Blog Hoofdmenu

Ben jij klaar voor de zomer? En jouw darmen ook?

Goed voor jezelf zorgen is essentieel. We weten het allemaal en toch schiet het er vaak bij in. We nemen het ons zelf telkens weer voor maar uiteindelijk zijn het meestal onze naaste dierbaren die onvoorwaardelijk alle zorg en aandacht krijgen. Maar jij en zeker jouw gezondheid zijn natuurlijk net zo belangrijk! Hopelijk kun jij, vooral met de zomer en de vakantieperiode voor de deur, ook wat meer ontspannen. Probeer jezelf een boost te geven en begin dan met… je darmen. Daar ligt de basis voor jouw gezondheid! Dan ben jij alvast klaar voor de zomer en komt de rest vanzelf.

Serieus? Yep. Darmissues spelen namelijk vaak op in vakantietijd. Want, hoe je het wendt of keert, ook vakantie kent stress. En stress, het eten van andere ingrediënten dan je doorgaans gewend bent of door het oplopen van een virus of bacterie, kunnen je darmen behoorlijk van slag raken. Ze zorgen dan helaas voor serieuze en lastige ongemakken zoals diarree of verstopping. Maar ook het idee van je lijf om ineens in rustmodus te gaan staan, kan lichamelijke ongemakken geven. Zoals dat je je ineens erg vermoeid kunt voelen of hoofdpijn krijgt wanneer je ‘verplicht’ ontspant. Met goede voeding voor je darmen in de vorm van prebiotica kun je darmissues voor zijn!

Darmen zijn de basis

Je darmen zijn de thuisbasis van een talloze hoeveelheid bacteriën. Samen met hun buurtgenoten virussen, gisten en schimmels vormen deze bewoners ons microbioom. Al die micro-organismen spelen een grote rol in ons welzijn, in hoe goed of minder goed we ons voelen. Ze hebben meerdere taken maar hun voornaamste opdracht is het gezond krijgen én houden van de darmwand. Dat gaat hen gelukkig heel goed af maar doen het nog beter als ze goed gevoed worden. Met goede, gezonde voeding zijn ze op hun best en nemen ze en passant ook een stukje zorg mee voor je spijsvertering, je immuunsysteem, je gemoed en je zenuwstelsel. Komen we nog even op terug. Maar duidelijk is dus wel: de basis voor een goede gezondheid ligt in je darmen.

De basis voor een goede gezondheid ligt in je darmen

Goede voeding voor je darmen

De naam van die goede voeding? Prebiotica dus! Oftewel oplosbare, fermenteerbare vezels want dat is eigenlijk wat prebiotica zijn. Fermenteerbare vezels worden afgebroken door de bacteriën in onze darm. Met deze vezels bewijs je jouw microbioom een grote dienst. En dat verdient het want andersom verrichten deze goede bewoners van onze darmen ook groots werk voor jou. Door prebiotica zorg je ervoor dat ze dit grootse werk tot in de puntjes kunnen blijven doen. Prebiotische vezels zijn dus dé bouwstoffen voor ons microbioom. Je darmen zullen je enorm dankbaar zijn als je dagelijks wat prebiotica aan je voedingspatroon toevoegt.  De vezels kun je als supplement innemen en kun je ook vinden in:

 • Groente zoals prei, zoete aardappel, asperges, ui, artisjok en wortel;
 • Fruit zoals banaan, appel, peer en citrusvruchten;
 • Noten en zaden;
 • Paddenstoelen;
 • Psyllium en haver.
In onder andere prei en wortels zitten oplosbare vezels

Boost

Vooral in tijden dat je meer van jezelf vraagt is het extra belangrijk om je darmen te ‘pleasen’ en darmissues voor te zijn. We ervaren in de periode voor de zomervakantie vaak wat meer stress, de laatste loodjes zijn dan echt voelbaar. Maar zeker ook tijdens je vakantie (op je vakantieadres) kun je stress ervaren. Door externe factoren zoals een virus of andere ingrediënten op de menukaart kunnen je darmen van streek raken en je vakantiepret flink bederven. Ons advies? Wees hierop goed voorbereid door je darmen een boost te geven met een extra dosis prebiotica.

Laat je vakantiepret niet bederven, bereid je darmen voor met goede voeding: prebiotica!

De darmen als ‘influencer’

We zeiden het al: de basis voor een goede gezondheid ligt in je darmen. Dé plek waarvan we weten dat er ontzettend veel voor je gezondheid wordt geregeld. En waar nogal wat beïnvloedt wordt. Namelijk je gezondheid.  Daar wordt invloed uitgeoefend op tal van zaken die één op één met je grootste goed te maken hebben. Een soort ‘influencer’ dus. Voor je spijsvertering, je weerstand, immuunsysteem, je gemoed en je zenuwstelsel. De darmen wordt vaak aangewezen als oorzaak van diverse gezondheidsproblemen. Zo wordt van heel wat ziekten inmiddels aangenomen dat er een link is met de darmgezondheid. Over de gevolgen van een disbalans in de darmen voor je gezondheid schreef Rineke Dijkinga een mooi en duidelijk verwoord blog. En over een gezonde spijsvertering schreven we eerder ook een blog.

Prebiotica bij Binorm

Bij Binorm vind je een aantal fijne producten met prebiotica in capsule of poedervorm. Maar ook smakelijk en supergezonde vezelrijke producten zoals eerdergenoemde Psyllium. Heb je vragen over het gebruik van prebiotica? We vertellen je er graag meer over in de winkel of bel/ mail ons: 0575-757070/ support@binorm.nl

 *Bronnen:  Maag lever darm stichting, Rineke Dijkinga

2 gedachten over “Ben jij klaar voor de zomer? En jouw darmen ook?”

  1. Erika Holwerda

   Beste Jacques,

   Bedankt voor je reactie op onze blog! In antwoord op je vraag: we vinden het in alle eerlijkheid lastig om zo sec te vertellen wat je in jouw geval het beste kunt doen. Dat zit ‘m met name in het feit dat we jouw verhaal verder niet kennen. En daarom is het voor ons op deze manier te complex om je van advies te voorzien. Wel is het zo dat wij niet zo snel Yakult zouden aanraden, puur om de hoeveelheid suiker die in deze drankjes zit. We denken dat jouw situatie zich niet leent voor zelfzorg en dat je daarom wellicht goed aan zou doen om eens een consult aan te vragen bij een orthomoleculair arts of therapeut. Succes gewenst en natuurlijk alle goeds! Hartelijke groet namens Binorm Zutphen, Erika

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven