image

Blaasontsteking, wat doe je er tegen?

Voor zover wij weten zijn er geen cijfers bekend over de vraag of vrouwen in de zomer meer last hebben van een blaasontsteking. Dit zien we ook niet terug in de winkel. Vrouwen (vaker dan mannen) komen namelijk het hele jaar door met deze klacht bij ons binnen lopen. Toch kan de temperatuur een rol spelen bij wat voor ontsteking dan ook omdat bacteriën het vaak prima naar hun zin hebben in warme en vochtige omstandigheden. Dus de vraag of een blaasontsteking seizoensgebonden is, laten we in deze blog even voor wat het is. We richten ons vooral op het voorkomen en het verhelpen ervan. En hoe je dat met natuurlijke producten het beste doet.

Wat is een blaasontsteking precies?

Eerst wat achtergrondinformatie: een blaasontsteking oftewel cystitis, is een ontsteking aan de binnenkant van je blaas. Veelal in het slijmvlies van de urineblaas, maar soms ook in de urineleiders en de -buis. De oorzaak? Daarvoor mag je een beschuldigende vinger richting je darmen wijzen. Bepaalde bacteriën uit de dikke darm zijn aansprakelijk voor deze, in sommige gevallen, helaas regelmatig terugkerende klacht. Een blaasontsteking komt dus veel voor, het meest bij vrouwen tussen de vijftien en vierentwintig en ouder dan vijfenzestig jaar. We richten ons in deze blog om die reden dan ook op de vrouwen onder ons.


Do’s bij een blaasontsteking

Het oude gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ is natuurlijk niet voor niets ontstaan. Met goede voorzorgsmaatregelen kun je immers een hoop ellende voor zijn. Maar met welke maatregelen kun je een blaasontsteking te slim af zijn? En let wel: we garanderen natuurlijk niet dat je geen blaasontsteking kunt oplopen. Ook met de juiste natuurlijke tips, ligt een ontsteking altijd op de loer. Maar je verkleint de kans er wel op als je een paar gemakkelijke do’s in acht neemt. Het zijn er echt niet veel dus doe er je voordeel mee 😉
  • Ok, misschien een klein beetje cliché maar we blijven het gewoon herhalen omdat het zo’n essentieel onderdeel is van een gezonde leefstijl: eet plenty vezels uit groente en fruit, drink voldoende water, beweeg zo veel mogelijk en krik je weerstand flink op. Hoe je dit het beste doet? Komen we zo op terug. Als je deze vier basis zaken op orde hebt, komt de rest vanzelf;
  •  
  • Doe aan selfcare. Zoals gezegd gaan bacteriën lekker op warme, vochtige omstandigheden. En aangezien je in de zomer waarschijnlijk wat meer zweet (wat heel normaal is), is het raadzaam om kleding te dragen dat comfy is en vooral niet knelt. Denk aan luchtige stofjes zoals katoen en bamboe. Juist voor je ondergoed. En geef bacteriën ook op een andere manier zo weinig mogelijk kans. Veeg na je toiletbezoek bijvoorbeeld je billen naar achteren af en niet naar voren. Zo beperk je de kans dat darmbacteriën zich nestelen bij je vagina. En hierover gesproken, gebruik zo weinig mogelijk zeepproducten. Onze vagina kan zich prima zelf reinigen. Maak gebruik van dit fraai stukje lichaamsproces, het enige wat jij ervoor hoeft te doen is warm water aanleveren;
  •  
  • Zorg voor een gezonde zuurgraad. Net als met een goede kledingkeuze geef je met een goed zuur-base evenwicht bacteriën minder kans. Ontzuren (het ontdoen van zure afvalstoffen) is eigenlijk het enige wat je daarvoor hoeft te doen. Alka heeft daar heel fijne producten voor.

Dont’s bij een blaasontsteking

Als er een aantal do’s zijn, zijn er ook altijd een paar dont’s. In het geval van een blaasontsteking kunnen we je eigenlijk maar een don’t tip meegeven: minder met suiker! Dit zoete goedje is funest voor je weerstand. Neem in plaats daarvan juist gezondere suikervervangers zoals stevia, agavesiroop of Erythritol.


Eet vezels, drink water en… herhaal

We zouden nog even terugkomen op de vier basis zaken voor een goede gezondheid. Gaan we. Eet vezelrijke voeding: volkorenproducten, groente (peulvruchten), fruit en noten. Drink veel, heel veel water. Je lichaam is je dankbaar als je per dag zo’n twee tot drie liter water drinkt. Thee of cranberry sap is een goed alternatief. Cranberry verhoogt de weerstand in de blaas en is rijk aan vitamine C. Vitamine C werkt als antioxidant en maakt de urine zuur. Win-win dus! 

Met een supplement kun je dit ook prima aanvullen. Neem de Cranberry & D-mannose uit de Binorm lijn: hier is vitamine C aan toegevoegd, dit biedt extra ondersteuning aan je immuunsysteem. De D-mannose is een enkelvoudig suiker uit suikerbiet, die niet in de fysiologie van het lichaam wordt opgenomen en onveranderd in de blaas aankomt. Hier heeft het een vijftig maal sterkere werking dan Cranberry. Het verhoogt de weerstand tegen bacteriën en virussen en houdt zo de blaas schoon.

Move it!

Ga er op uit, met de benenwagen of op de fiets. In deze periode is er niets fijner dan de natuur in te trekken. Beweeg want bewegen is gezond. Altijd! Probeer het niet als opgave te zien maar als een extraatje waar je veel baat bijebt.


Opkrikken van je weerstand

Denk eens aan een goede probiotica. Of aan prebiotica. 

Waarom? Je leest er alles over in ons blog over hoe belangrijk het is om je darmen, de basis van een goede gezondheid, van de juiste voeding te voorzien. Wil je graag meer tips en advies over natuurlijke producten die ondersteunen bij het behoud van een gezonde blaas? Loop gerust de winkel binnen, we helpen je graag!

*Bron: thuisarts, Gezondnu.nl, voedingscentrum

Uitgelicht

Hormonen: wat zijn ze en wat doen ze?

Wanneer we het over hormonen hebben, denken de meeste mensen vaak al snel aan de geslachtshormonen: Oestrogeen en Progesteron bij de vrouw en Testosteron bij de man. We denken aan vrouwen die een paar dagen in de maand prikkelbaar kunnen zijn en heel veel chocolade willen et...