image

Ayurvedisch ochtendritueel

Tijdens de detox maand kwamen we erachter dat veel van onze detox tips afkomstig zijn uit de Ayurveda en daarom leek het ons goed om ze nog eens op een rij te zetten en wat dingen toe te voegen. Zo ontstond er een heus ochtendritueel, wat we heel graag delen. De Ayurveda leert ons dat een rustig en terugkerend ochtendritueel essentieel is voor je gezondheid. 's Nachts verwerkt je lichaam afvalstoffen van de dag ervoor en het reinigt de organen tijdens de slaap. Voordat je een ontbijtje eet in de ochtend werkt dit ritueel reinigend en brengt de bloedcirculatie op gang. Je kunt ervoor kiezen om een deel van deze rituelen toe te voegen aan je eigen ochtendritueel. Of wellicht allemaal, maar aangeraden wordt ze stap voor stap toe te voegen, zodat je het ritueel rustig en natuurlijk opbouwt.

∞ Een nieuwe dag

Zet je intenties voor de dag Wanneer je wakker wordt, blijf dan nog heel even liggen. Adem rustig in en uit en ervaar het begin van een nieuwe dag.

∞ Reiniging

Tong schrapen – met een tongschraper schraap je de aanslag in de ochtend van je tong. Oil-pulling – spoel je mond 10 minuten met biologische olie, dit kan olijfolie, kokosolie of sesamolie zijn. De olie neemt de verzamelde bacteriën in zich op, waardoor het een reinigende functie heeft. Zo doe je het: Neem een eetlepel olie in je mond (bijvoorbeeld tijdens het douchen) en spoel je mond met de olie. Na zo’n 10 minuten spuug je de olie uit in een potje (niet in de wasbak of doucheput i.v.m. verstoppingen). Neti – neusholtes spoelen Met een neti-pot spoel je de neusholtes schoon, dit is met name een heel fijn ritueel in het geval van allergie of geïrriteerde holtes. Zo doe je het: Vul de netipot met lauw water en een klein beetje (himalaya) zout. Spoel beide neusgaten door je hoofd schuin te houden en je kin op je borst. Zo voorkom je dat het water je keel inloopt. Na het spoelen snuit je de neus. Als je dit nog nooit gedaan hebt, kan het wat vreemd aanvoelen, maar het voelt daarna heerlijk aan.

∞ Verzorging

Zelfmassage – droog borstelen met olie Voordat je in de douche springt masseer je je hele lichaam inclusief je voeten, je kunt er ook voor kiezen om je hoofd te masseren, met een zachte borstel en Ayurvedische olie. Daarna lekker onder de douche!

∞ Beweging & meditatie

Beweeg nuchter om je lichaam aan het werk te zetten en op te warmen. Het gaat voornamelijk om stimulatie van de bloedcirculatie en spijsvertering. Denk aan een wandeling waarbij je stevig doorstapt of een aantal zonnegroeten na elkaar. Ademhalen is iets wat we in het dagelijks leven vaak ongemerkt doen. Tijdens een meditatie, al is het maar 5 minuten, sta je even stil bij de prana (levensadem) die je de dag door gaat brengen. Diepe buikademhalingen zorgen ervoor dat je spijsvertering gestimuleerd wordt.

∞ Voeding

Ontbijt - wanneer je geen hongergevoel hebt de volgende ochtend, geeft het lichaam aan dat de vorige maaltijd nog niet verwerkt is. Eet eenvoudig en warm voedsel en eet met aandacht.

Uitgelicht

Last van Pollen? Deze supplementen kunnen helpen!

Veel mensen hebben last van al wat groeit en bloeit in de lente. Met deze natuurlijke tips kun jij genieten van de lente zonder de hele tijd te hoesten en proesten.