Blog Hoofdmenu

Aantoonbaar goede natuurlijke cosmetica

Deze periode van het jaar is hét moment om onze natuurlijke cosmetica eens onder de loep te nemen. Weinig zon, de verwarming die weer wat hoger staat en gure weersomstandigheden. Allemaal omstandigheden waar je huid onherroepelijk mee te dealen krijgt. In het najaar heeft je huid dus een andere verzorging nodig dan in de zomer. De herfstmaanden zijn daarom heel geschikt om je huid winterklaar te maken. Zodat je een droge, schrale huid een stap voor bent.

Kwaliteitsoordelen

Minstens zo belangrijk zijn de bijbehorende keurmerken. Want wat je op je huid of in je haar smeert, moet goed zijn voor de planeet. En laat jou van binnen en van buiten stralen natuurlijk. We willen graag duidelijkheid over herkomst, productie en duurzaamheid. Deze zogenaamde kwaliteitsoordelen zeggen van alles. Over ingrediënten, het productieproces en of het biologisch verantwoord is. Hoewel we het allemaal graag willen geloven, is niet alles wat het lijkt. Om er zeker van te zijn dat dit ook daadwerkelijk gebeurt én gecontroleerd wordt, zijn er dus keurmerken. Zo kun jij zien of het product aantoonbaar goed is voor jou én voor de natuur.

Frisse gloed

Die fijne teint waarvoor je in de zomer misschien best wat moeite hebt moeten doen, is waarschijnlijk grotendeels wel weer verdwenen. Jammer! Het liefst wil je ook in de wintermaanden een frisse gloed op je gezicht. Toch? Alsof je net terug bent van een heerlijke strandwandeling. Daarom gebruik je misschien in deze maanden iets meer cosmeticaproducten dan in de zomer.

Meer dan natuurlijke make-up

Natuurlijke cosmetica is meer dan alleen natuurlijke make-up. Het zijn producten voor de alledaagse persoonlijke verzorging voor je gezicht en je haar. Onmisbaar dus. Omdat je ze dagelijks gebruikt, hebben we al onze natuurlijke cosmeticamerken met zorg voor je geselecteerd. Dit doen we overigens ook met producten die je niet dagelijks gebruikt 😊. Zoals onze natuurlijke lichaamsverzorging producten bijvoorbeeld. Waarom wij vinden dat ook dit zo puur mogelijk moet zijn, lees je hier.

Alle huidtypen

Onze merken bevatten stuk voor stuk geen overbodige chemische ingrediënten. Dus geen parabenen, plastic deeltjes of synthetische geur- en kleurstoffen. Ze zijn daardoor dus geschikt voor alle huidtypen. Ook voor de (extreem) gevoelige huid. En ben je vegetariër of veganist? Ook dan hebben we volop keus.

Raadsels

Maar dan is het natuurlijk wel goed om te weten wat al deze keurmerken betekenen. Er bestaan namelijk nogal wat certificeringen en symbolen. Dankzij onderstaand keurmerkenoverzicht op het gebied van natuurlijke cosmetica zijn deze geen mysterieuze raadsels meer. En weet je door de beschrijving precies waar je aan toe bent. Mocht je daarin weliswaar toch het overzicht een beetje kwijt zijn, we helpen je in de winkel of webshop graag verder!

Eco Garantie

Staat voor duurzame harmonie tussen ecologie en welzijn. Het Eco Garantie label waarborgt gebruik van grondstoffen uit gecontroleerde biologische teelt, geen enzymen van genetisch gemodificeerde micro-organismen en optimale biologische afbreekbaarheid van de producten.

COSMOS

Overkoepelend Europees keurmerk voor natuurcosmetica waarbij verschillende keurmerken zijn aangesloten. Zoals BDIH (Duitsland), Ecocert en Charte Cosmebio (Frankrijk), ICEA (Italië) en Soil Association (Groot-Brittannië). Daarnaast is er nog COSMOS Organic en Cosmos Natural. Deze bestaat uit 100% natuurlijke ingrediënten, Cosmos Organic uit 100% natuurlijke ingrediënten en minstens 95% biologische ingrediënten.

ICADA Natural

Duits keurmerk voor biologische en natuurlijke cosmetica. Het label garandeert dat de plantaardige ingrediënten waar mogelijk afkomstig zijn uit de biologische landbouw. Daarnaast zijn bepaalde ingrediënten en productietechnieken verboden. De producten worden niet getest op dieren. En er worden geen ingrediënten van dode dieren gebruikt. Icada vermijdt overbodige en niet-recyclebare verpakkingen zoveel mogelijk. Er is geen nadrukkelijk verbod op microplastics. Maar aangezien er geen ingrediënten op basis van aardolie gebruikt mogen worden, zit er ook geen plastic in.

USDA Organic

Wordt uitgegeven door het Amerikaanse ministerie van landbouw, een van de meest veeleisende en uitgebreide certificeringssystemen. Cosmetica met het USDA Organic-certificaat bevatten ten minste 95% gecertificeerd organische ingrediënten. De resterende 5% is afkomstig uit een kleine selectie van ingrediënten die niet organisch geteeld zijn. Maar die geen gevaar vormen voor de gezondheid of het milieu. USDA is ontwikkeld voor voedingsproducten. Daarom beschouwt men het als extreem streng voor reinigingsproducten en cosmetica. Vinden wij prima!

Soil Association

Brits keurmerk dat zich al sinds 1946 inzet voor gezonde en duurzame landbouw. Sinds 2002 heeft het een standaard voor cosmeticaproducten geïntroduceerd. Deze biedt onder andere de volgende garanties: vrij van genetisch gemanipuleerde ingrediënten, vrij van synthetische geur- en kleurstoffen en synthetische ingrediënten die alleen toegestaan zijn wanneer er geen natuurlijk alternatief is.

CosméBio

Frans keurmerk dat is opgericht in 2002. Er zijn twee CosméBio labels: blauw en groen. Bij beide labels zijn parabenen, nanodeeltjes en gentech uitgesloten. Het groene logo staat voor CosmeBio-Bio. Dit garandeert dat minstens 95% van de plantaardige ingrediënten biologisch is. Het blauwe logo staat voor CosmeBio-Eco. Dit garandeert dat minstens 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch is.

Ecocert

Garandeert dat er geen genetisch gemodificeerd organisme (GMO) gebruikt wordt, geen parabenen en geen nano-deeltjes. Ook het Ecocert-keurmerk bestaat uit twee varianten: het Ecocert Organic en het Ecocert Natural Cosmetic-keurmerk.

  1. Ecocert Natural garandeert dat minstens 50% van de plantaardige ingrediënten biologisch en minstens 5% van het totaal van de ingrediënten biologisch is;
  2. Ecocert Organic garandeert dat minstens 95% van alle plantaardige ingrediënten biologisch en minstens 10% van het totaal van de ingrediënten biologisch is.


BDIH

In 2002 in Duitsland ontstaan en bedoeld voor persoonlijke verzorgingsproducten en cosmetica. BDIH-gecertificeerde producten voldoen aan de volgende normen: de plantaardige grondstoffen zijn zoveel mogelijk van biologische teelt of gecontroleerde wildpluk. Alleen producten van levende dieren mogen gebruikt worden (dieren die biologisch gehouden worden). BDIH producten zien af van synthetische geur- en kleurstoffen (zoals parfum), siliconen, paraffine en andere aardolieproducten. Ze hebben een lijst met grondstoffen (bijvoorbeeld tensiden en emulgatoren) die slechts beperkt zijn toegestaan. Doorstraling en genetische manipulatie van grondstoffen en eindproducten staan ze niet toe. Maar ter waarborging van de microbiologische veiligheid staat BDIH, naast natuurlijke conserveringsmiddelen, bepaalde natuur identieke middelen wel toe.

Natrue

Is sinds 2007 een internationaal keurmerk voor natuurcosmetica. Het biedt de volgende garanties: 100% natuurlijke ingrediënten, vrij van synthetische geur- en kleurstoffen of bewaarmiddelen en vrij van genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Het volledige merk heeft hart voor natuurcosmetica. Een merk kan alleen gecertificeerd worden als ten minste 75% van het assortiment Natrue-proof is. Een markering met sterren of tekst geeft een indeling in drie niveaus van certificering:

  1. Natuurcosmetica: 100% natuurlijke ingrediënten;
  2. Met bio aandeel in de natuurcosmetica: 100% natuurlijke ingrediënten en minstens 70% biologische ingrediënten;
  3. Bio-cosmetica: 100% natuurlijke ingrediënten en minstens 95% biologische ingrediënten.

Euroblad

Is een ecologisch keurmerk dat door de Europese Commissie is toegekend voor biologische producten in de Europese Unie. Vrijgegeven op alle voorverpakte biologische producten die in een van de lidstaten zijn geproduceerd. En die voldoen aan de toepasselijke communautaire normen. Euroblad presenteert de sterren van de Europese Unie gerangschikt in de vorm van een blad op een groene achtergrond. Het ecologische symbool bevat twee duidelijke boodschappen: de natuur en Europa.

Cruelty Free

Het konijnenteken op het product betekent dat de afzonderlijke componenten evenals de effecten van het totale product niet op dieren zijn getest. Bovendien bevat het product geen ingrediënten van dode dieren. Het kan echter componenten bevatten die zijn afgeleid van levende dieren. Zoals bijenwas, honing, zuivelproducten, lanoline. Cosmetica die niet op dieren is getest, kan worden gemarkeerd met de afkorting BWC – Beauty Without Cruelty and slogans, Cruelty Free, Animal Friendly, Not Tested On Animals.

Vegan

Het symbool is toegekend door de organisatie Vegan Society, die sinds 1944 in het Groot Brittannië actief is. Het garandeert dat de producten die het certificaat bevatten, voldoen aan een aantal normen die zijn vastgelegd in de filosofie van veganisme. Ze bevatten dus geen dierlijke ingrediënten, zijn niet op dieren getest en vrij van plantaardige componenten die zijn afgeleid van genetisch gemodificeerde gewassen (GGO’s). Dit geldt voor zowel het product zelf als alle ingrediënten om het te maken. Deze richtlijnen zijn van toepassing op eindproducten, ingrediënten en het hele productieproces.

Compostable

Is het ecologische keurmerk bedoeld voor verpakkingen die tijdens composteren uiteenvallen en geen schadelijke stoffen afgeven. Biologische producten met dit ecologische symbool zijn volledig biologisch afbreekbaar en kunnen samen met organisch afval worden gecomposteerd.

‘De drie pijltjes’

Is een ecologisch merkteken bestemd voor verpakking dat gerecycled en geproduceerd kan worden uit gerecycleerde grondstoffen. Bijvoorbeeld van een ander, vergelijkbaar product zoals aluminium blikjes, plastic containers en waterflessen of papieren of kartonnen zakken. In de cirkel van pijltjes kan er een getal zijn dat aangeeft welk percentage is gerecycled van de materialen die voor productie zijn gebruikt. Wanneer het volledig recyclebaar is, staat bij het symbool: Zero Waste.

Eco Control

Staat garant voor biologische natuurproducten. ECO Control controleert of alle biologische ingrediënten in het product zijn gecertificeerd.

Certified Organic

Is cosmetica gemaakt van gecertificeerde grondstoffen.

CSE

Keurmerk waarbij eisen gesteld worden aan vele duurzaamheidsaspecten zoals milieu, financiën, werknemers en dierenwelzijn. De grondstoffen zijn het liefst plantaardig en afkomstig uit biologische teelt en niet fossiel. Wordt er palmolie gebruikt? Dan is deze verantwoord geteeld en gecertificeerd. Met RSPO-eisen als een minimum. De verpakking is recyclebaar, biologisch afbreekbaar of van materiaal uit duurzame bronnen (gecertificeerd met keurmerk). Het bedrijf is klimaatneutraal. CSE stelt ook eisen aan dierenwelzijn. Zo zijn dierproeven verboden, tenzij die wettelijk vereist zijn om de veiligheid te testen. Dierlijke ingrediënten komen uit gecontroleerde biologische teelt.

Forest Stewardship Council (FSC)

Is een internationaal keurmerk voor papier. Gesteund door overheden, bedrijven en milieuorganisaties. Het stelt strenge eisen voor duurzaam en sociaal bosbeheer. FSC 100% geeft aan dat de vezels volledig afkomstig zijn uit verantwoord beheerde bossen. Daarnaast mogen bossen met een hoge natuurwaarde niet worden geëxploiteerd, dat geldt ook voor kwetsbare bosgebieden.

PP

Goed recyclebaar en staat voor polypropeen of polypropyleen (de originele naam na de ontwikkeling ervan in 1950) en is een vrijwel onbreekbaar plastic. Polyethyleen (PE) heeft eenzelfde logo maar dan met de letters PE. Ook polyethyleen is één van de meest duurzame kunststoffen omdat je het perfect kunt recyclen.

Natural Cosmetics Standard (NCS)

Een keurmerk voor natuurlijke cosmetische producten. Het onafhankelijke label bepaalt onder andere de kwaliteit van de ingrediënten in natuurlijke cosmetica.

Groene Punt

Garandeert dat de producent van het product een bijdrage betaalt voor de selectieve inzameling, sortering en recyclage van het verpakkingsmateriaal.

BIO

Producten bevatten actieve ingrediënten op plantaardige basis, evenals waardevolle extracten en oliën van gecertificeerde biologische kwaliteit. BIO produceert in de eigen extractiefaciliteit in Duitsland meer dan 40 extracten.

ICEA

Het belangrijkste keurmerk van natuurlijke cosmetica in Italië. De Italiaanse vereniging van biologische landbouw (AIAB) en het Certificeringsinstituut voor Milieu en Ethiek (ICEA) ontwikkelden leidende beginselen voor natuurlijke en biologische cosmetica. Dat deden ze samen met een groep fabrikanten. Cosmetica die aan de strenge eisen van deze certificeringsinstantie
voldoet, ontvangt de status van biologisch. Ze controleren alle stadia van het productieproces.
  1. ICEA gebruikt geen kunstmatige toevoegingen en gentechnologie tijdens het productieproces;
  2. Het keurmerk regelt alles met betrekking tot afval, energie, vervoer en sanitaire-hygiënische normen vrij streng;
  3. ICEA produceert en slaat producten op volgens strenge ecologische regels;
  4. Het keurmerk voert meerdere keren per jaar controles uit, ook op de productielocaties zelf.
Bronnen: 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven