Blog Hoofdmenu

Recept voor een goede weerstand. Bottenbouillon van de kip

Al enige tijd is bekend dat een lang getrokken bouillon van botten, enorm goed is voor je immuunsysteem en nog een aantal andere zaken, waaronder het onderhoud van gewrichten, botten en darmen. In een bottenbouillon zijn een grote hoeveelheid mineralen terug te vinden en daarbij ook nog eens een grote hoeveelheid collageen.

De meesten kennen dit stofje als een toevoeging in beautyproducten, maar het komt dus uit botten. Leuk weetje hè? Collageen wordt niet voor niets gebruikt in crèmes, het ondersteunt de huid en kan bijdragen aan minder rimpels en helpt om de huid soepel houden.

Maar ook het vrijkomen van gelatine in de bouillon kan zeer gunstige effecten hebben op je darmen. En dat is nu net de plek waarvan we weten dat er zoveel voor je gezondheid wordt geregeld!

Goed, de bouillon kun je maken van vlees, kip of vis. Uiteraard ga je hier voor biologisch vlees. Er zitten weinig ingrediënten in de bouillon, dus wat er in zit moet van goede kwaliteit zijn.

  • Botten van 1 kip (ik gebruik het karkas van een biologische kip die ik afgelopen avond heb gegeten)
  • Scheut appelazijn
  • 2 liter water
  • Snuf zout
  • Knoflook – ui – kurkuma – tijm – komijn – peterselie

Doe de kippenbotten met alle peesjes (en wat er nog meer aanhangt) in een pan met een scheut azijn en water. Laat dit zo’n 8-10 uur lekker pruttelen

Als er schuim opkomt, schep dit weg met een schuimspaan.

Na uren lekker geprutteld te hebben giet je de bouillon af door een zeef. Daarmee vang je alle botjes op en houdt je alleen de bouillon over.

Daarna kun je de bouillon aanvullen met zwavelhoudende producten als knoflook en ui. Dit zijn ingrediënten die een antibacteriële, antivirale en anti schimmel werking hebben.

En voeg kurkuma, tijm, komijn, peterselie toe als antioxidanten en als ontstekingsremmende ingrediënten.

Nog een tip om deze weerstandsbooster compleet te maken: Je kunt de bouillon ook goed invriezen. Dus als je toch lekker bezig bent, maak extra veel, en vries porties in voor een regelmatige portie weerstand.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven