Blog Hoofdmenu

Over voetreflexologie – Gastblog van Jose Fikken

Toen Marthe mij in februari vroeg of ik een blog wilde schrijven voor Binorm, hoefde ik niet lang na te denken. Binorm en ik willen allebei graag een bijdrage leveren aan het welbevinden van de mens.

Mijn naam is Jose Fikken en al ruim twintig jaar werkzaam als voetreflexzonetherapeut. In mijn praktijk aan de Coehoornsingel in Zutphen, ondersteun ik mensen die door voetreflexzonetherapie willen werken aan hun gezondheid. De afgelopen jaren ben ik me blijven bijscholen in de alternatieve geneeskunde zoals in massagetechnieken en homeopathie. Daarnaast heb ik de opleiding tot mindfulness trainer en beeldend ACT therapeut afgerond. ACT staat voor Acceptatie and Commitment Therapy en is een nieuwe vorm van gedragstherapie die je kan helpen om op een handige manier om te gaan met problemen. Zodat je hier niet steeds in vastloopt en je beter in staat bent om meer te genieten van de waardevolle dingen in je leven.

Passie voor voeten

Maar mijn hart en passie ligt bij de voeten. Daar ligt mijn kracht, door het masseren van voeten in verbinding zijn met mijn medemens. Iedereen doet onbewust aan reflexologie. Kloppen we een baby op de rug om een boertje te doen dan kloppen we op de vijfde ruggenwervel, de wervel die in relatie staat met het spijsverteringsstelsel. Als iemand, al nadenkend, zijn vingertoppen tegen elkaar plaatst is dat eveneens een vorm van reflexologie. Door in een onbewuste beweging de vingers tegen elkaar te plaatsen, raakt hij in een toestand van kalmte. In de vingertoppen bevinden zich de reflexen van je hoofd.

“Misschien zijn het onze voeten

Die de menselijke maat bepalen van de levensreis

Onze voeten lopen op de vloer van de aarde

Soms bloot en kwetsbaar

En dan weer in schoeisel verpakt

Stap voor stap verkennen we als kalme reizigers

Het bewegende schilderij dat Leven heet”

Wat is voetreflexologie?

Voetreflexologie is een eeuwenoude therapie die gebaseerd is op de gedachte dat lichaam en geest met elkaar verbonden zijn en een geheel vormen. Dat noemen we holistisch. Visie op dit holistisch mensbeeld is dat er een samenhang is tussen de fysieke, emotionele, mentale, sociale en spirituele factoren van het menszijn. Dit uitgangspunt is dat ieder mens in essentie heel en volledig is. Door allerlei verschillende levenservaringen zijn we dat vaak vergeten. We hebben vaak een schil om ons heen gebouwd, als een manier van overleven. We geven de verantwoording voor ons eigen welzijn vaak onbewust uit handen. De wortels van voetreflexologie liggen waarschijnlijk in China en India, maar ook in de archieven van de oude Egyptenaren vinden we al afbeeldingen van mensen die elkaar de voeten masseerden.

Helende werking

Ieder mens heeft een zelf genezend vermogen dat op verschillende wijze weer geactiveerd kan worden. Dit zelf genezend vermogen is een innerlijke kracht, een vermogen dat probeert lichaam en geest zo gezond mogelijk te houden. De kracht van voetreflexzonetherapie ligt onder andere in de sfeer van rust, tijd, ruimte en aandacht voor de mens, tijdens de massage en door de massage. Hierdoor komt het lichaam tot rust en kan de helende werking beginnen. Op en in de voeten bevinden zich reflexzones die in verbinding staan met alle organen en weefsels die het lichaam bezit. De reflexzones zijn een afspiegeling van je hele lichaam. Met verschillende massagetechnieken worden reflexzones op de voet gestimuleerd. Hierdoor wordt invloed uitgeoefend op het zelf genezend vermogen van de mens, wat zijn werking heeft op het lichaam en ziel. Door voetmassage wordt het zelf genezend vermogen van de mens geactiveerd en komt de helende kracht in werking.

“Leren luisteren naar het fluisteren

Van het lichaam

Voordat het gaat schreeuwen”

Wanneer voetreflexologie?

Omdat voetreflexzonemassage een holistische therapie is, zijn er eigenlijk geen contra indicaties. Het is een natuurlijke vorm van behandelen, het vervangt geen arts of medicatie. Wel kan het zeer aanvullend zijn en een ondersteunde werking brengen zoals:

 • rust en ontspanning;
 • verbetering van doorbloeding;
 • betere lymfe en energetische doorstroming;
 • verlichting van pijn;
 • activeren van het zelf genezend vermogen.

Voetreflexologie is toepasbaar voor iedereen; jong en oud, in en voor elke fase van het leven. Reflexzonetherapie kan toegepast worden bij:

 • lichamelijke klachten;
 • emotionele klachten;
 • hormonale klachten;
 • stressklachten;
 • vermoeidheid;
 • voor ontspanning.

“Moeheid is een wijsheid van het lichaam

Die weigert nog langer energie te steken in dat

Wat je aan het doen bent”

In onze huidige tijd waar de bewustwording om gezonder te leven steeds actueler wordt, kan voetreflexzonetherapie een bijdrage leveren aan het versterken van het immuunsysteem. Het kan preventief ingezet worden voor het behoud van een zo optimale gezondheid. Bij ziekte kan het als ondersteuning worden gebruikt om het zelf genezend vermogen te activeren, te prikkelen of juist tot rust te brengen.

Neuroreflexologie binnen de voetreflexologie

Een bijzondere techniek in ons werkveld. Het is een behandelwijze die zich richt op één focuspunt, de meest pijnlijke plek in de reflexzone die correspondeert met de klacht. Een soort ‘laserbehandeling’. Neuroreflexologie richt zich op reflexpunten die het centrale zenuwstelsel beïnvloeden. Deze zenuwbanen lopen via de wervelkolom naar de organen, spieren en systemen. Als een van die zenuwbanen geblokkeerd is, kan deze verschillende klachten veroorzaken. Het reflexpunt is dan bijvoorbeeld zeer pijnlijk. Door het masseren van dit punt kan de betreffende zenuw weer ´aangezet´ om de informatie weer te laten stromen. Deze therapie kan zeer doeltreffend zijn. Vaak is er na één behandeling al verbetering. Ook neuroreflexologie is een energetische en holistische therapie.

Wanneer neuroreflexologie?

Toepasbaar bij een breed scala van aandoeningen. Denk aan:

 • zenuwpijn in de wervelkolom en of gewrichten;
 • duizeligheid;
 • gebitsproblemen;
 • tinnitus;
 • sinusitis;
 • migraine;
 • maag en darmproblemen;
 • gordelroos;
 • pijnlijke ribben, intercostaal neuralgie.

En wat recenter zijn er positieve resultaten bij mensen die te maken hebben met smaak en geurverlies door long covid. Door deze vorm van neuroreflexologie toe te passen hebben een aantal mensen hun reuk soms helemaal teruggekregen.

Wat kun je zelf doen?

Vaak krijg ik de vraag wat iemand zelf kan doen. Echter, een volledige therapeutische massage, vraagt echter om de kundige handen van een ervaren voetreflexoloog. Zij kan doelgerichter blokkades lokaliseren en opheffen. Maar het doen van dagelijks onderhoud kun je prima zelf. Hieronder zie je de voetreflexkaart die gemaakt is door Hanne Marquart. Zij is een van de grondleggers van de westerse reflexologie.

De voetreflexkaart door Hanne Marquart

Dagelijks je voeten masseren is een supergezonde gewoonte. Als je dit ook nog doet met een goede voetencrème die etherische olie bevat zoals aloë vera of lavendel is dat een weldaad voor je voeten. Ook kun je een voetbad nemen met zeezout. Dit is heerlijk als je vaak koude voeten hebt, of een jeukende en schilferende huid. Zeezout heeft een ontgiftende werking. Baking soda is zuiveringszout, heerlijk voor zachte geurloze voeten dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Voor de juiste voetverzorgingsmiddelen kun je je laten adviseren door het kundige team van Binorm. En je kunt ook Binorm’s blog over etherische olie lezen. Hoe goed dit tot zijn recht komt in bijvoorbeeld zo’n fijn voetbad.

In verbinding

Door je voeten regelmatig onder handen te (laten) nemen, ontstaat een betere doorbloeding en wordt het lymfesysteem gestimuleerd. Hierdoor kunnen afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Je hele lijf, alle spieren, weefsels en organen zijn weerspiegeld in de voeten. De reflexen in je tenen staan met je hoofd in verbinding en in de bal van de voet zitten de reflexen van je longen. Het middelste deel van je voet staat in verbinding met het spijsverteringsstelsel, de darmen. In de hiel bevinden zich de reflexen van de billen en het bekken. Aan de binnenkant van de voet vinden we de reflexen van de wervelkolom en aan de buitenkant die van de ledematen. Op blote voeten lopen is dan ook een actieve gratis massage van de voeten. Of breng een bezoek aan het blotevoeten pad. Dit is tevens ook nog een mooie ontmoeting met elkaar.

Grote teen

Het gebied aan de buitenkant van de grote teen correspondeert met de hypothalamus. Dit is een gedeelte van de hersenen dat een rol speelt bij vechten, vluchten, lust en eten. Zo regelt de hypothalamus onder andere het hongergevoel. Door het masseren van de zijkant en de onderkant van de grote teen kun je tijdelijk een verzadigd gevoel krijgen. Het is niet zo dat je hierdoor een knorrende maag het zwijgen kunt opleggen, maar lichte trek lijkt wel te verdwijnen. Ook kun je jezelf kalmeren door de grote teen zachtjes te masseren en jouw hoofd verder leeg maken door de kleine tenen ‘leeg’ te masseren.

Zonnevlecht

Deze zit onder de bal van de voet. Als je dit gebied masseert, door een lichte pulserende druk op dit punt te geven, kan stress verminderen en de ademhaling minder oppervlakkig worden. Hierdoor kan er ontspanning ontstaan.

Dikke darm en dunne darm

Dit reflexpunt in het midden van de hiel is betrokken bij het verteringssysteem. Heb je last van je darmen? Oefen dan met een vinger druk uit op dit reflexpunt. Ook kunnen de darmen gemasseerd worden door de middenvoet ´uit te wringen´, zoals je een doek uitwringt.

Koude voeten

Waar het masseren van de voeten óók bij kan helpen, is het verbeteren van de doorstroming bij koude voeten. Volgens de Chinese geneeskunde duidt kouwelijkheid in het lichaam op een gebrekkige stroom van energie of te weinig bloeddoorstroming. Disbalansen in het lichaam die verschillende oorzaken kunnen hebben zoals stress, te weinig beweging of verkeerde voeding. Je leefstijl veranderen natuurlijk de beste manier om je voeten lekker warm te houden. Op de korte termijn kun je resultaat boeken met het masseren van een punt boven op de voet. Deze bevindt zich op de voet tussen de grote teen en de teen ernaast, op ongeveer 2,5-3 cm vanaf de teenopening omhoog. Druk met de punt van de duim stevig op dit punt. Houdt deze druk vast voor twee à drie minuten. Doe dit op beide voeten.

Last van koude voeten? Door het punt boven op de voet te masseren, kun je je voeten warmer krijgen

Linker- en rechtervoet

De linkervoet komt overeen met de linkerhelft van het lichaam en de rechtervoet met de rechterhelft. Dezelfde voet symboliseert ook met de vrouwelijke kant in ons, yin energie. Én de linkervoet weerspiegelt de signalen van emoties, relaties en het onderbewuste. Dan de rechtervoet. Staat symbool voor de mannelijke kant, de yang energie. Deze voet weerspiegelt het teken van ratio, praktische zaken en het bewuste.

In gesprek

Als therapeut ga ik vaak in ‘gesprek’ via de voet met de mens. Voeten vertellen veel. Een blokkade voelt vaak warm aan als er te veel aan energie opstapeling is. Voelt de voet koud of leeg, dan is er weinig tot geen energie. Ook kijk ik naar de voetdiagnostiek. Welke structuur heeft de voet: is deze elastisch of juist hard of zacht? Hoe is de kleur: rood, roze of wit? Ook let ik op welke informatie de bovenpool kan geven over het opnamevermogen van iemand. De middenpool vertelt hoe de informatie wordt verwerkt en de onderpool, de hak, staat voor het loslaten. Hoe deze zich tot elkaar verhouden, zie je hieronder.

Onze voeten kunnen ons een kijkje geven in ons welbevinden

Zo is er nog veel meer te vertellen over onze onderdanen, de voeten, het fundament van ons lichaam. Bovenstaande geeft een indruk hoe voeten ons een kijkje kunnen geven in ons welbevinden. En ook hoe een goede massage een weldaad kan zijn voor lichaam en geest.

Wil je meer weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website: www.josefikken.nl

 

Onze Jasmin over haar behandeling bij José

Bij voetreflexologie wordt ervan uitgegaan dat de voeten een spiegel zijn van al onze organen en lichaamsdelen. Op het eerste gezicht lijkt het misschien een fysieke behandeling, een soort voetmassage. En dat is het zeker voor een deel ook. En toch is het veel meer dan dat! Zelf heb ik dat deze keer weer ervaren bij José. Midden in haar prachtige praktijk met mooie hoge ramen mocht ik onder een warm dekentje gaan zitten op de behandeltafel. Na een korte kennismaking vroeg José of ik wilde weten wat ze zag in mijn voeten. Daar kon ik natuurlijk geen nee tegen zeggen. Ze wees mij een paar plekken aan die haar opvielen en vertelde me wat dat kon betekenen voor mij. Daarna mocht ik ontspannen gaan liggen en terwijl ik langzaam wegdommelde ergens tussen slapen en waken in, masseerde José mijn voeten en luisterde ik naar mooie rustgevende muziek. Ik weet dat iedereen een voetreflexbehandeling anders kan ervaren en ook dat elke keer weer anders kan zijn. Deze keer voelde ik allerlei tintelingen in mijn lichaam op verschillende momenten. Ook kon ik door met aandacht bij mijn voeten te zijn even helemaal uit mijn gedachten komen. Wat een fijne stilte!

Zonder oordeel

Na de behandeling mocht ik nog even blijven zitten en kon ik met een glaasje water rustig ‘wakker’ worden. Wat mij het meest heeft geraakt van de behandeling van José is hoe liefdevol en zonder oordeel zij naar mijn voeten heeft gekeken en voor ze heeft gezorgd. Dat vind ik heel knap, want zelf vind ik het nog wel eens lastig om zonder oordeel naar mijn voeten te kijken. Naar sommige scheve tenen of die knobbels bij mijn grote tenen. En heel eerlijk gezegd denk ik er ook niet altijd aan om ze de aandacht te geven die ze verdienen. In de snelheid van de dag waan ik me vaak in het idee dat ze afspoelen onder de douche genoeg is, terwijl ik aan de andere kant mijn handen wel regelmatig met een rijke crème insmeer. De fijne behandeling van José maakt me weer even bewust hoe belangrijk het is om goed voor je voeten te zorgen. Want als je goed voor je voeten zorgt, doe je dat dus automatisch ook voor je hele lichaam. En dus ook voor jezelf!

Jasmin Vos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven