaam. Ze beschermen onze weefsels en cellen tegen schadelijke stoffen en invloeden.

ENFIN

Uiteraard is goed, gezond en gevarieerd eten belangrijk voor ons allemaal. En er zijn zoveel diëten en voeding methodes te vinden. Laat je leiden door je eigen gezondheid en gevoel. De een is de ander niet. Kijk wat werkt. Mocht je twijfelen over je dieet of voedingspatroon, kom dan gerust eens langs in de winkel voor advies. We denken graag met je mee.

> Inspiratie:

De website van Rineke Dijkinga, we zijn enorme fans. Je kunt er recepten vinden, maar ook verschillende artikelen. Op de manier waarop Rineke kookt en gerechten bereidt, krijg je vrijwel zeker voldoende goede voedingsstoffen binnen! Kijk maar eens op haar site: https://rinekedijkinga.nl/

Bronnen:

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...